Примитиво – червеното вино на Пулия

Примитиво – червеното вино на Пулия

Primitivo di Manduria е ключово DOC за червено вино в южния италиански регион Пулия. В допълнение към стандартните сухи вина се предлага и сладка версия на виното: Primitivo di Manduria Dolce Naturale.

Сортът грозде Primitivo, от който се произвеждат тези вина, е много традиционен в тази част на Италия; Мандурия е духовният дом на Primitivo (дори ако сортът е пристигнал там от Хърватия). Това е единственият лозарски район в Италия, специализиран в
отглеждането на този сорт. Калифорния също е основен център за отглеждане на гроздето под името Zinfandel.

Примитиво получава името си, защото узрява рано (името няма нищо общо със сорта или с това, че вината му са "примитивни"). Той споделя това качество с испанския сорт Tempranillo: temprano означава "ранен" на испански език.

От гроздето с естествено тъмна кожа се получават мастилени, танинови вина с интензивен вкус и цвят. Във вината Primitivo често се среща известна горчивина, както и забележими танини. Това означава, че те се нуждаят от няколко години отлежаване в бутилка или бъчва, преди да са готови за консумация. Районът на производство на вината Primitivo di Manduria се простира на изток от град Таранто, покрай брега на Тарантския залив на около 25 мили (40 km). Северните му
граници се очертават от селището Francavilla Fontana. Тероарът тук е типичен за Южна Пулия: горещ, сух и с незабележителен крайбрежен релеф, състоящ се предимно от равнини, които се спускат много леко към морето.

Лозята тук са древни и делят земята с безкрайни маслинови горички. Пулия е известна като плодороден източник на зехтин (тук се произвежда почти половината от годишното производство на Италия) и вино. За щастие регионът започва да се отърсва от репутацията си на производител на вина, подходящи само за допълване на блендове. Типичните местни вина често са с прекалено суров вкус. Въпреки това дълбочината и сложността на най-добрите Primitivo di Manduria вече печелят международно признание.

Наименованието е въведено през 1974 г., по същото време, когато са въведени Moscato di Trani и Rosso di Cerignola. Следователно Primitivo di Manduria е сред най- старите от около 15-те DOC в петата част на Италия. През 2010 г. естествено сладката версия на виното, Primitivo di Manduria Dolce Naturale, влиза в историята, когато става първото DOCG в Пулия. Това сладко червено вино се прави само през по-стабилни от
климатична гледна точка реколти, които позволяват плодовете да бъдат изсушени на лозата, както се изисква от законите за DOCG. Методът е познат като Apassimento.

Някои от сухите червени вина съдържат процент в бленда, направен по този метод. Изискваното ниво на остатъчна захар в сладкия вариант е 80 g/l (грама на литър). Обикновеното сухо Primitivo di Manduria рядко съдържа повече от 8 g/l и минимално крайно алкохолно съдържание от 13,5 %. Това е най-високото изискване за минимално алкохолно съдържание сред всички наименования за сухо нефортифицирано вино в
света. На местния пулийски диалект виното е познато под името mirr test, което означава "твърдо вино", и за това има основателна причина.

Селекция на вина от сорта примитиво разгледайте тук.Свързани продукти