Светът на белите вина на Бордо

Светът на белите вина на Бордо

Сухите бели вина от Бордо - изкуството да не бързате

Сухо бяло вино и Бордо? Да, прочетохте правилно. Може би ще се изненадате, но в района на Бордо винаги са се произвеждали бели вина!

Знаете ли, че до 1970 г. по-голямата част от производството на вино е било бяло?

Не е изненадващо, че бялото вино от Бордо се съчетава много добре с морските дарове, които могат да се консумират в Bassin d'Arcachon, близо до Бордо. Съветваме ви да отидете в някоя от фермите за стриди, ако минавате през региона.

Днес почти 2000 винопроизводители, които в повечето случаи управляват малки имения (средно 4,6 хектара или около 6 футболни игрища), продължават хилядолетната традиция на белите вина в Бордо.

За белите си вина тези винопроизводители оставят магията на тероара да действа: корените на лозята черпят ресурси от почвата от десетилетия, силните западни ветрове проветряват лозята, а слънцето кара гроздето да узрее. Те са се научили да уважават природата и да я отразяват автентично чрез различните си вина. Те са превърнали качеството и автентичността в своите два девиза за уникални сухи бели вина.

Лозарите полагат много усилия и за опазването на околната среда (65% от лозята са сертифицирани с устойчив екологичен подход), за да запазят тези хилядолетни тероари.

Бленд, предаван от поколение на поколение

Докато много френски и чуждестранни лозари произвеждат само едносортови вина, магическото уравнение на вината от Бордо се крие в техния купаж - фин съюз на различни сортове грозде: Семийон, основният Совиньон блан и Мускадел.

Винопроизводителите залагат на взаимното допълване на ароматите и баланса на свойствата на сортовете грозде, за да създадат изискана и уникална реколта. Всеки винопроизводител развива това ноу-хау от поколение на поколение.

Свежестта на океана и големите западни ветрове за множество вина. Между буйните сухи бели вина и минералните бели вина от други региони, белите вина от Бордо предлагат много добър баланс между живост, гладкост и ароматна сила. Те отразяват оригиналния характер на тероарите, заимстван от свежестта и близостта на Атлантическия океан и неговите силни западни ветрове.

В дванадесет апелации на Бордо, всяка от които има свои собствени правила за AOP (наименованието за произход), се произвеждат бели вина и се предлагат различни стилове:

- Сухите бели вина често имат жив вкус с красива ароматна структура от цитрусови плодове и трябва да се пият в разцвета на силите си. Апелациите са AOC Bordeaux, Entre-Deux-Mers, Blaye Côtes de Bordeaux.

- Сухите бели вина с отлежаване в бъчви са по-сложни, по-щедри, с израз на екзотични нотки. С фин вкус от отлежаването в дъб, тези вина предлагат добър потенциал за отлежаване, като същевременно запазват индивидуалността на виното. Апелациите са: AOC Graves, Pessac-Léognan.

- Нетипичните сухи бели вина, едносортови (100% семийон, 100% мускадел и др.) или купажирани с малко познати сортове грозде (совиньон гри), предлагат истински открития извън утъпкания път.

Изкуството да не бързате

Сухите бели вина от Бордо притежават изкуството да спират времето за момент. Районът на Бордо е пълен с перфектни места за прекарване на време с бяло вино Бордо: пикник сред лозята, на терасата на средновековно село, на понтона на хижа за стриди в басейна на Аркашон - множество вдъхновяващи места, където да се свържете отново със сетивата си и да се насладите на чаша вкусно бяло вино Бордо. 

И докато пътуването до тези мечтани места не винаги е възможно, защо да не изберете бяло Бордо от кварталния CASAVINO магазин и да се престорите, че сте някъде във Франция. Открийте нашата селекция от бели вина и намерете места, където можете да се насладите на вина от Бордо. Предлагаме едно – на вашата тераса или веранда, докато още слънчевите лъчи ни топлят, в компанията на мислите си, добра книга или любима храна. 

Първо правило: няма правила, няма добър или лош избор. Най-добре е да опитате и да експериментирате, особено с белите вина през лятото и есента. Но хайде, няма да ни се размине толкова лесно, все пак ще ви дадем няколко съвета!

Шато Гантоне бордо блан

Шато Тиьолей блан

Деспан Бифас Блан

Кло де Люн Люн д`АржанСвързани продукти