Просеко – Лекотата на италианските мехурчета

Просеко – Лекотата на италианските мехурчета

Ако търсите лекота, свежест и игриви мехурчета, то Просеко е Вашето вино! С произход от североизточна Италия, регионите Венето и Фриули-Венеция Джулия, това пенливо вино успява да завладее сърцата на любителите на балончета по целия свят.

Какво представлява Просеко?

Просеко е пенливо вино, направено основно от сорта грозде Глера (преди известно като Просеко), като по закон виното трябва да съдържа поне 85% от този сорт. За останалите 15% могат да се използват сортове като Пино Бианко, Пино Гриджо, Шардоне и дори Пино Ноар при розетата. През 2020 г. беше въведен и нов стил – Просеко Розе, което бързо набира популярност със своя деликатен цвят и плодови аромати.

История и произход

До 2020 г. наименованието "Просеко" се отнася само за бяло пенливо вино, но тогава е представено и розето. Просеко е свързано с термина "Глера", което е официалното наименование на сорта грозде. Исторически, Просеко е било известно като по-сладко и по-просто вино, но с времето производствените техники се усъвършенстват и днес то е елегантно, ароматно и подходящо за всеки повод.

Метод на производство:

За разлика от Шампанското и Франчакорта, които използват Méthode Traditionnelle с вторична ферментация в бутилката, Просеко се произвежда по метода Charmat или Методо Мартиноти. Вторичната ферментация протича в големи неръждаеми съдове, което запазва свежестта и плодовите аромати на виното. Това позволява на Просеко да бъде леко, плодово и с по-изразени аромати на свежи плодове и цветя.

Различни стилове на Просеко:

  • Spumante – най-игривото, с устойчиви мехурчета.

  • Frizzante – по-леко и деликатно пенливо вино.

  • Tranquillo – почти непенливо и изключително рядко срещано извън Италия.

  • Prosecco Rosé – представено през 2020 г., съдържа 85% Глера и между 10% и 15% Пино Ноар, добавяйки деликатни нотки на червени плодове.

Регионални подразделения:

Просеко се произвежда основно в Тревизо (Венето) и Триест (Фриули-Венеция Джулия). Най-престижните подрегиони са Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG и Asolo Prosecco Superiore DOCG, които предлагат по-изразени аромати и комплексност.

Вкус и аромат:

Просеко е известно със своите аромати на зелена ябълка, круша, бели цветя и цитруси. Лекото му тяло и свежата киселинност го правят идеален аперитив, както и перфектен избор за Белини или Аперол Шприц.

Защо да го опитате?

Лекота, свежест и лесна за консумация структура – Просеко е виното, което може да се насладите както в ежедневието, така и на специални поводи. Неговата достъпност и универсалност го правят едно от най-предпочитаните пенливи вина в света.

Елате на Taste Champagne & Sparkling Wines | 31 май 2025, Топлоцентрала и опитайте най-доброто от италианските мехурчета!

Билетите вече са в продажба! → https://casavino.bg/tastechampagne

Както винаги, с един билет получавате достъп до събитието + ваучер за същата стойност, който можете да използвате за покупка на място на всички представени вина. Всички вина ще бъдат с промоционални цени в деня на събитието и цели 10 дни преди и след това!

В градината ще Ви очакват и дегустации на гурме деликатеси и десерти, които перфектно допълват всяка чаша.

Запазете си датата – 31 май 2025 – и се подгответе за един истински празник на балончетата! Това ще бъде единственото пенливо винено събитие в София за годината. Не го пропускайте!

Наздраве и до скоро!

Дата: 31.05.2025 (събота)
Час: От 12:00 до 20:00ч.
Място: Топлоцентрала, ул. Емил Берзински 5 (зад Хилтън)

 

 

 

Свързани продукти