Кога доставяме през майските празници 2024!

Поръчки, получени на 02.05 до 13 ч., ще бъдат доставени съобразно график на куриер на 03.05 или 07.05. Поръчки, получени на 02.05 след 13 ч., ще бъдат доставени на 08.05. Поръчки, получени между 03.05 и 07.05, ще бъдат доставени на 08.05 Не чакайте последния момент! Разгледайте Каталог Пролет 2024!

3 май, петък 10:00 – 20:00 / 4 и 5 май, събота и неделя: 11:00 – 19:00 / 6 и 24 май: всички магазини CASAVINO работят с нормалното си работно време: 10:00 – 21:00

8 любопитни факта за Шардонето

8 любопитни факта за Шардонето

През последните две седмици празнуваме шардонето със специалната ни селекция „Шардонето се завърна!“. Опитвайки любимите ни Шардонето, нямаше как да не ви разкажем и малко повече за един от най-разпространените и добре познати сортове бяло вино в света.

Можем да открием страхотни шардонета от Бургундия, България, Новия Свят и въобще от почти всяка точка по света, но нито едно шардоне няма да прилича с друго. Шардонето може да бъде дъбово или не дъбово, плътно или леко и свежо, да се пие целогодишно и да подхожда на всякакъв тип кухня. Шардонето има и едни от най-интересните и любопитни винени истории.

Ето и 8 любопитни факта за Шардонето, някои от които може и да сте чували, но други не.

  1. Шардонето е френски сорт от Бургундия

    Шардонето носи името на малко село в Бургундия, където гроздето е донесено още от римляните през 5 и 10 век на Римската империя. През вековете, името „Шардоне“ преминаваме през множество трансформации като Чардени, Шауденет и Шатен, докато най-накрая, около 1890г. го наричат официално Шардоне.
  2. Шардонето е малката „сестра“ на Пино Ноар

    Въпреки различията си в това, че Шардонето е бяло вино, а Пино Ноар червено, двата сорта са изключително близки. Случайното пресичане между гроздето Пино Ноар и непознат сорт, наречен Gouais Blanc, води до раждането на най-популярния сорт в света Шардоне. Gouais Blanc не съществува в момента като сорт във Франция, но пък е оставил своята следа в света на виното.
  3. В Бургундия се произвежда повече Шардоне отколкото Пино Ноар

    Често хората асоциират Бургундия с червено вино, заради името, а с това и Пино Ноар като основния сорт вино, но малко популярен факт е, че 60% от производството на вино в Бургундия е Шардоне, а само 30% Пино Ноар.
  4. Шардонето в България се отглежда и винифицира успешно

    Въпреки че няма толкова много български почитатели, колкото ароматните бели сортове, с всяка изминала година българските шардонета стават все по-интересни и приятни. Те със сигурност не са толкова натоварени с аромати, идващи от дъба. Много производители вече подхождат съвсем различно към сорта (няколко шардонета без дъб) като Шато Копса Шардоне сингъл винярд без дъб 2018 и Чифлик Ливади Шардоне Органик 2018, както и Санта Сара Шардоне 2017 с много малко участие на дъб.

    Разбира се, има и предкрасни нови шардонето, не само отлежали, но и ферментирали в дъб като Румелия Шардоне Барел Лимитед 2018 и Фоур Френдс Зитара Шардоне Барел Ферментед 2018 
  1. Шардонето има широк спектър от аромати в зависимост от това къде се отглежда

    Шардонето е известно с многообразните си аромати, които варират от плодови и цветисти, до по-маслени, ванилови, в следствие на отлежаването в дъб. Това се дъжли и на репутацията му, че се прави в избата, а не на лозето. Това позволява на енолога/винопроизводителя да има по-голямо влияние върху вкуса и ароматния профил на виното, за разлика от други сортове. Можем да кажем, че Шардонето е като „бяло платно“ за енолога, който може да избере как иска да подходи и в какъв стил иска да бъде виното.

    В долината Напа и Австралия ароматите са склонни да бъдат по-плодови, често можете да усети вкус на ананас или дори папая, докато Шардоне отглеждано в по-студени климати (като Чили, например) могат да се усетят ароматите на ябълка и праскови. Маслените аромати, които често се срещат в някои Шардонета, са стилистичен избор на енолога, а не идват от характеристиките на самото грозде.
  2. Шардонето блести навсякъде

    Шардоне е сортът грозде, който стои зад почти всички бели вина в Бургундия, като най-известните примери са от Шабли, Морсо, Шасан Монраше, Кортон -Шарле като Гранд Крю.

    Шардоне също е основен сорт в белите вина на Шампан, които обикновено включват също 2 червени сорта в бленда, заедно с шардоне, докато шампанските Blanc de Blancs се правят от 100% шардоне.

    Шардоне също се използва често в много пенливи вина по целия свят, както и в български такива. Вино номер 1 за 2019 според DiVINO е именно пенливото българско шардоне Мидалидаре Шардоне Брут ЕПВ.
  1. Един за всички, всички за Шардоне

    Първите 3 държави, които произвеждат най-много Шардоне са Франция (на 1-во място), разбира се, следвана от САЩ (с почти същото количество насаждения като във Франция), а след това и Австралия. Шардонето се засажда почти във всеки регион и страна, която произвежда вино, като най-добрите 10 са: Италия, Чили, Южна Африка, Испания, Аржентина и Нова Зеландия.
  2. Шардонето в САЩ е известно като „американското бяло вино“

    Много американци дори не казват „искам чаша бяло вино“, а директно си поръчват „чаша шардоне“. Интересно е, че през 80-те години на миналия век е било изключително популярно и обичано, но две десетилетия по-късно е било основно повод за шеги, тъй като е имало репутация на вино със силни и неустойчиви аромати на дъб и масло; репутация на вино, което само майка ти пие. Имало е и период, в който американците са влизали в магазина за алкохол и са искали „anything but chardonnay” („всичко друго, но не и шардоне“).