Историята на винарна Бодега Гарзон, Уругвай

Историята на винарна Бодега Гарзон, Уругвай

След като Ви въведохме в света на виното в Уругвай с първа част от поредицата ни за Уругвай – Най-добрият Танат в света, Бодега Гарзон, Уругвай, е време да влезнем в дълбокото и да отворим широко вратите зад винарна Бодега Гарзон и нейната интересна и впечатляваща история. 

Винарна Бодега Гарзон е с наградата на Wine Enthusiast през 2018 година за Най-добра винарна от Новия Свят!

ПРЕДИСТОРИЯ

Историята на тази винарна е свързана с един от братята Булгерoни.
Фамилията звучи доста българска и все пак, корените са италиански от Болоня, Северна Италия. Сред основателите на най-стария европейски университет - Болонския - е юристът Булгаро де Булгари, а и до днес в района на Бреша и езерото Гарда има доста жители и дори една доста известна винарна Булгарини, която прави вина в Лугана DOCG.

Но братята Карлос и Алехандро Булгерони са продължители на делото на баща им, а именно най-голямата петролна компания на Аржентина, 50% от която те продават на Китайска петролна компания през 2010 г. В последствие тяхната компания става най-голямата енергийна компания в Латинска Америка. Алехандро Булгерони, в момента, е с лично богатство от 3-4 млрд. щатски долара и е единствения уругвайски милиардер. Неговата винена съдба започва с проекта Бодега Гарзон, с който той и неговата съпруга Бетина осъществяват своя мечта.

На 18 км от Атлантическия океан, сред хълмиста местност с редуващи палмови горички, 2 х.дка лозя, 12 х.дка пасища за едър и дребен рогат добитък, 11 х.дка евкалиптови гори,  7.5 х.дка маслинови гори, групи от пчелни кошери, бадеми, кестени, пекан, както и една електроцентрала с вятърни генератори за почти 3 Мвт мощност.

Перлата в короната е, разбира се, Бодега Гарзон, с която и заради която започва всичко.

 

Началото идва след срещата на Алехандро Булгерони с италианския винен консултант Алберто Антонини, който запалва в него страстта да построят винарна с подобаващи лозови масиви. Тероарът, който избират, е върху едни от най-старите вулканични скали на земята, същите като в Южна Африка, например. Лозята са засадени на не обработвана, девствена земя, като са оформени 1000 (хиляда) различни блока! Всеки със свой собствен микротероар, микроклимат, ориентация на лозите, разположение и склон, разделени с горички, създаващи и поддържащи уникално биоразнообразие. Постоянният океански бриз охлажда хълмистия терен на около 160 метра надморска височина.

Сортовете, които са засадени са:

Бели – Албариньо, Совиньон блан, Пино Гриджо, Вионие

Червени – Танат, Каберне Фран, Марселан, Мерло, Пино Ноар и Пти Вердо.

Клип за лозята и реколта 2021

ЗА ВИНАРНАТА


Винарната е построена сред хълмове и благодарение на естествените тераси се използва максимално гравитацията при създаване на вината.
Това, както и енергията, добивана от вятърни генератори и слънчеви панели, изгражда енергийната ефективност и енергийната независимост на проекта.

Изградени са 3 ферментационни зони и 1 за отлежаване на вина. Оборудването се състои от големи и малки съдове от неръждаема стомана, модерни бетонни съдове, дървени големи и малки обеми. Има и уникални бъчви, като издължената дъбовата бъчва за сингъл барел Албариньо.

Винарната разполага със всички необходими технологични съдове и технологии за естествено пенливи вина, бели, розе, червени, десертни вина.

Вината печелят всяка година награди в целия свят. Гордостта им е когато Танат Резерва 2015 година е оценен на 47 място в топ 100 на WS! Едно признание за вино с превъзходно качество на много приемлива цена!

Това са само последните реколти и оценки от 2021 година.

International Wine Challenge scores in the 2021 edition

"Our wines were once again featured in the International Wine Challenge, one of the most prominent competitions in the United Kingdom that rewards the best wines in the world in a “blind tasting” with experts from different parts of the world. 

On this occasion, we had the honor that our Albariño Single Vineyard 2020 was the only Uruguayan wine awarded with a gold medal, the highest award of this contest."

Albariño Single Vineyard 2020 – 95 points. Gold medal.

Tannat Reserva 2019 – 92 points. Silver medal.

Petit Verdot Single Vineyard – 91 points. Silver medal.

Albariño Reserva 2020 – 90 points. Silver medal.

James Suckling scores 2021

Petit Clos Albariño 2020 – 93 points

Tannat Single Vineyard 2019 – 93 points

Petit Verdot Single Vineyard 2019 – 92 points

Albariño Single Vineyard 2020 – 92 points

Sauvignon Blanc Single Vineyard 2020 – 92 points

Albariño Reserva 2020 – 92 points

Tannat Reserva 2019 – 91 points

Pinot Noir Single Vineyard 2019 – 91 points

Sauvignon Blanc Reserva 2020 – 91 points

Wine&Spirits scores 2021

Tannat Single Vineyard 2019 – 92 points.

Tannat Reserva 2019 – 92 points.

Albariño Reserva 2020 – 92 points.

Marselan Reserva 2019 – 90 points.

За Ено-Туристите са създадени многобройни възможности за разходка в лозята пеша или с велосипеди, пикници, вечери, специални събития, частни и корпоративни ивенти, незабравими сватби и годишнини.

Обиколка на винарната, тайни и скрити кътчета, дегустации, блендиране на свое собствено вино.

Ресторанта освен 4, 5 и 6 степенни менюта, предлага и възможността да се избират вина от всички винарни на Алехандро Булгерони по света - 4 в Тоскана, 2 в Бордо, 1 в Австралия, 2 в Калифорния, 3 в Аржентина. Курсове за готвене, особено за печене на месо по метода Асадо, популярен в Латинска Америка.

Развива се луксозен клуб, част от който е и голф игрище. Цялата инвестиция вече надхвърля 200 млн. щатски долара, но идеята на Булгерони е да създаде, развие и остави за наследниците си устойчив проект, който ще остане за поколенията. 

https://youtu.be/2fY_npX8wUE


Щастливи сме, че първата ни лятна дегустация пред магазина CASAVINO Скобелев е посветена именно на вината на Бодега Гарзон, а две от вината, които ще опитаме са именно от сорта Танат. Каним Ви тази сряда, на 30.07, от 19:00 на дегустация на Бодега Гарзон. Резервирайте своето място онлайн директно тук.