Най-добрият Танат в света, Бодега Гарзон, Уругвай

Най-добрият Танат в света, Бодега Гарзон, Уругвай

Защо и как така се случи, в CASAVINO да се предлагат уругвайски вина от 2015 година и все повече клиенти да са влюбени в този интересен, червен сорт.

В началото на 2015 година, на изложението ProWein (Провайн), в Дюселдорф, Германия случайно дегустирахме вината на Бодега Гарзон и един уругвайски танат резерва реколта 2012. Впоследствие се оказа, че тази сравнително млада изба (основана е през 2008 година, същата в която CASAVINO отвори първия си магазин на ул.Дойран 15) е показала първия си експортно ориентиран танат. И така, в България, чрез CASAVINO, любителите на виното имат шанса да купуват вече 5-6 реколти от това вълшебно, червено вино.

 Малко интересни   факти за Уругвай

 Уругвай е малка (за   размерите на Южна   Америка) страна –   177  х. кв.км и само   3,5 млн жители, 88%   бели потомци на   европейски   преселници. На   герба пише   „Свобода или   Смърт“ и освен че   са известни като   латиноамериканскат  а Швейцария,     страната е една от първите в света, дала право на жените да гласуват, правото на развод, а от 1877 година въвеждат задължителното и безплатно основно образование, страна с много ниска корупция.

Друго, с което Уругвай са известни е, че 80% от земята се използва като пасища за едър и дребен рогат добитък, отглеждан от гаучосите (местните каубои). Уругвай е и първата страна в света, легализирала отглеждането, продажбата и употребата на марихуана и всеки има право да отглежда до 6 растения за собствени цели, както и да купува до 40 грама. Но най-много уругвайците пият чай Мате, всеки носи своя термос и си приготвя своя чай. Дори дечицата на две-тригодишна възраст вече са оборудвани със специфичните глинени гърненца с тръбичка, откъдето матето се всмуква.

Стигаме до туризма: субтропичния океански климат с мека зима и топло лято, палмови горички, граничещи с огромни и пусти плажове, привличат туристи от Аржентина и Бразилия. Богатите латиноамериканци си купуват имения, вили или ранчо, в близост до Атлантическия океан. Особено известен е град Пунта дел Есте, наричан Сен Тропе на Уругвайския лазурен бряг. 

Уругвай и виното

Типично за всички преселници от Испания, Португалия и Италия – те са донесли своите познати сортове лозя. Основната им цел е била да се произвежда достатъчно вино за консумация, а тя е била и все още е, една от най-високите в света - достигала е феноменалните 80-90 литра годишно на глава от населението, вкл. децата. На футболен мач се е ходело с дамаджана вино, или две. Впоследствие се появяват големите винарни, работещи за износ. Карменер става символ на Чили, Малбек на Аржентина, а един малко известен червен сорт Танат, от района на Южна Франция и Пиринеите, основно в земите на баските, става символ на Уругвай като винена държава.

През 1875 г. френският баск Паскал Ариаг засажда близо 200 хектара с танат в Уругвай. По тази причина и до днес много местни наричат сорта ариаге. Оказва се, че в момента страната е единственото място по света, където този сорт вирее успешно (над 25% от общите насаждения с червени сортове са с танат). Изумително е, но там можете да срещнете над 100 годишни лози, които се отглеждат грижливо и продължават да дават прекрасно грозде.

Сортът Танат, в родината си обаче, е много по-различен. Уругвайския танат е далеч по-меко, сочно и доста по-гъвкаво за обработка вино. Той е подходящ за пиене година-две след бутилиране, което за автентичния баски танат е изключено. Цветът на таната варира от рубинено червен до мастилен, а в букета му освен характерните месни и пикантни нюанси, ясно се долавят още черна боровинка, малина и кожа. Тялото му е плътно, стегнато и (съвсем естествено) с доста танини.

Щастливи сме, че първата ни лятна дегустация пред магазина CASAVINO Скобелев е посветена именно на вината на Бодега Гарзон, а две от вината, които ще опитаме са именно от сорта Танат. Каним Ви тази сряда, на 30.07, от 19:00 на дегустация на Бодега Гарзон. Резервирайте своето място онлайн директно тук.