Светът е голям и бира има за всеки

Светът е голям и бира има за всеки

“Безграничният свят на бирата”

означава, че в почти всеки бар се предлага малък или голям брой опции и вариации на напитката. От класически лагер през смели IPA до забавни кисели Ейл, всеки тип бира ражда повече под категории, отколкото пиещите могат да опознаят. Менютата за наливна бира са преминали от предлагането на няколко стандартни марки до изброяване на напитки, които сякаш излизат от нищото – и всяка бира има вкус, по-сложен от предходния. Знаейки какъв вкус имат определени стилове и видове бира, можете да направите по-лесно стесняване на фунията, която ще ви доведе до намиране на любимата си!

Основната разлика между лагер и ейл

между видовете бира се свежда до вида на дрождите, използвани за ферментацията. Бирата може да се квалифицира като лагер или ейл, в зависимост от процеса на ферментиране. Ale са създадени чрез горната ферментация, процес, при който дрождите ферментират при по-висока температура и се установяват в горната част на бирата. Дрождите, използвани за производството на лагер, имат тенденция да се утаяват на дъното на бирата, а процесът на ферментиране е по-дълъг и протича при по-ниска температура. Дрождите в ейл имат по-висока поносимост към алкохола в сравнение с дрождите, използвани в лагерите.

Бирите започват живота си като ейл или лагер и техните специфични стилове и аромати продължават да се развиват след това. Под голямата категория на Ale (ейл) има много видове бира, включително pale ale, India pale ale (IPA), porter, stout, и пшенична (wheat) и белгийските стилове. Лагерите обхващат различни стилове, включително бледите Pilsners и немски Helles и по-тъмните американски лагери.

Ето как да разбиете стиловете на бирата, за да звучите като професионалист.

Lager

Лагерите са типична входна точка към света на бирата за „новите пиячи“. Направени с ниско ферментиращи дрожди, които имат по-малка поносимост към алкохола, лагерите са светли с лек малцов вкус. Класическите лагери в нашата селекция са предложенията на Warsteiner (Варщайнер), Paulaner (Пауланер), Даб (Dab), Bernard (Бернар), също американският Budweiser, испанският San Miguel, както и повечето ни широко разпространени български бири. И според нас, лагерите са чудесна стартова стъпка за новодошлите в бирата. Може би затова са и любими като стил на българите ????

Лагер бирите са чисти, постоянни във вкуса, когато са добре направени и не са особено предизвикателни с ароматите. Не е лошо да стартирате с тях, докато се изкачвате по стълбата на ароматите.

IPA

India Pale Ales (IPA) обхваща множество стилове бира. Te получават своите характеристики до голяма степен от избира на хмел и се отличават с билкови, цитрусови или плодови аромати. Могат да бъдат горчиви и да съдържат високо съдържание на алкохол, въпреки че крайният продукт зависи от разнообразието и качеството на използвания хмел. Някои IPA могат да имат вкус на чист цитрус, докато други са силни и горчиви. Най-добрият начин да намерите вашия предпочитан вкус IPA би бил да опитате различните стилове. Лесно е!

IPA обикновено са първата стъпка на пиещия бира в света на занаятчийската (craft) бира. Този стил предлага да изпробвате различни типове, преди евентуално да се спрете на няколко фаворита.

Pale Ale

Pale Ale обикновено са хапливи, но имат по-ниско съдържание на алкохол в сравнение с IPA. Повечето видове pale ale, са малцови, със средно тежко тяло и лесни за пиене.

Pilsner

Пилзнер-ите, които произхождат от Чехия, попадат в категорията на лагерите. Немските пилзнери имат бледо златист цвят и свеж вкус, докато чешките пилзнери са малко по-тъмни с по-отчетлива горчивина.

Stout

Това е тъмна бира, ароматът на стаут зависи от това откъде идва. Сладките стаутове до голяма степен произхождат от Ирландия и Англия и са известни с ниската си горчивина. Всъщност ирландската марка Guinness произвежда едни от най-разпознаваемите стаутове в света.

Според BJCP – програма за сертифициране на бирени съдии, която класира и оценява всички стилове на бирата, стаут е „сладък, плътен, леко препечен ale, който може да предложи усещане за кафе и сметана, или подсладено еспресо“. Докато по-тъмният цвят на бирата създава впечатление, че е трудно да се пие, тези бири носят сладост от не ферментирали захари, които компенсират всякаква горчивина.

Стаутовете, по-точно модерните им версии по света, съчетават типичното тъмно тяло и кремообразни нотки с хапливите горчиви аромати. Обикновено са силни, силно препечени, горчиви и хапливи, със силен аромат на малц, който им придава вкус на кафе или тъмен шоколад, според BJCP.

Porter

Традиционните портъри, чиито корени могат да бъдат проследени до Обединеното кралство, са с тъмен цвят като stout поради общи съставки като шоколад или други до тъмно препечени малцове. Портърите са склонни да имат вкус по-малко на кафе, отколкото stout, с повече шоколадово усещане.

Белгийски бири

Богатата култура на бира в Белгия се е „изляла“ успешно в Европа и САЩ, зараждайки в сърцата на ентусиастите дълбока признателност за голямото разнообразие от белгийски аромати. Белгийските бири обхващат пейл ейл, тъмен ейл, плодова бира и кисел ейл (sour ale). Oбикновено бирите в белгийски стил се определят като носещи плодови, пикантни и сладки аромати с високо съдържание на алкохол и ниска горчивина.

Популярните белгийски бири включват и Trappist ales, които се произвеждат само в манастирите Трапист, които варят собствена бира. Trappist ales обхващат бири като белгийския Dubbel, който е малко по-силен и сложен, и белгийския Tripel, който е блед, пикантен и сух. Blond Ale като Delirium Tremens допълнително добавя разнообразие към силния вкусов профил на белгийските бири.

Пшеничена бира

Пшеничната бира разчита на пшеница като малцовата съставка, която придава на напитката светъл цвят и ниско ниво на алкохол, което я прави идеална за лятото и за комбиниране с плодове, като резен лимон или портокал. Някои пшенични бири със своите фънки и изтънчени аромати попадат под стила на белгийските пивовари, докато тези, произведени в Германия имат лек аромат, който напомня на препечен хляб.

Баварските пивовари са класици в пшеничните бири, опитайте: Weisser Hase, Schoffenhofer Weisbeer, Kloster Scheyern Weisse Hell, тотално различен бирен свят!

Кисела бира

Киселата бира доби популярност през последните няколко години, превръщайки се в примамлива напитка за хората, които искат да разнообразят своето бирено небце, или за тези, които искат да опитат нещо ново. Силно тръпчивата, кисела бира може да приеме много форми, включително Lambic бира в белгийски стил, Плодов фландски ейл или лимонов Berliner Weisse. С добавянето на плодове като череша, малина или праскова, киселата бира се радва на сладки и кисели аромати, които правят бирата тотално различна от лагерите и IPA.

Разбира се, можем да се задълбочим във всеки един от видовете и проявленията му по света. Но ще оставим това за следващите ни статии, посветени на бирата!

 

 Свързани продукти