Какво е Бордо бленд?

Какво е Бордо бленд?

Какво е Бордо бленд?

Бордо бленд, най-основно, е всяка комбинация от онези сортове грозде, които обикновено се използват за производството на червените вина от Бордо. Изразът, който изглежда е възникнал с британските търговци на вино през 19-ти век, се отнася най-вече до вината, направени от бленда, отколкото до самата комбинация от сортове грозде.

Далеч не е официално дефиниран или легален термин, той почти никога не се използва за целите на етикетирането на виното (въпреки че понякога се появява на задните етикети). Неговият еквивалент в Съединените щати е Meritage, който е не само законово дефиниран, но и регистрирана търговска марка. В България много от червените купажни вина, са всъщност Бордо бленд или близки негови вариации

Бордо бленд вина са известни със своята мощна структура и дълбоки аромати. Тъмни плодове, горски плодове като слива и касис обикновено се използват за описване на ароматите на червеното Бордо, въпреки че има неограничен диапазон от плодове, които могат да ги характеризират. Танините са склонни да бъдат относително високи в тези вина, което им придава твърда, стабилна структура.

Смесване на сортове в Бордо Бленд

Cabernet Sauvignon е широко възприет като задължителен компонент на всеки Бордо Бленд, следвано от Merlot. Всъщност по-голямата част от вината с Бордо Бленд често се правят изключително от вариации с тези два сорта. Останалите компоненти са Cabernet Franc, Petit Verdot и Malbec, използвани в различни комбинации и пропорции. Дори Carmenere е в списъка на възможните участници, въпреки че рядко се използва в съвременните лозя Бордо (забележителни изключения включват Haut-Bailly, Brane-Cantenac и Clerc-Milon).

С разрастването и развитието на световната винарска индустрия употребата на термина "Бордо Бленд" се променя. Макар продукт на Стария свят, той остава полезна концепция, позволяваща на винарската индустрия и ентусиасти навсякъде да говорят за червените вина в стил Бордо като международна група, независимо от региона.

Гъвкавостта и полезната неясност са ключови предимства на термина "Бордо Бленд", но са и ахилесовата му пета –ако стане твърде широко използван, той ще загуби своето значение. Блендът от Бордо все още ли е бленд от Бордо, ако съдържа Zinfandel, Sangiovese или Syrah? Без официално определение, за да продължим, отговорът на този въпрос се крие изцяло в колективното съзнание на тези, които използват фразата. При условие, че винарите на Бордо не откриват нов сорт грозде (Каберне Совиньон е само на няколкостотин години), определението на термина остава сравнително ясно.

Червеният стил Бордо достига почти до всяка лозарска страна, като новите кандидати искат да подражават на успеха на Бордо. Северна и Южна Америка, Австралия, Южна Африка и Нова Зеландия имат свои собствени изрази на Бордо бленд. Дори страни в Северна Африка и Близкия Изток произвеждат свои собствени интерпретации на стила.

Хранителните комбинации за вина Бордо Бленд включват:

Стек ентракот marchand de vin (сос от червено вино и шалот)

Риб-ай Филе от пасищно wagyu (японско гурме говеждо месо) 

Печено агнешко бутче с розмарин и чесън

Типични блендове:

Медок: 70% Каберне Совиньон, 15% Каберне Фран, 15% Мерло

Сейнт Емилион: 60%Мерло, 30% Каберне Фран, 10% Каберне Совиньон 

Fine Wine Sale

В рамките на тази седмица можете да откриете в онлайн магазина ни отстъпки от 30% и 50% на лимитирана селекция от изключителни класни вина, които няма къде другаде да намерите.

Голяма част от вината са именно от Франция, Бордо, от най-добрите шата там, включили сме също и съкровища от Катена Запата (Аржентина), Лапостол (Чили), Ломонд и Нидърбърг (Южна Африка).

Сигурни сме, че всеки винен изследовател в търсене на най-добрия бордо бленд ще хареса селекцията ни. Свързани продукти