CASAVINO РОЗЕводител

CASAVINO РОЗЕводител

Какво е РОЗЕ?

Казано по най-неемоционалния начин – розето е вино, резултат от по-различна технология. Всичко при виното РОЗЕ е въпрос на време. Или по-конкретно - колко време сокът "се докосва" до ципите на червеното грозде. Някои розета се правят от смесване на бяло и червено вино, да, в някои региони е разрешено. А в други, по методът Sanie (Saignée), като остатък след концентрация на сокът за червено вино. Но, да проучим по-подробно:

Основните три метода, за да се роди "розе":

Методът на мацерация

Най-често използван, гроздето се пресова и сокът стои определено време в контакт с ципите. За по-леките сортове като Гренаш може времето на контакт да е само 24 часа. За сортове като Мурведър процесът понякога е само няколко часа.

Методът Вин Гри (Vin Gris)

Или „Сиво вино“ е когато червено грозде се използва за създаване на почти бяло вино. Вин Гри е вариант на мацерация, но за изключително кратко време. Този метод се използва за по-леки сортове като Пино ноар, Гаме или Сензо.

Методът Сание (Saignée)

Розета от този метод могат да отлежават и обикновено имат нужда от време в бутилката, за да ни покажат красотата си. В този случай розето е остатъчен продукт от концентрирането на сока за червено вино. Тези розета са по-тъмните на цвят, също са по-наситени на вкус, по-пикантни и дори на сляпо може да ги помислите за червено вино.

Повечето розета в каталог Пролет са в стил Прованс, което означава метод Мацерация или Вин Гри. Розетата от Прованс са плодови и ефирни. Те са като летен следобед в градината, под сенките на дърветата. Свежи, сухи и толкова удобни за комбинация с храна – примерно сочен бургер или плато с плодове. Гренаш, Сензо, Сира и Мурведър придават аромати на ягода, резен диня, малини и завършват със солена минералност на небцето.

Българските розета стилово са силно повлияни от Прованс, но от сортове, които не са задължително френски, дори напротив. Мелник, Мавруд, Гъмза, Рубин – червени сортове през розови очила. Хубавото на българските розета е, че са престъпно достъпни като цена и все по-добри с всяка реколта.

Специален CASAVINO внос от Прованс направихме и тази година. Защо – защото в Прованс е много приятно място да се превърнеш във вино.

Обикновено розето се харесва на всеки. Това, според нас, изобщо не е минус. Колко вина могат да се похвалят със същото?

И ако трябва да перифразираме Пътеводителят: Историята на всяка велика галактическа цивилизация преминава през три различни и ясно очертани периода: Оцеляване, Любознателност и Изтънченост, известни също и като периодите "Как?", "Защо?" и "Къде?". Например първият период би могъл да се характеризира с въпроса "Как така Розе?", вторият с въпроса "Защо да пием розе?", а третият с въпроса "Къде на регала/в сайта е моето розе?"

Питайте, много обичаме да ви препоръчваме вино.

 Свързани продукти