Вината на Царев брод

Вината на Царев брод

Тази седмица екипът на CASAVINO имаше удоволствието да опита голяма част от вината на Царев брод, представени лично от Николай Кръстев - енологът на винарната и човекът, който най-добре може да ни разкаже в детайл за вината им. 

Царев брод описват винарната си като среща на старите винени сортове с модерното винарство. Винарната носи името на китното шуменско село Царев брод, сгушило се между двете стари столици на България - Плиска и Велики Преслав. Легендата разказва, че името идва оттам, че мястото се намира в равната част на Царете, преди да се качат в своята крепост. 

Идеята за собствена изба се ражда в далечната 2001 г., когато Иван Иванов, заедно със семейството си, засаждат първите декари от лозово стопанство в едноименното село Царев брод. Избата е построена през 2015 г., цели 14 години след като са засадени първите 27 хектара лозя. В момента избата разполага с 400 декара лозови масиви като залагат предимно на бели сортове. 

Това е и единствената винарна в света запазила и възродила българския сорт Гергана, кръстоска между мускат отонел и димят, създаден през 1972 година във ВСИ Пловдив. Сортът е  универсален, защото е със сериозна листна маса, гроздето е много вкусно, с много добри киселини и много добър материал за пенливо вино, споделя Николай Кръстев. Това е и една от причините за срещата ни, а именно представянето на пенливото вино от сорта Гергана или пенливата Гергана на Царев брод - второто лице на белия сорт, който можем да кажем, че е експериментален. Екипът им прави само 2-3 бъчви, защото осъзнава, че хубавите неща стават бавно и не бързат за никъде. Важно им е да чуят мнението и обратната връзка на хората, които пият вино, разбират от вино и го продават на всички Вас. 


Технологията на виното е класическата технология за правене на пенливо вино. Самото вино е балансирано свежо, със страхотна киселинност. Екипът ни имаше възможност да бъде сред първите, които го опитват.  Тази година, освен пенлива Гергана, Царев брод ще ни представят и Айс Вайн от Гергана - десертно вино, което също опитахме по време на дегустацията. 

Опитахме и техния известен Sepage 2022. Припомняме, че Сепаж е смесването на различните сортове грозде преди ферментация, за разликата от купаж, когато се смесват след ферментация. Сепажът на изба „Царев Брод“ е в съотношение: 60% Совиньон Блан, 20% Траминер и 20% Пино Гри. Брани в един ден, смесени още на грозде.

Гроздето за виното се бере по едно и също време, след средата на септември от собствени лозя до гр. Шумен. Така смесени, ферментират при 14-16 °C в продължение на 30 дни. Пет месеца отлежава върху фините утайки. Препоръчва се в комбинация с морски дарове и риба.

Николай Кръстев споделя, че точно за това вино често го питат защо го прави по този начин, защо смесва гроздето преди ферментация, а не след. Споделя с пример от живота - едно е три деца да израстнал заедно, съвсем различно е след 15 години да ги запознаеш. Така се постига перфектната хармония в живота, а оказва се и във виното.

Преминахме към Sauvignon Blanc 2022. По-различното за този Совиньон Блан е, че това е най-старият Совиньон Блан като насаждения от рестарта на българското лозарство, заедно с едно лозе на Винпром Търговище в съседно село на Царев Брод. Тази “старост” на Совиньон Блан им дава самочувствието, а и предисмсвтото в начините на работа.

Гроздето за виното е брано ръчно при оптимална зрялост в средата на септември от собствени лозя до гр. Шумен. Ферментирало е мътно в малки съдове от инокс, с цел контрол на температурата, в продължение на 30 дни с дълго задържане върху утайките. Подходящо за аперитив в комбинация с леки предястия. 

Завършваме и с тяхната червена Евмолпия 2021, чиято история е интересна като за финал. От рестарта на българското винари-лозарство повечето винарни преминават към международни и известни сорта като Совиньон Блан, Шардоне, Каберне, Мерло и други. След 10 години работа през 2010г. винарните осъзнават, че трудно ще стъпят на световната винена карта с международни сортове, затова се обръщат към български локални сортове. След като вече Царев брод имат и развиват сорта Гергана (помните, първи и единствени в света!), търсят друг такъв сорт, но червен. Така се спират на Евмолпията като кръстоска между Мавруд и Мерло - и колкото и да звучи южно, тази кръстоска се получава през 90-те години от същия професор, който е направил Герганата във ВСИ Пловдив. Името пък идва от най-старото име на Пловдив - Евмолпия.

Гроздето на виното е брано в края на септември от собствени лозя до гр. Шумен. Виното е ферментирало в малък съд с непрекъснат контрол и отлежало 8 месеца в 400 л. френски бъчви. То е част от нашата „Българска серия” вина, чрез която отправяме послание за съхраняването на българските винени сортове. Препоръчва се в комбинация с червени, непикантни меса.

Дегустацията включваше и почти всички вина от избата, които предлагаме и в CASAVINO и онлайн. Смело можем да твърдим, че това е една от любимите ни български винарни, които не случайно печелят отличия и награди на конкурси като DiVino TOP50 с техния Tsarev Brod Pinot Noir Amber Harvest 2017, който зае 6-то място тази година. Ние много харесахме и техния Ризлинг, Бял Сепаж и Евмолпия - всичките до един можете да намерите в CASAVINO и да направите дегустация у дома. 

Свързани продукти