Кога доставяме през декември 2024 и януари 2025?

- поръчки, получени между 21.12. и 23.12. до 12:00 ч., ще бъдат доставени на 27.12. или в следващ работен ден..
- поръчки, получени между 23.12. след 12:00 ч. до 26.12. ще бъдат доставени на 27.12. или на 30.12. за София, за страната – между 30.12. и 03.01.
- поръчки, получени между 27.12. и 29.12. ще бъдат доставени на 30.12. или 03.01 за София; за страната – на 03.01.
- поръчки, получени между 30.12. и 02.01 ще бъдат доставени между 03.01. и 06.01

Ръководство за начинаещи за гръцкото вино и напитки: част 1

Ръководство за начинаещи за гръцкото вино и напитки: част 1

Гърция в CASAVINO

Ръководство за начинаещи за гръцкото вино и напитки

Присъединете се към нашата гръцка винена одисея и открийте най-популярните гръцки вина, анасонови напитки и ликьори. Вината на южната ни съседка създадоха ренесанс на елинското вино и поставиха Гърция твърдо на картата на изисканите вина!

ИСТОРИЯТА НА ГЪРЦИЯ

Гърция има над 6000-годишна история на лозарството, датираща от преди 3000 години преди Христа, и над 350 местни сорта грозде, като се нарежда на едно място с Италия и много повече от Франция. В края на краищата френското вино възниква през VI в. пр.н.е. с колонизирането на Южна Галия от гръцки заселници и дори към днешна дата има френски сортове, които произхождат директно от Гърция, като Muscat blanc à petits grains. Въпреки това в продължение на стотици години винопроизводството в Гърция е било спряно или ограничено и се е случвало предимно в домашни условия... до 80-те години на ХХ век, когато се модернизират много винарски изби и светът започва бавно да преоткрива гръцките вина. 

В днешно време голяма част от вината, произведени в Гърция, са с изключително качество и голям брой гръцки винопроизводители са получили международно признание за нивото на своите вина, за отличните си умения в областта на лозарството и за уникалните сортове грозде, които отглеждат (някои почти изчезнали, а други датиращи от времето на Омир) и които не могат да бъдат открити никъде по света. Въпреки това някои гръцки сортове, като Асиртико, сега се отглеждат в други страни като Италия, Южна Африка и Австралия.  

И е много забележително, че през последните години хубавото гръцко вино бързо става достъпно на повечето места по света, дори и в България, независимо дали сте в любимата си средиземноморска закусвалня, вечеряте в някой автентичен ресторант или посещавате често регала с Балкански вина в CASAVINO, много вероятно е да намериш добро, качествено гръцко вино на разумна цена. Затова следващия път не забравяйте да попитате за ново гръцко вино в любимия си ресторант!

За нас в CASAVINO е удоволствие, че работим с някои от най-добрите гръцки вина и ги правим достъпни за всички вас. От няколко дни селекцията ни се обогати с етикетите на Бутари (Boutari). Но за тях, след малко! 

Гърция може да бъде обезсърчителна, когато се потопите в нея за първи път, с нейните непроизносими сортове грозде, места и региони, за които никога не сте чували (дори и да сте чували за тях, малцина могат да ги посочат на картата), и история, пропита с рецина, от която тя се е опитвала да се отърси толкова много години. В известен смисъл към Гърция трябва да се подхожда по същия начин, както към Италия: голяма страна, пълна с местни сортове и тероари, които не се срещат никъде другаде по света. Гърците и италианците са се повлияли взаимно по отношение на виното повече, отколкото мнозина биха си помислили, като от векове си разменят сортове (като aglianico), както и технологии за работа с гроздето. Но най-важното е, че Гърция е съкровищница на истинско, автентично вино. То е част от историята на страната и е залегнало в душата на всеки гръцки мъж, жена и дете. Също като Италия, нали!

Гръцки сортове вино

ASSYRTIKO

Най-популярният сорт бяло вино, който произхожда от остров Санторини и мощно привлече вниманието на света към гръцкото вино. Мощно на вкус, със прекрасна киселинност и високи и средни нива на алкохол. Във вкусовия профил има отличителни аромати на цитрусови плодове и интензивна минералност. Отлежалите вина се отличават с по-солидна структура и по-голяма ароматна сложност. Съчетава се изключително добре с морски дарове и риба. Задължително трябва да опитате, ако харесвате Совиньон Блан или Шабли. 

Асиртико – Вивлиа Хора, Микра Тира, Бутари, Дамяница 

DEBINA

Бяло вино със PDO Ioannina, което е уникално и със своя собствена индивидуалност. Сухо бяло вино, от което се произвеждат и превъзходни пенливи и полу пенливи вина. Плодов, класен и елегантен аромат на ябълка, круша и праскова с подчертана свежест. Идеално се съчетава с гръцки пайове, стриди и риба от Йонийско море. 

MALAGOUSIA

Изключителен бял винен сорт, който трябва да бъде част от избата на всеки ценител на виното. Усъвършенстван от винарска изба Ktima Gerovassiliou, сорт грозде, който е спасен от изчезване благодарение на тях (Топ 30 на производителите на вино в света)! Интензивен, сложен и своеобразен ароматен профил със зрели праскови и кайсии, съчетани с нотки на свеж зелен пипер. Умерена киселинност, висок екстракт и пълноценно небце. Когато отлежава в дъб, показва отличен потенциал за развитие и стареене. Вино, което много напомня на вионие, кръстосано с шардоне, а мнозина казват, че е много сложно и ароматно пино гриджо.

