Виното на Южна Африка

Виното на Южна Африка

Южна Африка е една от най-известните страни-производителки на вино в южното полукълбо. След края на апартейда южноафриканската винарска индустрия се радва на международно внимание и признание заради голямото разнообразие от винени стилове и сортове грозде.

С над 300-годишната си история южноафриканското винопроизводство често е описвано като мост между Стария и Новия свят. По-голямата част от вината се произвеждат с помощта на техники за производство на вино от Новия свят, но често имат повече общи стилистични черти със своите колеги от Стария свят.

Лозовите масиви са разположени из пищния и пресечен пейзаж на Западен Кейп. Тук изобилието от планини, долини и плата позволява на винопроизводителите да произвеждат разнообразни стилове. Винарски изби се намират и в района на Ориндж Ривър в Северен Кейп, където плоският, безплоден пейзаж е доминиран от пустинята Калахари.

КЛИМАТ

Повечето от лозаро-винарските райони на Южна Африка се характеризират със средиземноморски климат, значително повлиян от срещата на Атлантическия и Индийския океан. Лозовите масиви рядко се намират на повече от 50 км от бреговата линия.

Тази близост позволява на морския бриз да прониква в лозята, което е особено полезно през летните месеци. Освен това температурата е умерена, така че пролетните слани са рядкост по време на ключовия период на цъфтеж и разпукване на пъпките.

Тези влагоемни бризове се пренасят през планинската верига на Кейп, а хълмистият пейзаж създава множество мезоклиматични условия за лозарството. Това важи и за сезонните мъгли през март и август, но най-силно влияние оказва югозападният вятър "The Cape Doctor". Той духа силно през пролетта и лятото, за да възпрепятства развитието на различни плесенни болести в лозята.

СОРТОВЕ ГРОЗДЕ

Характерният за страната сорт е пинотаж - местна кръстоска на пино ноар и сензо, която рядко се среща в големи количества в друга страна производителка на вино. Ширазът също е широко засаден, както и Каберне Совиньон и Мерло (често се срещат заедно в Бордо блендове).

Въпреки това белите сортове грозде представляват 55% от 93 000 хектара (230 000 акра) лозя в страната. Шенин блан е най-засажданото грозде в страната с 18,5% от всички насаждения. Въпреки че не е запазил предишното си господство в лозята като източник на бренди и подсилени вина, той запазва първата си позиция, като до голяма степен е преминал към ролята на създател на свежи сухи бели вина.

Най-добрите бели вина обаче се произвеждат от сортовете Шардоне и Совиньон блан, които през последните години станаха популярни на международно ниво. Капският стил на Шардоне е идеален пример за кръстосването на стиловете на вината от Новия и Стария свят, докато южноафриканският Совиньон Блан е широко разпространен като вино без отлежаване в дъб, а най-добрите примери се отличават с аромат на кора от зелен пъпеш и минералност.

Апелационна система (The Wine of Origin system) - правна структура, въведена през 1972 г., за да се признае и защити разнообразието на тероара в страната - класифицира Южна Африка по региони, области и райони, в които се намират лозята.

ИСТОРИЯ НА ЮЖНОАФРИКАНСКОТО ВИНОПРОИЗВОДСТВО

Първите лозя в Южна Африка са засадени от холандски заселници през 50-те години на XIX в., въпреки че производството на вино започва да се развива едва през 80-те години на XIX в., когато френските хугеноти пристигат с лозарски умения и знания. Най-старото винарско имение в Южна Африка се намира в Констанция, където производството на легендарното десертно вино Vin de Constance осигурява на региона световна слава през XVIII и XIX век. Стеленбош е също толкова исторически регион за производство на вино, като първите лозя са засадени през 1690 г.
През XIX и XX в. южноафриканската винарска индустрия претърпява множество неуспехи. Опустошителна епидемия от филоксера през 60-те години на XIX в. намалява сериозно площта на лозята. Последвалото презасаждане - често с използване на високодобивни сортове грозде като Cinsaut (Сензо) - води до свръхпроизводство в големи мащаби.
Това от своя страна подтиква южноафриканското правителство да финансира Kooperatieve Wijnbouwers Vereniging van Zuid-Afrika (Южноафриканската кооперативна асоциация на винопроизводителите, по-известна като KWV). През целия 20-ти век KWV ограничава производството на вина по такъв начин, че иновациите са почти невъзможни, а количеството е приоритет пред качеството.

Добивите са ограничени, а минималните цени са определени на ниво, което насърчава производството на бренди и подсилено вино. Контролът на KWV върху южноафриканския лозаро-винарски сектор продължава до 90-те години на ХХ в., като дори и сега отрасълът в страната е необичаен с големия си брой кооперативи.

Южноафриканското вино изпада в немилост в международен план през ХХ в., като достига най-ниската си точка, когато през 80-те години на ХХ в. на страната са наложени търговски санкции заради политиката на апартейд. Освобождаването на Нелсън Мандела през 1990 г. и последвалото му избиране за президент съживиха индустрията: вина от имението Rust en Vrede в Стеленбош бяха сервирани на церемонията по връчването на Нобеловата награда за 1993 г.

До 2.10, включително можете да опитате вина от Южна Африка с -25% остъпка в CASAVINO и онлайн.