Апелация Côte Rôtie

Апелация Côte Rôtie

Côte Rôtie 
Вероятно духовната родина на гроздето Сира, Кот Роти, или "препеченият склон", е дом на някои от най-престижните и скъпи вина на основата на Сира в света.

Защо Ви разказваме за Кот Роти 

Престижната апелация за червени вина се намира в северния край на френския винен регион Долината на река Рона. Лозята от Сира по стръмните склонове с югоизточно изложение дават едновременно мощни и елегантни вина. Подобряването на качеството води до увеличаване на търсенето на вината – цикъл, който се завърта толкова последователно, че днес вината Côte Rôtie са едни от най-търсените и най-скъпите във Франция.

География на Côte Rôtie

Разположен непосредствено на юг от Виен и на 35 км от центъра на Лион, Кот Роти е най-северният и един от най-малките райони на долината Рона. Енориите Ampuis, Saint-Cyr-sur-le-Rhône и Tupin-et-Semons са единствените три, в които могат да се произвеждат вина Côte Rôtie, и дори в рамките на енориите само някои парцели отговарят на изискванията на апелацията.
Стръмните хълмове (côtes) тук се издигат рязко от бреговете на река Рона до височина 330 м. Те образуват 10 тесни хребета, широки не повече от 600 м, всеки от които е отделен от следващия с тесен, обрасъл с дървета обръч.

Хребетите се простират приблизително от североизток на югозапад, като осигуряват огрявани от слънцето страни, които спомагат за това вината на наименованието да са толкова богати и зрели. Най-хубавите места – Côte Brune, Côte Blonde, La Mouline, La Landonne и La Turque – са непосредствено над град Ampuis.

Вината от Кот Роти

Вината от Кот Роти се славят с елегантност и фина структура, със сложни аромати, характерни за местния тероар и за сорта грозде Сира, от който се произвеждат. Както и в случая с Crozes-Hermitage, законът за апелацията позволява добавянето на до 20% от белия сорт Вионие и много производители се възползват от това, за да придадат елегантност, баланс и допълнително ароматно измерение на своите вина.

Има ясно изразено разграничение между двата основни винени стила на апелацията, което се проявява в забележимо различните вина от две от най-ценените лозя на апелацията. 

Côte Blonde и Côte Brune

Вината от Côte Blonde (непосредствено на запад от Ampuis) са по-леки, по-плодовити, по-пищни и достъпни на по-ранна възраст. Вината от Côte Brune (непосредствено над Ampuis) са по-структурирани, танинови и екстрактни, за да се използва ефектът на железните почви, и често без добавка на Вионие.

Както подсказва името му, Côte Blonde е хълм, покрит с по-светли пясъчни почви и варовикова основа. Côte Brune е не по-малко верен на името си, тъй като представлява склон, покрит с червеникаво-кафяви почви, обогатени с желязо.

Почвите на много от лозята в Австралия, предпочитани за производство на Syrah/Shiraz, са богати на желязо, а температурите им съответстват. Всъщност Côte Rôtie означава "препечен склон" на френски език – много подходящо име за много от лозята с южно изложение, които се възползват от максималното излагане на слънчевите лъчи.

La-Las и скорошното възраждане на Кот Роти

Етиен и Марсел Гигал, чието фамилно име се свързва с толкова много висококачествени вина от Северна Рона, имат съществена заслуга за скорошното възраждане на Кот Роти и неговата репутация. През по-голямата част от XX век районът е бил по-скоро пренебрегван и слабо развит, като малко винопроизводители са се възползвали от отличните му лозарски условия.
Вината на Guigal от лозята La Mouline (Côte Blonde), La Landonne и La Turque (Côte Brune) привличат вниманието на целия свят, и спомагат за утвърждаването на Côte Rôtie като една от най-динамичните апелации във Франция.

icon-end

Свързани продукти