За Western Cape региона в Южна Африка

За Western Cape региона в Южна Африка

В Western Cape се намира по-голямата част от южноафриканската винарска индустрия и двата най-известни винарски района на страната - Стеленбош и Паарл. Град Кейптаун е епицентър на Кейпските винени земи - планински и биологично разнообразен район в югозападния край на африканския континент.

Тук се произвежда голямо разнообразие от вина. Вината от сортовете шираз и пинотаж могат да бъдат свежи и сочни или плътни и смели. Елегантните, достойни за отлежаване вина Каберне Совиньон и Бордо блендове от Западен Кейп са водещи при възобновяването на износа в средата на 90-те години на миналия век, докато Пино Ноар и Шардоне от Уокър Бей в бургундски стил печелят световно признание, а Совиньон Блан от Дарлинг и Оверберг в стил хладен климат съперничи на вината, произведени в която и да е друга страна от Новия свят.


Винарските райони на Западен Кейп се простират на 300 км от Кейптаун до устието на река Олифантс на север и на 360 км до Мосел Бей на изток. Лозовите масиви рядко са на повече от 160 км от брега. По-нататък във вътрешността на страната се усеща влиянието на полусухата пустиня Great Karoo. Климатът може да бъде хладен и дъждовен (като в Кейп Пойнт и Уокър Бей), но най-често има средиземноморски характер.

Западен Кейп е осеян с впечатляващи планински вериги, които образуват Cape Fold belt. Те са изключително важни за лозарството в целия регион, като допринасят за почви и мезоклимат, идеални за производството на първокласни вина. Особено важни са планините Boland, които формират източната граница на крайбрежния регион, и планинската верига Langeberg, която отделя долината на река Breede от полупустинята Klein Karoo. The Hottentot Hollands и планините Riversonderend около Elgin и Overberg също оказват голямо влияние върху вината, произвеждани в тези региони. В планините Cederberg на север се намират някои от лозята с най-висока надморска височина в Южна Африка. Преобладаващите почвени типове в Западен Кейп са гранит, шисти от Малмсбъри и пясъчник от Table Mountain. Алувиални и глинести почви се срещат по поречията на реките Breede, Berg и Olifants в северната част на страната.

Околните океани играят голяма роля за климата на Western Cape. Районът между Кейп Пойнт и нос Агулас е мястото, където антарктическото течение Бенгела (Benguela) от Атлантическия океан се среща с по-топлото течение Агулас от Индийския океан. Преобладаващите ветрове, които духат от югоизток - известни като "Кейп Доктор (Cape Doctor )" - се охлаждат от тези течения, което носи прохлада на лозята в целия Кейп. Западните ветрове, които влияят на по-северните райони на Кап, също се охлаждат от течението Бенгела, което преминава по цялото западно крайбрежие на Южна Африка.

Първите лозя са засадени в Западен Кейп, когато през XVII в. пристигат първите европейски заселници в Южна Африка. Вторият губернатор на Кейп, Simon van der Stel, има голяма заслуга за въвеждането на винопроизводството в региона през 1600 г. и за създаването на винарско имение в Констанция. Регионът Стеленбош е кръстен на него. Въпреки това винарската индустрия в Западния Кейп се дължи повече на хугенотите - протестанти, които бягат от религиозно преследване в католическа Франция в края на XVII в. и пристигат в Южна Африка с лозя от родината си.

В края на XIX в. филоксерата опустошава много лозя в Кейп, което довежда до засаждането на много лозя с високодобивни сортове грозде като Сензо (Cinsaut). В началото на XX в. понижените цени предизвикват обединяване на затруднените лозарски стопанства и създаването на кооператива KWV, който придобива все по-голяма известност, докато се превърне във фактически създател на политиката за цялата южноафриканска винарска промишленост. Брендито и подсиленото вино, които могат да се продават евтино на вътрешния пазар, започват да доминират в обема на производството, а връщането към тихото и (в по-малка степен) пенливото вино набира скорост едва с края на апартейда.

Тъй като много от винарните и лозята се намират на няколко часа път с кола от Кейптаун и предвид многото други възможности за туристите, Западен Кейп предлага множество подрегионални винени маршрути и възможности за дегустация на вино.

Опитайте селекция вина на Южна Африка до 2.10 в CASAVINO и онлайн с -25%.