Taste Champagne & Sparkling Wines - единствено по рода си събитие, посветено на любими и световно признати етикети от Шампан и света на пенливите вина!

Вината на Царев брод

Вината на Царев брод

Тази седмица екипът на CASAVINO имаше удоволствието да опита голяма част от вината на Царев брод, представени лично от Николай Кръстев - енологът на винарната и човекът, който най-добре може да ни разкаже в детайл за вината им. 

Царев брод описват винарната си като среща на старите винени сортове с модерното винарство. Винарната носи името на китното шуменско село Царев брод, сгушило се между двете стари столици на България - Плиска и Велики Преслав. Легендата разказва, че името идва оттам, че мястото се намира в равната част на Царете, преди да се качат в своята крепост. 

Идеята за собствена изба се ражда в далечната 2001 г., когато Иван Иванов, заедно със семейството си, засаждат първите декари от лозово стопанство в едноименното село Царев брод. Избата е построена през 2015 г., цели 14 години след като са засадени първите 27 хектара лозя. В момента избата разполага с 400 декара лозови масиви като залагат предимно на бели сортове. 

Това е и единствената винарна в света запазила и възродила българския сорт Гергана, кръстоска между мускат отонел и димят, създаден през 1972 година във ВСИ Пловдив. Сортът е  универсален, защото е със сериозна листна маса, гроздето е много вкусно, с много добри киселини и много добър материал за пенливо вино, споделя Николай Кръстев. Това е и една от причините за срещата ни, а именно представянето на пенливото вино от сорта Гергана или пенливата Гергана на Царев брод - второто лице на белия сорт, който можем да кажем, че е експериментален. Екипът им прави само 2-3 бъчви, защото осъзнава, че хубавите неща стават бавно и не бързат за никъде. Важно им е да чуят мнението и обратната връзка на хората, които пият вино, разбират от вино и го продават на всички Вас. 


Технологията на виното е класическата технология за правене на пенливо вино. Самото вино е балансирано свежо, със страхотна киселинност. Екипът ни имаше възможност да бъде сред първите, които го опитват.  Тази година, освен пенлива Гергана, Царев брод ще ни представят и Айс Вайн от Гергана - десертно вино, което също опитахме по време на дегустацията. 

Опитахме и техния известен Sepage 2022. Припомняме, че Сепаж е смесването на различните сортове грозде преди ферментация, за разликата от купаж, когато се смесват след ферментация. Сепажът на изба „Царев Брод“ е в съотношение: 60% Совиньон Блан, 20% Траминер и 20% Пино Гри. Брани в един ден, смесени още на грозде.

Гроздето за виното се бере по едно и също време, след средата на септември от собствени лозя до гр. Шумен. Така смесени, ферментират при 14-16 °C в продължение на 30 дни. Пет месеца отлежава върху фините утайки. Препоръчва се в комбинация с морски дарове и риба.

Николай Кръстев споделя, че точно за това вино често го питат защо го прави по този начин, защо смесва гроздето преди ферментация, а не след. Споделя с пример от живота - едно е три деца да израстнал заедно, съвсем различно е след 15 години да ги запознаеш. Така се постига перфектната хармония в живота, а оказва се и във виното.

Преминахме към Sauvignon Blanc 2022. По-различното за този Совиньон Блан е, че това е най-старият Совиньон Блан като насаждения от рестарта на българското лозарство, заедно с едно лозе на Винпром Търговище в съседно село на Царев Брод. Тази “старост” на Совиньон Блан им дава самочувствието, а и предисмсвтото в начините на работа.

Гроздето за виното е брано ръчно при оптимална зрялост в средата на септември от собствени лозя до гр. Шумен. Ферментирало е мътно в малки съдове от инокс, с цел контрол на температурата, в продължение на 30 дни с дълго задържане върху утайките. Подходящо за аперитив в комбинация с леки предястия. 

Завършваме и с тяхната червена Евмолпия 2021, чиято история е интересна като за финал. От рестарта на българското винари-лозарство повечето винарни преминават към международни и известни сорта като Совиньон Блан, Шардоне, Каберне, Мерло и други. След 10 години работа през 2010г. винарните осъзнават, че трудно ще стъпят на световната винена карта с международни сортове, затова се обръщат към български локални сортове. След като вече Царев брод имат и развиват сорта Гергана (помните, първи и единствени в света!), търсят друг такъв сорт, но червен. Така се спират на Евмолпията като кръстоска между Мавруд и Мерло - и колкото и да звучи южно, тази кръстоска се получава през 90-те години от същия професор, който е направил Герганата във ВСИ Пловдив. Името пък идва от най-старото име на Пловдив - Евмолпия.

Гроздето на виното е брано в края на септември от собствени лозя до гр. Шумен. Виното е ферментирало в малък съд с непрекъснат контрол и отлежало 8 месеца в 400 л. френски бъчви. То е част от нашата „Българска серия” вина, чрез която отправяме послание за съхраняването на българските винени сортове. Препоръчва се в комбинация с червени, непикантни меса.

Дегустацията включваше и почти всички вина от избата, които предлагаме и в CASAVINO и онлайн. Смело можем да твърдим, че това е една от любимите ни български винарни, които не случайно печелят отличия и награди на конкурси като DiVino TOP50 с техния Tsarev Brod Pinot Noir Amber Harvest 2017, който зае 6-то място тази година. Ние много харесахме и техния Ризлинг, Бял Сепаж и Евмолпия - всичките до един можете да намерите в CASAVINO и да направите дегустация у дома. 

Свързани продукти