Историята на сорта Зинфандел

Историята на сорта Зинфандел

Не малко време се смята и не малко хора вярват, че Zinfandel е местен сорт за Съединените щати. Все пак това общоприето убеждение се оказва прибързано, тъй като връзките с италианското Primitivo доказват, че двата сорта са почти напълно генетично съвместими.
Въпреки че асоциацията с Калифорния невинаги е била положителна, Zinfandel отдавна е важна част от калифорнийското вино и сортът преживява възраждане.

Въпреки адриатическия си произход, Зинфанделът може да е дошъл в Съединените щати през Лонг Айлънд или през Виена, Австрия.
Според общоприетото схващане Зинфанделът попада в Калифорния заедно с хората, които търсят късмета си по време на Златната треска през 50-те години на XIX век. Може би първият известен зинфандел е произведен от Джоузеф У. Осбърн от лозе в окръг Оук Нол, който днес е един от подрайоните на долината Напа. Похвалата, която получава виното му, води до широко засаждане на гроздето, което в началото на 1900 г. става най-засажданото в Калифорния.

Голямата американска грешка, свързана със Сухия режим, унищожава много, макар и не всички, от тези стари лозя със зинфандел и връща гроздето и американското вино десетилетия назад. Историческият обрат ще прекъсне развитието на калифорнийската култура на хубавото вино.

Много от лозята, които остават след Сухия режим, се намират в Централната долина на Калифорния - регион, известен по-скоро с производството на количество, отколкото с производството на хубаво вино. Долината Напа, чиито вина се появяват обещаващо в средата
на XIX в., няма да придобие международна известност повече от 100 години. С напредването на репутацията на Калифорния като винопроизводител, на много места Зинфанделът е изместен от Каберне Совиньон. Тази тенденция, съчетана с нарастващия
търговски успех на сладкото, розово вино, известно като "White Zin", е довела до влошаване на репутацията на някога благородния и еталонен сорт в Калифорния.

За никого не е тайна, че калифорнийският зинфандел е бил обект на неразбиране - казва винопроизводителят на Frank Family Vineyards Тод Граф. "През 20-ти век по-голямата част от засадените в Калифорния зинфандели са били или прекалено сладки и с високо съдържание на
алкохол, или полусладки и розови. Днес много от нас се опитват да променят това схващане. И все пак именно наследството на калифорнийския зинфандел може да го спаси и да му върне
полагащото му се място на върха на пантеона на американските изискани вина."

"От старите лозя се произвеждат едни от най-богатите, характерни и вкусни вина в света", казва Дон Хартфорд, съсобственик на Hartford Family Winery. "В Калифорния имаме 100-годишни лозя със зинфандел, които се отличават с интензивен аромат, вкус и текстура. Калифорнийският зинфандел е забележителен заради възрастта на лозята, хората, които ги отглеждат, и жизнеността на сорта зинфандел. Поради тези причини смятам, че калифорнийският зинфандел ще бъде важен през следващите години", заключава Хартфорд.

Калифорнийски зинфандел: Имената, които трябва да знаете
Това е сорт, който е синоним на калифорнийското вино, но години наред е бил пренебрегван в полза на модните стилове от Бордо. Сега, благодарение на някои от най-добрите винопроизводители в щата, той е звездата както на полевите купажи, така и на едносортовите бутилки. По време на Taste California Wines ще опитаме забележителни зинфандели: 

- Клинкър Брик Олд Гоуст Олд Вайнс Зинфандел

- Клинкър Брик Зинфандел олд вайнс

- Клинкър Брик Мариса Винярдс Зинфандел олд вайнс

- Буена Виста Леджендари Бедж Зинфандел

- Франсис Форд Копола Зинфандел

- Ромбауер Винярдс ЗинфанделСвързани продукти