Дегустация "Децата на Братанови" с гост енолога Мария Стоева

Дегустация "Децата на Братанови" с гост енолога Мария Стоева

Споделяме с Вас малко #CASAVINOмоменти от последната ни дегустация с екипа на Винарна Братанов. За нас беше удоволствие да бъдем домакини на още една страхотна дегустация на български вина и сме щастливи, че интересът към българското вино нараства и се задълбочава с всеки изминал ден.

Винарна БРАТАНОВ е малък семеен проект – сбъднатата с усилен труд и отдаденост мечта на един баща и двамата му синове. Те поемат достойната мисия да възстановят наследствената лозаро-винарска традиция след повече от 50 годишно прекъсване.

24-те хектара собствени лозя са разположени върху слънчевите хълмове на Южен Сакар край с. Шишманово (близо до град Харманли). Разположен в югоизточната част, близо до гръцката и турската граница, този район е известен със своите качествени вина от хилядолетия.
Лозята са засадени постепенно в периода 2006 – 2008 г. с класическите сортове мерло, сира, каберне фран, шардоне и местните сортове рубин и тамянка.

От 2014 на пазара се предлагат и вината от серията “Сингъл Винярд” – Тамянка и Мавруд, направени от най-доброто грозде, отгледано на определени парцели. Серията “Сингъл Барел” е от много ограничени партиди вина, отлежали само в една бъчва и се бутилират единствено за ценители, специализирани магазини като CASAVINO и ресторанти.

По време на дегустацията опитахме 4 бели и 3 емблематични червени вина на винарната. Започнахме с новата реколта на Братанов Симбиоза Шардоне, Вионие и Тамянка 2021 - една чиста и плодова изява на трите сорта.

За пътя на винарната и нейните предизвикателства ни разказа лично Таня Аврамова, а самите вина ги представи техния енолог Мария Стоева – френски възпитаник с диплома на енолог от Дижон, един от петте университета във Франция, които издават национална диплома за енолог. Бидейки енолог с толкова интересен опит и кампании в Шабли, Бургундия, Бордо, а от 2015-та и в Шишманово, докато я слушахме да разказва за технологията и въобще избора й на вина, останахме с усещането, че сме минали един кратък курс по основи на енологията. Красотата на виното като жива материя се крие именно в технологичните умения на енолога, но и неговата интуиция и усещане за виното и дадения сорт.


Ако трябва да запомним нещо за техните вина, то това са трите им отличителни черти – спонтанна дива ферментация, респект към тероара и характер на сорта. Един от вътрешните слогани на винарната, всъщност, ни споделиха, че е характероар, игра на дума, която комбинира в себе си едновременно подчертания характер и тероар.

Опитвайки сорта Тамянка в сепаж и отделно под етикета на Братанов Тамянка Сингъл Винярд 2021 си поговорихме много за този сорт, който може да се каже, че именно Братанов възраждат. Най-хубавото на този сорт остава неговия широк спектър – може да се използва в пенливо вино, бяло ароматно вино, че дори и в десертно. Пожелахме си на следващата дегустация с тях да опитаме и Пет Нат от сорта Тамянка. Защо не?

Докато отпиваме и си говорим за вината им, разбрахме, че тази година са в преход на биосертифициране, особено и след като районът е благоприятен за това. Таня Аврамова ни разказа за семейната им история, както и за вдъхновението да кръстят 3 от вината на имената на децата им. Любопитното е, че дори по характер си пасват.

Завършихме вечерта с Братанов Мерло и Сира Сепаж Сингъл Барел 2019, част от CASAVINO Selection 2021, а по повод Деня на детето изненадахме гостите със сладолед на клечка. Опитайте и Вие вината, които екипът на винарна Братанов селектира за нас. Ще намерите етикетите им под публикацията, готови за пазаруване.

Следващата ни дегустация е с вината на "Eager" и гости Стефан Пирев и Мариан Пирев, на 15.06. Вземете своя билет и елате да се потопим отново в света на българското вино. 
Свързани продукти