Pessac-Leognan Wine

Pessac-Leognan Wine

Pessac-Leognan Wine

Pessac-Léognan е престижна апелация за червено вино в района на Бордо в Югозападна Франция. То е отделено от подрегиона Грав през 1987 г. като признание за високото качество на червените и белите вина.
Северните лозови масиви на апелацията са преплетени с южните покрайнини на град Бордо. Тези на юг са заобиколени от горите, които произвеждат другия основен износ на Graves: дървен материал. Овощните градини и полетата преобладават в района Entre-Deux-Mers от другата страна на река Гарона, но в Pessac-Léognan преобладават боровите гори и жилищните сгради.

Сортове грозде и винопроизводство

Вината от региона обикновено се основават на сортовете Каберне Совиньон и Каберне Фран, които са подходящи за тероара на Pessac-Léognan. Преобладаващият почвен тип е същият чакъл (и пясък), който е дал името на Graves.

Червените сортове грозде в апелацията обхващат приблизително 1491 хектара.
Белите вина на Pessac-Léognan се произвеждат предимно от Sauvignon Blanc (необходим минимум 25 %) и Semillon, като общо 275 хектара от белите сортове са отчетени. Това дуо се развива добре на по-песъчливите почви на апелацията и дава изключително дълголетни вина.

В други региони и държави купажите от Совиньон блан и Семийон обикновено се консумират най-добре в рамките на няколко години след прибирането на реколтата. Тук обаче белите вина често отлежават в дъб за по-голяма комплексност, което прави Pessac-Léognan дом на някои от най-добрите бели вина в света, които могат да отлежават.

Замъци от Pessac-Leognan

Много от именията в днешния Песак-Леонян са най-добре представилите се в класификацията на Грав през 1959 г. Сред многото най-добри замъци, четирите най-престижни са Haut-Brion, La Mission Haut-Brion, Laville Haut-Brion и Pape Clément. Последното е кръстено на папа Климент V, който нарежда да бъдат засадени първоначалните лозя през XIV век. Всяко от тях се намира в южните граници на град Бордо.

Общината (или предградието на Бордо) Песак се намира на юг от тези замъци. Леонян се намира на 10 километра по-нататък. В последното се намират и няколко други качествени представители на елита на Бордо. Сред тях са Domaine de Chevalier, както и Chateaux Haut-Bailly, Malartic-Lagravière, Larrivet Haut-Brion и de Fieuzal. Léognan е заобиколен почти изцяло от борови гори и лозя и се радва на същия отличен дренаж като Pessac.

На югоизток от Léognan се намира община Martillac (Мартияк). От 90-те години на миналия век насам Smith Haut Lafitte е значително подобрен и разполага с впечатляващ хотел и спа център. Latour-Martillac, в най-южната част на зоната Pessac-Léognan, е още един замък, който се реновира.

Оригиналността на тероара на вината от Pessac-Léognan може да се види в техния произход.

Отдавна, в края на терциера и началото на кватернера, устието на старата Гарона е изхвърляло заоблени камъчета, счупени камъни, смесени с глина, пясък, креда и чакълест пясък. Всички те са съставни части на прочутите Graves на Бордо.
Graves тук са с една-единствена особеност: изучена и хармонична смесица от кварц и кварцити в охра, бяло, червено и розово, яспис, агатоиди, силекс, лидиенс...

Променливата дебелина (от 20 см до 3 метра и повече) и разположението под почвата без реална форма на хомогенност означават, че Graves предлага именно различни възможности, личен израз и разнообразни основи, предразполагащи само някои от характеристиките и нюансите на великите вина на Pessac-Léognan.

Това е списъкът на 10-те общини, които съставляват района на апелацията Pessac-Léognan:

 • Cadaujac
 • Canéjan 
 • Gradignan
 • Léognan
 • Martillac
 • Mérignac
 • Pessac
 • Saint-Médard-d’Eyrans
 • Talence
 • Villenave d’Ornon

Други особености: време и климат

Песъчливата почва се смята за бедна, но въпреки това тя придава добре понякога пестеливия си характер на лозата. Стига лозата да има достатъчно количество за пиене. В Pessac-Léognan наноси от чакъл се регистрират сред наклонени хълмисти релефи и образуват добре очертани върхове, които позволяват забележителен естествен дренаж. Този дренаж се подсилва от голяма водна система, образувана от малки потоци, притоци на Гарона (Peugue, Eau Bourde, Eau Blanche, Breyra, Saucats). Така лозата никога не се „дави“, а може да навлезе дълбоко в земята и да намери вода под почвата винаги, когато има нужда.

След водата идва светлината под формата на отразените слънчеви лъчи от слънцето. Камъчетата, шишарките и песъчинките от повърхността поглъщат слънчевата топлина и постепенно я разпределят към гроздовите зърна по време на облачните периоди и през нощта, като допринасят за по-доброто узряване на гроздето.

Освен това тероарът на вината Pessac-Léognan притежава умерен климат, мека и редовна хигрометрия (метод за определяне на влажността на въздуха, основан на свойството на хигроскопичните тела), повлияна от близкия океан, като същевременно се ползва със защита от запад – от гората Girondin в Landes. Добре очертана граница на микроклимата, която помага на тези изключителни вина да се отличават толкова много.

Селекция на гроздето

Минималната гъстота на насажденията е 6500 лози/ха, но по-често тя се доближава до 9000 лози/ха. Разрешеният добив е 45 hl/ha за червените сортове и 48 hl/ha за белите сортове.

Ето и списък на сортовете, разрешени за производството на "Великите вина от Pessac-Léognan":

 • Червени : Cabernet sauvignon, Merlot, Cabernet franc, Petit verdot, Malbec, Carmenère
 • Бели : Sauvignon, Sémillon and Muscadelle.

icon-endСвързани продукти