Тази година датата на официалното представяне на Божоле Нуво 2024 е четвъртък, 21 ноември. Неговият плодов характер продължава да бъде синоним на приятна компания година след година. Разбира се, говорим за Божоле Нуво 2024, чиито бутилки се очакват с нетърпение от всички винолюбители... Най-известното младо вино с лекота задава тон за обяд или вечеря – от аперитива до десерта. Следвайте нашите идеи за съчетание на храна и вино и създайте вкусно меню с Божоле Нуво от Château de Corcelles!
За по-добро разбиране на Божоле Нуво и перфектно съчетание с храна
За начало е добре да си припомним какво представлява същността на тези важни млади вина. Защо? Защото спецификите на тяхното производство директно влияят на техния ароматен профил и съответно на подходящите комбинации. Божоле Нуво се отваря само няколко седмици след края на ръчната реколта на сорта Gamay Noir – черна ципа и бял сок. Това законово изискване налага сравнително кратък период на винификация за винарите.
Освен това, производителите не могат да разчитат на продължително отлежаване, за да подобрят някои органолептични качества на своето вино, както биха направили с Божоле-Вилаж, Морган, Фльори или Брюйи. Тези вина обикновено разкриват загладен вкус, фини танини и освежаващи плодови нотки. В Château de Corcelles, внимателната работа на екипа в лозето и избата създава Божоле Нуво, което е нежно, леко и приятно: прекрасен поглед към майсторството, вложено в останалите вина, които можете да опитате в CASAVINO за първа година!
Какво да поднесем с Божоле Нуво за аперитив?
Дегустацията на Божоле Нуво естествено върви ръка за ръка с аперитив сред приятели или семейство. Този ритуал дори се е превърнал в един от основните моменти на празнуването на Божоле Нуво, както във Франция, така и по света. Плодовата и топла мекота на това вино го прави перфектен партньор за вкусни продукти като богати дъски с фино месо и ароматни сирена. Могат да се добавят и други специалитети от френския тероар, като терин от свинско мес.
Ако предпочитате да готвите, тапас с чушки и чоризо ще направят приятен дует с бутилка Божоле Нуво. А за любителите на кулинарията, защо да не приготвите мини домашни крок мосю (croque-monsieur - печен сандвич с шунка и сирене, обикновено допълнен със сос бешамел. Името му идва от френските думи "croquer" (хрупам) и "monsieur" (господин).) с пресен хляб, Том де Савой (Tomme de Savoie - традиционно френско полутвърдо сирене от региона Савой в Алпите) и трюфелов хамон: неустоимо!
Какво предястие да изберем за съчетание с младо вино?
Божоле Нуво не се ограничава само до аперитива – то прекрасно съпровожда и цялото хранене, започвайки от предястието! Какво по-добро от френска рецепта, емблематична като самото вино, например яйца Бенедикт? Сервирани върху меки английски скоунс и допълнени с хрупкави парченца бекон или тънки филийки авокадо, те ще подчертаят лекотата на младото ви вино.
Търсите по-смели съчетания? Опитайте с предястия с азиатски влияния, като месни пролетни рулца или свежи спринг ролс. Друга опция, която да изненада гостите ви: стриди, придружени със смес от ситно нарязан шалот и червен винен оцет! Соленият им вкус идеално се съчетава със свежестта и плодовия характер на Божоле Нуво.
Какви основни ястия да поднесем с Божоле Нуво?
Имате безброй възможности за съчетаване на Божоле Нуво с основно ястие – от най-непретенциозните до най-елегантните. Сред тях, домашен фиш енд чипс е отличен избор. С треска, кремообразен тартар сос и чаша от това вино, ще зарадвате небцето на вашите близки. Красиво парче червено месо, като добре запечатан рибай стек, също е класика, която не бива да се пренебрегва.
За вегетарианците, но също толкова вкусно? Есенна пица с тиква, червен лук и бурата! С Божоле Нуво тази рецепта ще хармонира със сезона на излизане на виното.
Как да завършим менюто с Божоле Нувоа и сладка нотка?
Божоле Нуво за десерт? Абсолютно! Любителите на добрата храна могат да приготвят изискан шоколадов фондан за десерт: горчивината на какаото ще балансира мекотата на червеното вино с неговите меки танини. Някои сладкиши и плодови изкушения, като чийзкейк с червени плодове или поширана круша, също са отлични избори.
Надяваме се, че тези предложения за меню с младото Божоле Нуво вече събудиха апетита ви. След като впечатлите с кулинарните си умения, сме подготвили и малко познати факти за пристигането на това младо вино, с които да изненадате бъдещите си гости…