Шато Фелан Сегюр Сен Естеф 2014, 0.75 л

Chateau Phelan Segur Saint-Estephe, 0.75L
2014
В наличност
174,99 лв.
Добави в любими

Франция

Бордо

Купаж

Червено

Старата реколта открива нови ароматни хоризонти с неочаквано богатство: топлината на подправките, щедростта на зрелите плодове и благородството на кожата. Текстурата му е изтънчена, а силата му - успокоена.

Към пълното описание

Реколта 2014: Ново помещение за съдове с малки обеми от 40 до 60 хектолитра позволи да се разшири работата по селекцията, започната в лозето. Прецизното лозарство е осъществено, наред с другото, чрез подход към силата на лозата. Купажът за 2014 г. е силно повлиян от Каберне Совиньон (64%).

Джеймс Молесуърт пише във WS през 2015 г.: "Това вино е съблазнително, с кадифено усещане на блендирани плодове от сливи и касис, на финала се открояват парфюмни нотки на еспресо и печено сандалово дърво. Притежава приятен глинест привкус." Оценка: 90-93

30-ият Маратон на Медок премина през Château Phélan Ségur през 2014 реколта!

***

Château Phélan Ségur е винарско имение в района Saint-Estèphe на Медок, северно от Бордо. През 2003 г. то е оценено като Cru Bourgeois Exceptionnel, въпреки че по-късно тази класификация е анулирана в резултат на правни спорове. Независимо от това Phélan Ségur се смята за едно от по-добрите винарски имения, пропуснати в класификацията на Бордо от 1855 г. Обикновено Grand Vin (първото вино) се състои от 50 до 65% Каберне Совиньон, а останалата част е от Мерло.

Имението се намира южно от селцето Сен Естеф. Шато Calon Ségur се намира малко по на север, към северния край на апелацията Saint-Estèphe, а отвъд Шато Meyney, на юг, е Шато Montrose, което е Second Growth.

Общо Phélan Ségur обхваща 70 хектара (173 акра) лозя по хълмовете и платата на Saint-Estèphe, преди земята да се свлече до водния канал Canal de Calon точно отвъд Calon Ségur.

Лозята на Phélan Ségur са разделени на четири части върху глинести и чакълести почви и са засадени с около 58% Каберне Совиньон, 39% Мерло и по 1,5% Каберне Фран и Пти Вердо. Гроздето се бере ръчно и първоначално се сортира ръчно на вибриращи сортировъчни маси, след което усъвършенствана машина за оптично сортиране прави окончателната селекция.

Около 40 различни съда позволяват ферментация на плодовете в зависимост от различните лозови парцели. Grand vin отлежава около 12 месеца във френски дъбови бъчви, като делът на новия дъб никога не надвишава 50%.

Второто вино, Frank Phélan, е създадено през 1986 г. и е кръстено на сина на основателя на имението. То се добива от около 15 хектара (37 акра) стари и млади лозя в целия имот.

Съставът се допълва от La Croix Bonis, кюве с Мерло, предназначено за по-ранна консумация.

Историята на Phélan Ségur датира от края на XVIII в., когато търговецът на вино от Типери Бернард О'Фелан пристига в Бордо. След като се жени за известната фамилия Гестие, той купува през 1805 г. и 1810 г. имотите в Сен Естеф Clos de Garramey и Ségur de Cabanac, създавайки Château Ségur de Garramey и построява паладианския замък, който се намира там и до днес.

Името на имота е променено от Château Ségur de Garramey на Château Phélan Ségur в началото на XX век. След стогодишна собственост на семейство Делон, известно с Léoville Las-Cases, през 1984 г. Phélan-Ségur е придобито от Ксавие Гардинер.

Гардинер (чиято група е свързана с къщите за шампанско Lanson и Pommery, наред с други) умира през 2013 г., а през 2017 г. имението Phélan Segur е продадено на белгийския корабен магнат и инвеститор Philippe Van de Vyvere.

Grand Vin на Château Phélan Ségur произхожда от този великолепен тероар на Сен Естеф, където мощта доминира. Укрепено от произхода си, Château Phélan Ségur създава своя идентичност, основана на елегантност и финес. С известна сдържаност и голяма прецизност, то разкрива чистотата на плодовете, точността на структурата, копринената мекота на танините и естествената свежест. След продължително отлежаване се разкрива рядък по сложност букет, в който дъбът е хармонично интегриран.

Този фин и автентичен баланс създава интензивна емоция. Château Phélan Ségur е известно с потенциала си да отлежава в продължение на няколко десетилетия. Старата реколта открива нови ароматни хоризонти с неочаквано богатство: топлината на подправките, щедростта на зрелите плодове и благородството на кожата. Текстурата му е изтънчена, а силата му - успокоена. Тази пълнота е свидетелство за изминалото време, а разцветът е награда за проницателно търпение. Изключителни реколти, родени от щедростта на природата, придружена от таланта на човека. Освен тези безспорни забележителности, има и реколти, скъпи на екипа на шатото. Те са свидетели на живота на имота и израз на големи емоции.

icon-end

Технически данни

101922

Тихо

2014

0.75 л

Медок

Сен Естеф

Шато Фелан Сегюр

Обратно към продукта
Оставете вашето мнение
Оценявате:Шато Фелан Сегюр Сен Естеф 2014, 0.75 л
Вашата оценка
Обратно към продукта
Обратно към продукта
Подобни продукти
Шато Фелан Сегюр Сен Естеф 2014, 0.75 л
Шато Фелан Сегюр Сен Естеф 2014, 0.75 л