Кратък гид за Third Growth в Бордо

Кратък гид за Third Growth в Бордо

Когато се замислите и погледнете обективно, Класификацията на Медок от 1855 г. и до днес се поддържа и най-вече, действа по заслуги, на възраст над 150 години! Въпреки, че някои хора поддържат идеята, че поради сложността на Класификацията, влизането и в действие ще отнеме доста време, това не се е случило. Всъщност, след като официална класификация на вината от Бордо беше поискана от френското правителство, са били отпуснати само две седмици за създаването й!

Връзките по-долу предоставят подробни профили на всички производители на Бордо от Third Growth. Страниците предлагат многобройни дегустационни бележки, информация за лозята и винопроизводството, изображения, подробна история и ръководства за купуване на вино.

Трети растежи (Troisiemes Crus)

Kirwan
d’Issan
Lagrange
Langoa Barton
Giscours
Malescot St. Exupery
Boyd Cantenac
Cantenac Brown
Palmer
La Lagune
Desmirail
Calon Segur
Ferriere
Marquis d’Alesme Becker

Класификацията от Бордо от 1855 г. идва с класация на най-добрите Бордо вина в пет уникални класове за червените вина от First Growth до Fifth Growth. Включените вина са от Medoc, с изключение на Chateau Haut-Brion, което се намира в Graves, а не на Левия бряг.

По време на създаването, тогавашните потребители са спорили за достойнствата на класификацията и шатата, които са включени. Водила се е дискусия за цялата Класификация, а не само за вината от Бордо и Third Growth.

Ако някога, в наше време, се извърши прекласификация на Medoc, биха били направени някои, ако не и няколко, промени. Въпреки това, като цяло, голяма част от класификацията все още стои. Някои шата, класифициран като Third Growth, най-вече Шато Палмер, съвсем заслужено ще получи Second Growth.

Шато Палмeр е интересен случай за разглеждане. Ако попитате повечето потребители за класифицирания статус на Шато Палмер, те ще ви отговорят, че то е Second Growth.

Има основателна причина за това. Шато Палмер принадлежи към редкия клас винa от Бордо, поставени в категорията на Super Second (Супер Втора), поради високото си качество и цена на пазара. Super Second Бордо е неофициална класификация, присъдена само на няколко шата, които се нареждат над останалите Второстепенни и малко под First Gowth.

За да ви помогнем да разберете значението на термина „Third Growth Bordeaux“, можете да гледате на него като на обща идея. Класификацията от 1855 г. поставя най-добрите вина на Бордо в пет различни класации. Категориите за класиране са наречени Growths. Вино в класацията с First Growth се смята за най-доброто вино в Бордо.

Топ виното на Бордо, Firsth Growth e отличенo с A+, Second Growth е A-, Third Growth е B +, Fourth Growth е B, а Fifth Growth е C +. С изключение на A + за FG, степените могат или не могат да бъдат приложени. Но те ви дават добра представа какво означава терминът „Thirth Growth“ във връзка с останалите Growths в Бордо.

За официалната Класификация, всяко шато може да получи статуса си по няколко фактора и критерия, най-важният - продажната цена, която неговите вина достигат на пазара за дълъг период от 1815 до 1855 г. За класификацията от 1855 г. в крайна сметка са класифицирани 61 шата с техните червените вина от Бордо.

От 61 класифицирани Growth в Medoc през 1855 г., 14 са получили статут на Third Growth. Не са настъпили промени в категорията на Бордо за Third Grouth от първоначалната класификация. Почти сигурно няма да се случат и скоро.

Но ако шатата, INAO и френското правителство някога заедно решат да актуализират първоначалната Класификация, ще видите много движение в подреждането на Thirth Growth.

Нашето мнение е, че Шато Палмeр би бил издигнат до поне Second Growth и може би дори Firsth Growth! Поне 4 шата ще бъдат деноминирани и няколко нови имения заслужават нивото на Third Growth, които са класирани по-високо и по-ниско в настоящата класификация.

Още нещо за Шато Палмер от нашите приятели Divino ТУК