Left Bank vs. Right Bank в Бордо: Каква е разликата?

Left Bank vs. Right Bank в Бордо: Каква е разликата?

Ако сте прекарали известно време в Бордо, Франция, или сте разговаряли с приятели над бутилка от този регион, неизбежно ще възникне разговор за вината от левия и десния бряг. Само за да изясним ситуацията - този дебат няма нищо общо с паричните потоци или баскетбола (както е в случая с банковите удари), а е свързан с бреговете на реките в Бордо, които съответстват на различни стилове вина.

Объркано? Не се притеснявайте. Разкрихме разликите между вината от левия и десния бряг, за да можете да ги пиете и обсъждате уверено.

Какви са бреговете (banks)?

Винарският район на Бордо е разположен близо до Атлантическия океан, което му придава морски климат. В рамките на Бордо се намира воден басейн, наречен устието на Жиронда, който свързва Атлантическия океан с две реки. Реката, която тече от източната страна на Бордо, се нарича Дордон, а реката от западната страна - Гарона. Тези две реки се свързват в основата на устието на Жиронда и се разклоняват навън.

Винарските райони, разположени на изток (отдясно) от река Дордон, се считат за част от десния бряг. Районите, разположени между двете реки и на запад (вляво) от река Гарона, се наричат Левия бряг. Всички тези подводни вълнения в местата, където двете реки се свързват, допринасят за разликите в състава на почвите на двата бряга, което може да доведе до създаването на уникално различни вина.

Апелации на Бордо, които трябва да познавате

Двата бряга имат многобройни наименования, които са известни с производството на изискани вина. Левият бряг включва винарските райони Médoc и Haut Médoc, които обхващат някои от районите с най-висок ранг в света на виното. Тук се намират най-разпознаваемите и световноизвестни апелации на Бордо, като Сен-Естеф (Saint-Estèphe), Пояк (Pauillac), Сен-Жулиен (Saint-Julien) и Марго (Margaux).
На юг от Медок, но все още в Левия бряг, се намират Песак-Леонян и Грав, а още по на юг - Сотерн и Барсак, които са известни с производството на сладки вина.
Най-известните наименования на десния бряг са Сен Емилион и Померол, които се отличават с най-стари вина. Районът включва също и тези на Fronsac, Canon Fronsac, Lalande de Pomerol, Côtes de Blaye, Côtes de Bourg, Côtes de Bordeaux и Castillon Côtes de Bordeaux.

https://casavino.bg/kursove-i-degustacii/taste-bordeaux-30-09Уникални почви и тероар

Макар да са само на един хвърлей разстояние един от друг, почвите в левия и десния бряг се различават значително. Благодарение на цялото това подводно смесване, което се случва, когато реките се срещат в устието, почвата на Левия бряг има по-скоро варовикова основа, но с чакълест слой отгоре. В нея има минимално количество глина за задържане на влагата, така че лозята трябва да търсят вода по-дълбоко. Тази борба често води до по-концентрирани аромати в плодовете.
В същото време в десния бряг е присъщ същият варовик, но той е по-близо до повърхността. Освен това в състава на почвата преобладава глина и има много по-малко чакъл. Защо това е важно? Забавно е да питате...

Сортове грозде от левия и десния бряг

Различните сортове грозде се развиват добре в различни типове почви - и това е особено вярно, когато става въпрос за сортовете, които виреят в Левия и Десния бряг.

Каберне совиньон предпочита борбата, която предлага каменистата и чакълеста почва в Левия бряг. Чакълът улавя и задържа топлината, като помага на вината от района да развият зрели плодови аромати и големи, дъвчащи танини. Това позволява на тези вина да отлежават дълго време. Други сортове като Мерло, Каберне фран, Пти Вердо и Малбек играят съпътстваща роля в Левия бряг, но Каберне совиньон е звездата и основният сорт, използван в повечето вина.

На десния бряг (североизточната част на Дордон) Мерло е най-силно застъпено. То се наслаждава на допълнителната вода, която глината има склонност да задържа, и не изисква допълнителна топлина, както Каберне Совиньон. Обикновено се купажира с Каберне фран (някои шата дори използват Каберне фран като доминиращ), а Каберне совиньон, Пти Вердо и Малбек се появяват в някои вина.


Различни стилове вина

И така, с всички тези различни почви, тероар, грозде и наименования, как се различават вината в бутилка? Купажите от Левия бряг, в които преобладава каберне совиньон, обикновено са по-големи, по-смели и по-стари(отлежали) вина. Това е така, защото по-високата концентрация на плодове и танини благоприятстват за вина, които се развиват и подобряват с времето в избата.

За сравнение, купажите на основата на Мерло от десния бряг обикновено са гладки и еластични в младостта си, с мек плод и меки танини, което ги прави идеални за наслада по-рано. Разбира се, най-висококачествените вина от Сен Емилион (от Pavie, Figeac, Clos Fourtet, Angelus и други) и Pomerol (от Petrus и Cheval Blanc) със сигурност са родени от същиата „материя“ като тези отлежали вина от Grand Cru Classe на Левия бряг и могат да се възползват от десетилетия в избата. 

https://casavino.bg/majstorski-klas-left-right

Класификации

На левия бряг се случва и прословутата Класификация на Медок от 1855 г., която включва петте "първостепенни" имения Château Margaux, Château Mouton Rothschild, Château Lafite Rothschild, Château Latour и Château Haut-Brion. (Въпреки че Château Haut-Brion технически е в Graves, а не в Medoc.)

Освен този ексклузивен клуб на First Growth, има 14 имения от Second Growth, 14 от Third Growth, 10 от Fourth Growth и 18 от Fifth Growth. Производителите на сладки вина от областите Sauternes и Barsac също имат своя собствена система за класификация.
Единствената класификация в десния бряг е тази на Сен-Емилион. Тя е създадена през 1955 г., а вината се дегустират, предегустират и актуализират на всеки 10 години. Вината от най-висок клас получават обозначението Premier Grand Cru Classé, които допълнително се отличават с класации "А" и "В". Последното издание за 2022 г. включва 14 Premier Grand Cru Classés, като само две от тях (Chateau Figeac и Chateau Pavie) са със статут Grand Cru Classé A, и 71 Grand Cru Classés.

Надяваме се, че не е твърде сложно? Въоръжени с тези знания, пиенето по пътя ви по време на Taste Bordeaux Wines би било по-лесно. А цитираните вина и шата ще намерите по масите на 30.09 или в селекциите ни за Майсторските класове.

Нямаме търпение да се докоснем заедно до легендите и майсторството на Бордо!