БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА! В следващите две седмици всички поръчки за София и страната, над 10,00 лв, идват при Вас безплатно! Заредете се с вино сега!

Посещение във Винарско имение "Драгомир"

Посещение във Винарско имение "Драгомир"

#CASAVINOбзор Миналата седмица бяхме на обиколка и екипна дегустация в новия винен дом на винарско имение "Драгомир" в с. Брестник – наши дългогодишни приятели и партньори, в чието вино истински вярваме и се радваме да са част от CASAVINO Selection. 

Поради различната 2020, миналото лято малка част от екипа ни беше от първите, които се разходиха из винарната. Ето защо тази година, една идея по-лека и спокойна, събрахме по-многобройна група – за да пием от извора, да попием от дългогодишния опит на екипа на Драгомир, а и за да се вдъхновим взаимно, докато разглеждаме една от най-модерните български винарни. 

Наталия Гаджева, заедно със съпруга й Константин Стоев, са творческият тандем и семейството, което стои зад името "Драгомир" вече 15 години. Наталия ни посрещна с широка усмивка и чудесно настроение, рано сутрин, за да ни представи новопостроената винарна. Първото впечатление е за изключително футуристична, модерна и същевременно изцяло в хармония с природата и селото, сграда. 

Проектирана е от архитектурно студио Zoom (съвместно с арх. Тодор Обрешков), разположена върху 2 800 кв. м. и е номинирана за наградата Mies van der Rohe Award 2022. Сградата е проектирана с мисъл към ландшафта в селото, съобразена и подчинена на изчистената модерна визия и технология на винифициране. Независимо дали сте посещавали или не, други винарни, винарната на Драгомир носи усещането "уау" – все едно се намираш в космическия кораб на виното, в който е едновременно модерно и уютно.

Направихме си и няколко общи снимки за спомен в специалното помещение за ферментация в бъчви (най-висок клас бъчви, в които миналата година е ферментирало Каберне Совиньон), което е изцяло климатизирано. Научихме, че работата при този тип ферментация е изключително сложна, защото всяка бъчва се пълни самостоятелно. Нас ни впечатлиха надписаните бъчви на частни клиенти, защото луксът отдавна не е само да пътуваш до далечни страни.... Пожелаваме на всеки да може да си позволи една такава собствена бъчва, с вино, отлежало само за него. Трябва да признаем, хубаво е! Ние го знаем от собствен опит, защото CASAVINO Selection е точно това – вино, което отлежава и се бутилира само за нас и може да бъде намерено само при нас. Нещо като частна бъчва, но за екипа на CASAVINO, която споделяме всяка година с вас. 

Обиколката ни завърши в дегустационната зала, където дойде време и за серизната ни (разбирайте, сладка) работа – дегустация на едни от емблематичните етикети на Драгомир – SARVA и PITOS, както и няколко реколти енотечни вина, в търсене на новото вино за CASAVINO Selection. 

Стартирахме със съвсем ново вино, което вече можете да намерите по регалите ни - Сарва Димят 2020 - ароматно, нежно, фино и от български сорт. Продължихме с всички вина от серията SARVA, като еднa от най-интересните теми, покрай тях, беше иновативната идея за работа със зеолит по време на винификацията на вината. Повече за метода, който използват Драгомир, може да прочетете в описанието на вината (след статията, приложени продукти).

Повечето от червените вина на Драгомир отлежават между 24 и 36 месеца в бъчва, след което продължават развитието си в бутилка. Тези, на които се е “наложило” да поостанат по-дълго в ръцете на Наталия и Константин, са късметлии. Обгрижвани, проследявани, цели реколти се отварят, декантират и сдобиват с нов корк през определен период, всичко това в името на прекрасния финал в чашата на всеки, посегнал към бутилка Драгомир. 

Ние опитахме пет, седем, десетгодишни вина. Опитахме Шардоне, което ни зашемети, опитахме червени блендове и сортови вина от български дъб и ако бяхме останали още, със сигурност щяхме да продължим в още по-цветни измерения.

Нямаме търпение да Ви представим новата CASAVINO Selection, ето защо сега...

...Завършваме историята ни с това, че според нас, винарско имение Драгомир не е само винарна, а много повече. С новия им дом, семейството цели да го превърне в център и притегателна точка за различни винени (и не само) преживявания за всички ценители на красивото, постигнато с упорит труд и ежедневна отдаденост и прецизност. Обикновено всичко това води до наслада, а тя, както знаете е фокуса на ценителите на хубавия живот! В имението на Драгомир ще се организират събития, специални вечери, изложби, дегустации, курсове, йога, голф, дори сватбени церемонии... а виното ще е част от цялото преживяване. 


Разходете се до Брестник, организирайте си десутация с приятели и няма да съжалявате.

Благодарим за гостоприемството на Драгомир, в лицето на Наталия, Константин и техния екип и наздраве!Свързани продукти