Кога доставяме през майските празници 2024!

Поръчки, получени на 02.05 до 13 ч., ще бъдат доставени съобразно график на куриер на 03.05 или 07.05. Поръчки, получени на 02.05 след 13 ч., ще бъдат доставени на 08.05. Поръчки, получени между 03.05 и 07.05, ще бъдат доставени на 08.05 Не чакайте последния момент! Разгледайте Каталог Пролет 2024!

3 май, петък 10:00 – 20:00 / 4 и 5 май, събота и неделя: 11:00 – 19:00 / 6 и 24 май: всички магазини CASAVINO работят с нормалното си работно време: 10:00 – 21:00

Лос Карнерос от долината Напа - Раят на Пино Ноар

Лос Карнерос от долината Напа - Раят на Пино Ноар

Колкото по-близо е денят на второто издание Taste California Wines, толкова повече искаме да знаем за винарните и регионите в Калифорния - златният щат на САЩ, който е дом на едни от най-добрите вина в света. 

Днес Ви разказваме за Лос Карнерос от долината Напа - Раят на Пино Ноар.

Сортове

Благодарение на близостта си до залива Сан Пабло (вж. КЛИМАТ) температурният диапазон в този AVA позволява да се произвеждат както свежи, балансирани пенливи вина, така и богати, землисти вина от Мерло и Пино ноар. Както можете да видите на графиката по-долу, гроздето Шардоне и Пино Ноар се развива особено добре в този район 

и съставляват по-голямата част от отглежданите тук сортове.

Климат 

Разположението на района на AVA до река Напа и близо до залива Сан Пабло оказва пряко влияние върху климата на района.

Разположен между една и четири мили по протежение на залива Сан Пабло, това е един от най-хладните AVA в района, в който се произвеждат „хрупкави“ шардонета и свежи пино ноари. Надморската височина на повечето лозя в този район може да варира от 400 фута (120 метра) в подножието на хълмовете до почти морското равнище край залива. Следобедният бриз, идващ от залива, е хладен и често доста силен. Дневните температури рядко надхвърлят 25 градуса. В Карнерос не падат много дъждове - около 18-27 инча в типични години, в които няма засушаване. Само четири или пет сантиметра от тях падат през вегетационния период, най-вече през пролетта.

Почвите на Carneros AVA са предимно глинести. Почвите се различават на различните места в района на AVA, но преобладаващата почва се нарича Haire-Coombs. Под горния почвен слой глината е сгъстена в дебел, непробиваем твърд слой. Представете си я като бетон. Корените на лозите обикновено не могат да си пробият път през нея. Близо до залива подпочвените води също са твърде солени за лозите. Въпреки че през лятото е необходимо напояване, глинестите почви задържат вода до пролетта. Това има охлаждащ ефект върху лозите и забавя разпукването на пъпките. В разгара на вегетационния период сухият и плитък почвен слой ограничава жизнеността на лозите.

История

AVA Карнерос е създадена през 1983 г., а Алиансът за вино Карнерос - през 1985 г., но историята на земята датира още от XIX век. Наречен на многото овце, които някога са били по склоновете на окръзите Сонома и Напа, районът Carneros AVA е неразривно свързан с мексиканската юрисдикция, която първоначално е заселила земите в района.

В стремежа си да секуларизира многобройните калифорнийски мисии в района и да колонизира земята, Ринкон де Лос Карнерос - съименникът на района Карнерос - е предоставен като поземлена субсидия на мексикански имигранти от военния командир Мариано Гуадалупе Вайехо в началото на XIX век.

Първоначално първите заселници са привлечени от плодородните земи и умерения климат на Сонома. През 40-те години на XIX в. започва приток на американски, немски, френски и ирландски заселници. Много от тях пристигат с лодки или вагони по пътя на Санта Фе, Орегон или през пустинята Невада и се отправят от град Сонома към Карнерос в търсене на земеделска земя.

Други пътуват с коне, каруци или пеша през региона по добре проходимата магистрала Сонома (известна днес като Roads 12/121), която свързва долините Напа и Сонома. По време на златната треска тук преминават и много миньори на път за Trinity Alps или подножието на Сиера. През 50-те и 60-те години на XIX в. по пътя от Сакраменто до Петалума през Карнерос ежедневно преминава дилижанс.

С разнообразяването на населението недоволството от мексиканското правителство нараства. През 1846 г. група американски граничари свалят силите на Вайехо с известното въстание "Мечешко знаме". За кратък едномесечен период Калифорния съществува като република, докато не е анексирана от Съединените щати.

Относителната близост на Сан Франциско и лесният транспорт по вода също играят роля в историческото развитие на Карнерос. Още през 1850 г., когато сеното все още е свободно за косене, работниците пътуват с баржи до Карнерос, където косят и товарят сено и зърно за транспортиране до Сан Франциско.

Фермерите се стичат в Карнерос, за да отглеждат овце и едър рогат добитък, както и да отглеждат грозде за вино, круши, сливи, ябълки и кайсии. В района имало толкова много богатства, че кейовете били разположени по протежение на реките Напа и Сонома Крийк. В края на XIX в. са построени железопътни гари (гарите Шелвил и Бъчли), за да се осигури достъп на плодове, мляко, зърно, добитък и сено до пазарите в Сан Франциско.

В началото гроздето играе важна роля в земеделието на Карнерос. Първата винарна в Карнерос е построена в началото на 70-те години на XIX в., наречена Winter Winery, от Уилям Х. Уинтър от Индиана.

Въпреки че в средата на XIX в. винарската индустрия в Карнерос процъфтява, в началото на века тя спира. Комбинацията от филоксера в края на 70-те и 80-те години на XIX в. и Сухия режим (1919-1933 г.) на практика унищожават младата индустрия. През 1935 г., след отмяната на Сухия режим, John Garetto създава първата винарна в Карнерос (на мястото на Bouchaine Vineyards). Скоро след това Andre Tchelistcheff и Louis M. Martini стават пионери във възраждането на Карнерос, като го превръщат в лозарски район с хладен климат.

През 60-те години на ХХ век се появява нова вълна на развитие на лозята, започната от Beaulieu Vineyards и лозарите Rene di Rosa от Winery Lake Vineyard, Ira Lee и семейство Sangiacomo.

Полагането на основите на Carneros Creek Winery през 1972 г. е сигнал за нова ера в развитието на винарските изби в Карнерос, която продължава и днес. 80-те години на миналия век са белязани от бурно развитие, тъй като стотици акра земя са засадени с лозя. Получавайки статут на AVA през 1983 г., Карнерос е първият винарски регион в Калифорния, който се определя от климатичните си характеристики, а не от политическите граници. През 1985 г. е създаден Алиансът за вино Карнерос.

Днес, благодарение на прохладните до умерени климатични колебания, AVA Carneros предлага едни от най-разнообразните вина в долината - от свежо пенливо вино до смело мерло.

По време на Taste California Wines 2024 ще опитате вината на Migration, родени в хладния Los Carneros! 



Свързани продукти