Кога доставяме през месец декември 2023!

Поръчайте до 18.12 и ще доставим на 19.12 или 20.12. Поръчайте между 19.12 и 21.12 и ще доставим на 22.12 или на 23.12 (събота) само до офис на куриер!

Поръчайте между 22.12 и 28.12 и ще доставим между 28.12 и 30.12 само до офис на куриер. Възможно е забавяне и доставка на 02.01.2024 г.

Не чакайте последния момент! Проверете празничното ни работно време!

Елзас накратко

Елзас накратко

Елзас се намира в източната част на Франция, като докосва южната част на Германия и северната част на Швейцария. Нейните лозови масиви се простират на 120 км от север на юг, от Марленхайм до Танн. За по-добро разбиране на разнообразието и богатството на местността са необходими малко повече познания по геология.


Преди 50 милиона години един стар масив, обхващащ площта на Вож-Форе Ноар се срутва като образува 2 разделения, които определили границите на Фос Ренан (разделението на река Рейн)


Ето защо сега откриваме 3 типа геология в Елзас:

  • планините на Вож: кристални почви, покрити с розов пясъчник
  • хълмовете в подножието на Вож: ниски и заоблени, разположени на юг-югоизток, добре запазени от ерозия и подслонени от планините
  • долината на река Рейн: с богата почва, идеална за зърнени култури, зеле и хмел

 

Именно на хълмовете в подножието на Вож, между гористи планини и долината на река Рейн, земята е най-благоприятна за отглеждане на лози.  Лозовият масив в Елзас се намира на надморска височина от 200 до 360 м върху спиращи дъха склонове над Гуебвилер и Танн. Това са варовити, пясъчни или глинести почви.


Климатът също е много характерен, вариращ от слънчеви дни до валежи. Въпреки че е един от най-северните лозови масиви на Франция, той е също така и лозов масив, където вали по-малко (500 до 650 мм годишно). Планините Вож изграждат бариера между Елзас и вътрешността на Франция и придават на този регион специфичния си континентален климат с многобройни микроклимати. Обичайната топла и слънчева есен спомага за дългото и постепенно узряване на гроздето.

Южните и югоизточни изложения са най-благоприятни. Изборът на ориентация и позиция на мястото на засаждане е мотивиран не само от високото ниво на слънчево изложение, но и заради тези каменисти, полегати хълмове, които не могат да бъдат използвани за други култури.

 

Важно качество на лозата, е, че е в състояние да се развие чудесно там, където нищо друго не може да расте!