Винот от Шино

Винот от Шино
 
 
Вино от Шино

Chinon е апелацията, обхващаща вина, произведени около историческия град Chinon, в централната долина на Лоара. В този район се произвежда вино от векове и въпреки че там се правят вина бели, розе и червени вина, сега фокусът е най-вече върху червените вина. Типичното, същинското вино от Chinon е таниново, с аромат на гора, на горски плодове и произведено от сорта Cabernet Franc. Произвеждат се и малко количество свежи бели вина Chenin Blanc, но белите вина и розето представляват едва пет процента от общото производство в апелацията, което достига около 11 000 000 литра годишно.

Chinon обхваща 19 общини и 2300 хектара (23000 дка) и е разположен на река Виен (приток на Лоара), точно в западния край на област Турен и само на няколко мили от най-източните лозя в съседната област, Анжу . Силният фокус върху червените вина донякъде разделя Chinon и неговия съсед Bourgueil (Бургей) от останалата част на Touraine (Турен). Поради това двойката  (Шинон и Бургей) често се класифицира заедно с близкия Сомюр (и особено Сомюр-Шампини) точно през границата на областта в Анжу, като е единствената лозарска зона в Лоара с голям акцент върху червеното вино.

Червените вина от Chinon се различават по стил - от леко тяло и плодове (подобни в много отношения на добрите вина на Божоле) до вина в средна категория с добре структурирани танини и сложни нотки на подраст (ниските, гъсти храсти в гората), графит и подправени, както и черни плодове. Вторият стил може да се сравни с вината с доминиращ Каберне фран от по-хладните части на Бордо.

Перфектни за пикник от Виен или Лоара в горещите летни дни, розетата от Chinon се характеризират със своята „скърцаща“, освежаваща киселинност и пикантни плодови вкусове. Подобно на червените, те са направени почти изцяло от каберне фран, въпреки че законите за апелациите позволяват до 10 процента каберне совиньон.

Репутацията на вината от Chinon беше значително подобрена от публичните похвали от ренесансовия учен и драматург Франсоа Рабле, който е роден в Chinon. В Пантагрюел едноименният герой на пиесата заявява: „Знам къде лежи Шинон, а също и боядисаната винарска изба, като лично съм изпил там много чаша прохладно вино“. Паметници-статуи на Рабле могат да се видят както в Шинон, така и в Турс, а в негова чест е кръстен и Университетът Франсоа Рабле.

В съответствие с типичната френска представа за тероар, червените вина на Chinon силно отразяват почвата, в която са отглеждани лозите. Почвите около Chinon могат да бъдат разделени приблизително на три ключови типа. Чакълесто-пясъчните и глинесто-пясъчните почви в близост до бреговете на Лоара създават по-леки, по-свежи стилове, докато тези на хълмистите места, богати на местното „туфо жауне“, произвеждат по-плътни, по-тъмни, по-богати, по-пикантни вина с повече потенциал за отлежаване.

Туфото, споменато по-горе, е жълтеникава, седиментна скала, характерна за района на Лоара, където е формирана преди около 90 милиона години, по време на туренската ера (която е кръстена на Турен). Тази крехка скала - комбинация от пясък и морски вкаменелости - е силно пореста, което означава, че поглъща водата бързо, но я „освобождава“ и разпространява бавно. Това е идеално за висококачествено лозарство, тъй като отвежда излишната влага от корените на лозата по време на дъждовни периоди, но освобождава така необходимите запаси от вода по време на сухи периоди. Той също така играе ключова роля в тероара на съседния Сомюр.