Лос Карнерос от долината Напа - Раят на Пино Ноар

Лос Карнерос от долината Напа - Раят на Пино Ноар

Колкото по-близо е денят на второто издание Taste California Wines, толкова повече искаме да знаем за винарните и регионите в Калифорния - златният щат на САЩ, който е дом на едни от най-добрите вина в света. 

Днес Ви разказваме за Лос Карнерос от долината Напа - Раят на Пино Ноар.

Сортове

Благодарение на близостта си до залива Сан Пабло (вж. КЛИМАТ) температурният диапазон в този AVA позволява да се произвеждат както свежи, балансирани пенливи вина, така и богати, землисти вина от Мерло и Пино ноар. Както можете да видите на графиката по-долу, гроздето Шардоне и Пино Ноар се развива особено добре в този район 

и съставляват по-голямата част от отглежданите тук сортове.

Климат 

Разположението на района на AVA до река Напа и близо до залива Сан Пабло оказва пряко влияние върху климата на района.

Разположен между една и четири мили по протежение на залива Сан Пабло, това е един от най-хладните AVA в района, в който се произвеждат „хрупкави“ шардонета и свежи пино ноари. Надморската височина на повечето лозя в този район може да варира от 400 фута (120 метра) в подножието на хълмовете до почти морското равнище край залива. Следобедният бриз, идващ от залива, е хладен и често доста силен. Дневните температури рядко надхвърлят 25 градуса. В Карнерос не падат много дъждове - около 18-27 инча в типични години, в които няма засушаване. Само четири или пет сантиметра от тях падат през вегетационния период, най-вече през пролетта.

Почвите на Carneros AVA са предимно глинести. Почвите се различават на различните места в района на AVA, но преобладаващата почва се нарича Haire-Coombs. Под горния почвен слой глината е сгъстена в дебел, непробиваем твърд слой. Представете си я като бетон. Корените на лозите обикновено не могат да си пробият път през нея. Близо до залива подпочвените води също са твърде солени за лозите. Въпреки че през лятото е необходимо напояване, глинестите почви задържат вода до пролетта. Това има охлаждащ ефект върху лозите и забавя разпукването на пъпките. В разгара на вегетационния период сухият и плитък почвен слой ограничава жизнеността на лозите.

История

AVA Карнерос е създадена през 1983 г., а Алиансът за вино Карнерос - през 1985 г., но историята на земята датира още от XIX век. Наречен на многото овце, които някога са били по склоновете на окръзите Сонома и Напа, районът Carneros AVA е неразривно свързан с мексиканската юрисдикция, която първоначално е заселила земите в района.

В стремежа си да секуларизира многобройните калифорнийски мисии в района и да колонизира земята, Ринкон де Лос Карнерос - съименникът на района Карнерос - е предоставен като поземлена субсидия на мексикански имигранти от военния командир Мариано Гуадалупе Вайехо в началото на XIX век.

Първоначално първите заселници са привлечени от плодородните земи и умерения климат на Сонома. През 40-те години на XIX в. започва приток на американски, немски, френски и ирландски заселници. Много от тях пристигат с лодки или вагони по пътя на Санта Фе, Орегон или през пустинята Невада и се отправят от град Сонома към Карнерос в търсене на земеделска земя.

Други пътуват с коне, каруци или пеша през региона по добре проходимата магистрала Сонома (известна днес като Roads 12/121), която свързва долините Напа и Сонома. По време на златната треска тук преминават и много миньори на път за Trinity Alps или подножието на Сиера. През 50-те и 60-те години на XIX в. по пътя от Сакраменто до Петалума през Карнерос ежедневно преминава дилижанс.

С разнообразяването на населението недоволството от мексиканското правителство нараства. През 1846 г. група американски граничари свалят силите на Вайехо с известното въстание "Мечешко знаме". За кратък едномесечен период Калифорния съществува като република, докато не е анексирана от Съединените щати.

Относителната близост на Сан Франциско и лесният транспорт по вода също играят роля в историческото развитие на Карнерос. Още през 1850 г., когато сеното все още е свободно за косене, работниците пътуват с баржи до Карнерос, където косят и товарят сено и зърно за транспортиране до Сан Франциско.

Фермерите се стичат в Карнерос, за да отглеждат овце и едър рогат добитък, както и да отглеждат грозде за вино, круши, сливи, ябълки и кайсии. В района имало толкова много богатства, че кейовете били разположени по протежение на реките Напа и Сонома Крийк. В края на XIX в. са построени железопътни гари (гарите Шелвил и Бъчли), за да се осигури достъп на плодове, мляко, зърно, добитък и сено до пазарите в Сан Франциско.

В началото гроздето играе важна роля в земеделието на Карнерос. Първата винарна в Карнерос е построена в началото на 70-те години на XIX в., наречена Winter Winery, от Уилям Х. Уинтър от Индиана.

Въпреки че в средата на XIX в. винарската индустрия в Карнерос процъфтява, в началото на века тя спира. Комбинацията от филоксера в края на 70-те и 80-те години на XIX в. и Сухия режим (1919-1933 г.) на практика унищожават младата индустрия. През 1935 г., след отмяната на Сухия режим, John Garetto създава първата винарна в Карнерос (на мястото на Bouchaine Vineyards). Скоро след това Andre Tchelistcheff и Louis M. Martini стават пионери във възраждането на Карнерос, като го превръщат в лозарски район с хладен климат.

През 60-те години на ХХ век се появява нова вълна на развитие на лозята, започната от Beaulieu Vineyards и лозарите Rene di Rosa от Winery Lake Vineyard, Ira Lee и семейство Sangiacomo.

Полагането на основите на Carneros Creek Winery през 1972 г. е сигнал за нова ера в развитието на винарските изби в Карнерос, която продължава и днес. 80-те години на миналия век са белязани от бурно развитие, тъй като стотици акра земя са засадени с лозя. Получавайки статут на AVA през 1983 г., Карнерос е първият винарски регион в Калифорния, който се определя от климатичните си характеристики, а не от политическите граници. През 1985 г. е създаден Алиансът за вино Карнерос.

Днес, благодарение на прохладните до умерени климатични колебания, AVA Carneros предлага едни от най-разнообразните вина в долината - от свежо пенливо вино до смело мерло.

По време на Taste California Wines 2024 ще опитате вината на Migration, родени в хладния Los Carneros! Свързани продукти