8 любопитни факта за Шардонето

8 любопитни факта за Шардонето

През последните две седмици празнуваме шардонето със специалната ни селекция „Шардонето се завърна!“. Опитвайки любимите ни Шардонето, нямаше как да не ви разкажем и малко повече за един от най-разпространените и добре познати сортове бяло вино в света.

Можем да открием страхотни шардонета от Бургундия, България, Новия Свят и въобще от почти всяка точка по света, но нито едно шардоне няма да прилича с друго. Шардонето може да бъде дъбово или не дъбово, плътно или леко и свежо, да се пие целогодишно и да подхожда на всякакъв тип кухня. Шардонето има и едни от най-интересните и любопитни винени истории.

Ето и 8 любопитни факта за Шардонето, някои от които може и да сте чували, но други не.

 1. Шардонето е френски сорт от Бургундия

  Шардонето носи името на малко село в Бургундия, където гроздето е донесено още от римляните през 5 и 10 век на Римската империя. През вековете, името „Шардоне“ преминаваме през множество трансформации като Чардени, Шауденет и Шатен, докато най-накрая, около 1890г. го наричат официално Шардоне.
 2. Шардонето е малката „сестра“ на Пино Ноар

  Въпреки различията си в това, че Шардонето е бяло вино, а Пино Ноар червено, двата сорта са изключително близки. Случайното пресичане между гроздето Пино Ноар и непознат сорт, наречен Gouais Blanc, води до раждането на най-популярния сорт в света Шардоне. Gouais Blanc не съществува в момента като сорт във Франция, но пък е оставил своята следа в света на виното.
 3. В Бургундия се произвежда повече Шардоне отколкото Пино Ноар

  Често хората асоциират Бургундия с червено вино, заради името, а с това и Пино Ноар като основния сорт вино, но малко популярен факт е, че 60% от производството на вино в Бургундия е Шардоне, а само 30% Пино Ноар.
 4. Шардонето в България се отглежда и винифицира успешно

  Въпреки че няма толкова много български почитатели, колкото ароматните бели сортове, с всяка изминала година българските шардонета стават все по-интересни и приятни. Те със сигурност не са толкова натоварени с аромати, идващи от дъба. Много производители вече подхождат съвсем различно към сорта (няколко шардонета без дъб) като Шато Копса Шардоне сингъл винярд без дъб 2018 и Чифлик Ливади Шардоне Органик 2018, както и Санта Сара Шардоне 2017 с много малко участие на дъб.

  Разбира се, има и предкрасни нови шардонето, не само отлежали, но и ферментирали в дъб като Румелия Шардоне Барел Лимитед 2018 и Фоур Френдс Зитара Шардоне Барел Ферментед 2018 
 1. Шардонето има широк спектър от аромати в зависимост от това къде се отглежда

  Шардонето е известно с многообразните си аромати, които варират от плодови и цветисти, до по-маслени, ванилови, в следствие на отлежаването в дъб. Това се дъжли и на репутацията му, че се прави в избата, а не на лозето. Това позволява на енолога/винопроизводителя да има по-голямо влияние върху вкуса и ароматния профил на виното, за разлика от други сортове. Можем да кажем, че Шардонето е като „бяло платно“ за енолога, който може да избере как иска да подходи и в какъв стил иска да бъде виното.

  В долината Напа и Австралия ароматите са склонни да бъдат по-плодови, често можете да усети вкус на ананас или дори папая, докато Шардоне отглеждано в по-студени климати (като Чили, например) могат да се усетят ароматите на ябълка и праскови. Маслените аромати, които често се срещат в някои Шардонета, са стилистичен избор на енолога, а не идват от характеристиките на самото грозде.
 2. Шардонето блести навсякъде

  Шардоне е сортът грозде, който стои зад почти всички бели вина в Бургундия, като най-известните примери са от Шабли, Морсо, Шасан Монраше, Кортон -Шарле като Гранд Крю.

  Шардоне също е основен сорт в белите вина на Шампан, които обикновено включват също 2 червени сорта в бленда, заедно с шардоне, докато шампанските Blanc de Blancs се правят от 100% шардоне.

  Шардоне също се използва често в много пенливи вина по целия свят, както и в български такива. Вино номер 1 за 2019 според DiVINO е именно пенливото българско шардоне Мидалидаре Шардоне Брут ЕПВ.
 1. Един за всички, всички за Шардоне

  Първите 3 държави, които произвеждат най-много Шардоне са Франция (на 1-во място), разбира се, следвана от САЩ (с почти същото количество насаждения като във Франция), а след това и Австралия. Шардонето се засажда почти във всеки регион и страна, която произвежда вино, като най-добрите 10 са: Италия, Чили, Южна Африка, Испания, Аржентина и Нова Зеландия.
 2. Шардонето в САЩ е известно като „американското бяло вино“

  Много американци дори не казват „искам чаша бяло вино“, а директно си поръчват „чаша шардоне“. Интересно е, че през 80-те години на миналия век е било изключително популярно и обичано, но две десетилетия по-късно е било основно повод за шеги, тъй като е имало репутация на вино със силни и неустойчиви аромати на дъб и масло; репутация на вино, което само майка ти пие. Имало е и период, в който американците са влизали в магазина за алкохол и са искали „anything but chardonnay” („всичко друго, но не и шардоне“).