Малагузия – Йеоровасилио, Бутари

MOSCOFILERO

Москофилеро е най-ароматният бял винен сорт в Гърция. Интензивен цветен характер, с акцент върху ароматите на розови листенца, цитруси и свежи плодове. На небцето има свежи аромати, свежа киселинност и средно до ниско ниво на алкохол. Вино, което лесно може да се консумира самостоятелно или с храна. Често се сравнява с Пино Гриджо, Ризлинг, сухо Вионие или Шардоне, въпреки че характерът му е подчертано гръцки. Вино, което сте виждали навсякъде, ако обичате лятото да кръстосвате гръцки плажове и таверни. 

Москофилеро - Бутари

RODITIS 

Розово оцветен сорт. Високо съдържание на плодов вкус, често напомнящи на зрял пъпеш и мед, интензивни аромати и вкусове. Небцето е обемно и освежаващо, почти като Совиньон Блан, лимонов финал.

SAVATIANO

Това е най-разпространеният бял сорт грозде в Гърция и е в основата на най-качествената гръцка рецина. Той има потенциала да произвежда вина с интензивен аромат, високо съдържание на плодове, като същевременно е балансиран и сочен на небцето. Изненадващо елегантно и ароматно, когато идва от по-хладни места и/или стари лозя.

VILANA

В Крит може и да преобладава червеното грозде, но Вилана е безспорната кралица на белите сортове на острова. Дегустацията на Vilana е дегустация на основния стил бяло вино на този исторически и прочут регион. Използва се основно за производство на сухи свежи бели вина. Вината от Вилана са с умерено наситен жълт цвят, средна интензивност на ароматите и вкуса, показващ нотки на лимон, портокал, круша, цветя (като жасмин) и билки. На небцето е свежо, с леко тяло, с мека киселинност и не висок алкохол. 

Вилана - Бутари

VIDIANO 

Един от най-популярните бели винени сортове в Крит. Елегантни, но силно изразени аромати на носа, богата флоралност заедно със зрели костилкови плодове. На небцето е със средно тяло, но с много вкус и минералност. Новопоявил се сорт с потенциал за най-високо качество.

Видиано - Бутари

Гръцки сортове червено вино

AGIORGITIKO

Виното на Свети Георги и най-популярният червен винен сорт в Гърция, със PDO Nemea, Пелопонес. Когато отлежава в дъб, то проявява дълбок цвят, концентриран характер на червени плодове и ароматна сложност. Богато тяло, с висококачествени и зрели танини. Когато е бутилирано младо, то е лесно за пиене вино със средна киселинност, меки танини и свежи аромати на червени плодове. Червено вино, което лесно може да се консумира самостоятелно или с храна. Задължително гръцко червено вино, ако харесвате каберне совиньон, мерло, сира, санджовезе или червени вина със средно до плътно тяло. Чудесно е и добре охладено през лятото. 

Агиоргитико - Бутари

KOTSIFALI

Това е основният червен винен сорт на остров Крит, който бързо печели международно признание сред ценителите на виното. Блед цвят, истински средиземноморски сорт, с високо алкохолно съдържание, интензивен аромат на червени плодове и умерена киселинност. Kotsifali се нуждае от партньор за купажиране, който може да добави цвят, киселинност и танини, а купажите от сира и каберне совиньон са едни от най-добрите в страната. Перфектно съчетание с червени обилни месни ястия, дивеч, агнешко, запеканки и месо на барбекю. Вино, което трябва да опитате, ако харесвате Сира/Шираз, Каберне Совиньон, Санджовезе и Гренаш.

Коцифали бленд - Бутари

XINOMAVRO

Може би най-известният червен винен сорт в Гърция, който не може да бъде пропуснат в избата на всеки ценител на виното. Дава вина, които стават все по-известни с отлежаването си, и се отличават с яркочервен цвят, фини, но твърди танини, солидна структура и елегантност. Сложен ароматен характер, с ясно изразени аромати на червени плодове, домати и маслини. Обикновено е подплатен с аромати на дъб, с фини нотки на подправки, сушени сини сливи, тютюн и ядки. Потенциал за дълго отлежаване в бутилка. Задължително трябва да опитате виното, ако харесвате небиоло, пино ноар или най-доброто бароло, или копринено червено бургундско.

Ксиномавро - Бутари

Liatico, Limnio, Limniona, MAVRODAPHNE, MAVROTRAGANO, MOUCHTARO, RAPSANI, VLAHIKO – списъкът е много дълъг. Засега се фокусираме в първите три! 

КОИ ГРЪЦКИ ВИНА ДА ОПИТАМ ПЪРВО?

Ако никога досега не сте опитвали гръцки вина (съмняваме се) или в миналото сте опитвали посредствена рецина, ние имаме някои от най-добрите гръцки вина, които със сигурност ще ви изненадат! Независимо дали предпочитате червени, бели или розе вина, добро начало за опознаване на гръцките вина е да опитате няколко бели, поне едно червено и задъжително розе и да определите кои от тях са подходящи за вашето небце. Силно ви препоръчваме да започнете със следните бели вина: Assyrtiko Malagousia, Moschofilero. След това за червените вина добро начало би било: Agiorgitiko Xinomavro Kotsifali blend. Когато става въпрос за розе, силно ви препоръчваме да опитате ТЕЗИ:

Очаквайте част втора, в която ще говорим за Мастих, Анасон и други вълшебства!



Свързани продукти