Каберне Фран - ГОЛЕМИЯT СТАР ТАТКО

Каберне Фран - ГОЛЕМИЯT СТАР ТАТКО

На почит и в промоция в CASAVINO заедно с Каберне Совиньон!

Род и семейни връзки

Каберне Фран е Баща на всички най-известни от Бордо сортове като Мерло, Каберне Совиньон и Карменер, които всъщност са полубратя и сестри. Както и достоен дядо на доста други стари и нови сортове.

Каберне Совиньон – сортът който носи Бащиното (Каберне Фран) първо име и Майчиното (Совиньон блан) като второ. Този наследник е станал много по-известен и е завладял огромни площи в целия свят!

Мерло – тук бащата е Каберне Фран, но майката дълго време е била неизвестна, и благодарение на съвременни ДНК изследвания се стига до един малко известен сорт Magdeleine Noire des Charentes от югозападна Франция. Този сорт е узрял и се бере на дата 22 юли – деня на Мария Магдалена във Франция и затова носи нейното име

Карменер – предполага се кръстоска на Каберне Фран и Trousseau Noir (Bastardo)

Сортови качества

Каберне Фран ражда червени вина със средно плътно тяло, известни с пикантния си аромат, подобен на чушка, средно киселинност и много апетитен вкус. Произход според Джансис Робинсън от западните Пиринеи, вероятно от страната на баските или Гаскония във Франция. 

Най-популярен като сорт, който влиза в Бордо блендовете. Най-обичан на Десния Бряг - в Сен Емилион, Канон-Фронсак, Кот дьо Бург.

Във Франция има още един регион – Долината на река Лоара, който изключително много се радва на този сорт – и като розе, и като червени вина.

В Италия, в Тоскана – региона на Болгери, Марема е приел най-гостоприемно този сорт и супертосканските вина, които идват от там са наистина от световна класа.

България е изключителен тероар за този сорт, радваме се на невероятно добри вина – както в топлите райони на Сакар и Сандански, така и в Търговище-Варна в широките северни хълмисти предпланини на Стара Планина.

Много обича горските почви и разнообразен полупланински климат, който според нас няма в Бордо, но всички други изброени региони са такива.

Каберне Фран от Южните и топли региони като България се характеризира с аромати на сладък червен пипер, зрели червени плодове, пикантен черен шоколад, тютюн. По-комплексна структура и по-мощни танини, но без високи киселини.  

Това вино е идеално и много лесно за съчетание с храна. 

С по-лекото си тяло става много модерно и предпочитано – и за зимни, и за всички сезони.