Франчакорта – това е пенливото бижу на Италия, скрито в сърцето на провинция Бреша, в хълмовете югоизточно от бреговете на езерото Изео. С квадратна форма, регионът се простира на около 25 км от река Оглио до долината на река Мела и западните предградия на град Бреша. Въпреки че е по-малко известно на глобално ниво, Франчакорта е смятано за най-доброто пенливо вино на Италия, истински конкурент на Шампанското.
Какво представлява Франчакорта?
Франчакорта (Franciacorta) е пенливо вино, произведено по традиционния метод "Méthode Champenoise" с вторична ферментация в бутилката. Основните сортове, които участват в бленда, са Шардоне и Пино Ноар, а в по-малки количества – Пино Бианко. Регионът предлага както негазирани, така и розета от Франчакорта, като последната трябва да съдържа поне 25% Пино Ноар. Съществува и специален стил, наречен Franciacorta Satèn, който е изцяло от Шардоне и Пино Бианко, създавайки по-кремообразна текстура и по-деликатни мехурчета.
Какво го прави специално?
Франчакорта има две съществени разлики в сравнение с Шампанското – историята и мащабът. Докато Шампанско се произвежда повече от 350 години, Франчакорта има история от около 50 години. През 1967 г. регионът получава статут на DOC, а през 1995 г. – на най-високата италианска класификация DOCG. Това е резултат от усилията на местния консорциум, който налага строги стандарти за качество, включително намалени добиви и по-деликатно пресоване на гроздето.
Вкус и аромат
Франчакорта напомня на Шампанско в своя ароматен профил – нотки на бисквита, бриош, лимон и леки нюанси на мая са типични за този стил. При розетата се усеща повече червени плодове и лека пикантност, докато Satèn изненадва с кремообразна мекота и фини балончета.
Защо да го опитате?
Франчакорта е истинско италианско изживяване – комплексно, елегантно и създадено с внимание към детайла. Ако обичате мехурчета, но търсите нещо различно и малко по-бутиково от класическото Шампанско, то това вино ще ви очарова.
В CASAVINO вече може да откриете и изключителните вина на Barone Pizzini – една от най-старите и реномирани винарни в региона на Франчакорта. Основана през 1870 г., Barone Pizzini е сред първите, които въвеждат органични методи на производство в Италия. Техните вина са едновременно елегантни и комплексни, като съчетават традицията с модерни техники. В момента в CASAVINO може да опитате няколко техни впечатляващи предложения:
-
Бароне Пицини Франчакорта Аниманте Зеро Дозаж, 0.75 л – чист и свеж вкус с нотки на цитрус и леки флорални нюанси. Без добавена захар, идеален за почитателите на по-сухите пенливи вина.
-
Бароне Пицини Франчакорта Натурае Зеро Дозаж, 0.75 л – изключително елегантен стил, с минерални нотки и изразителна киселинност. Перфектен партньор за морски дарове и свежи салати.
-
Бароне Пицини Франчакорта Голф 1927 Екстра Брут, 0.75 л – символ на традиция и качество, с добре балансиран вкус на ябълка, лимон и препечена коричка. Истинска наслада за ценителите.
-
Бароне Пицини Франчакорта Bagnadore Резерва, 0.75 л – върхът на елегантността, създадено от най-добрите реколти, с дълбок и многопластов вкус, носещ усещане за препечен хляб, сушени плодове и ванилия.
Ако искате да се докоснете до италианския лукс, който е на една крачка от Шампанското, Barone Pizzini ще Ви очарова със своята изтънченост и баланс.
Елате на Taste Champagne & Sparkling Wines | 31 май 2025, Топлоцентрала и опитайте Франчакорта за първи път на събитието!
Билетите вече са в продажба! → https://casavino.bg/tastechampagne
Както винаги, с един билет получавате достъп до събитието + ваучер за същата стойност, който можете да използвате за покупка на място на всички представени вина. Всички вина ще бъдат с промоционални цени в деня на събитието и цели 10 дни преди и след това!
В градината ще Ви очакват и дегустации на гурме деликатеси и десерти, които перфектно допълват всяка чаша.
Запазете си датата – 31 май 2025 – и се подгответе за един истински празник на балончетата! Това ще бъде единственото пенливо винено събитие в София за годината. Не го пропускайте!
Наздраве и до скоро!
Дата: 31.05.2025 (събота)
Час: От 12:00 до 20:00ч.
Място: Топлоцентрала, ул. Емил Берзински 5 (зад Хилтън)






