НОВО ОТ RUGGERI: Просеко Ладалтемпо Супериоре Брут Милезимато

НОВО ОТ RUGGERI: Просеко Ладалтемпо Супериоре Брут Милезимато

PROWEIN 2024: Руджери потвърждава новаторския си дух с Ladaltempo nr. 1

Когато става дума за Prosecco, веднага си представяме "младо пенливо вино с лека структура". С Ladaltempo [на български "Отвъд времето"] обаче Ruggeri, историческата винарна от Валдоббиадене, прегръща и използва силата на времето, за да създаде енологичен проект и пенливо вино, които представляват перфектно съчетание между традиция и иновация.

Ruggeri на Prowein 2024

На ProWein, най-важното винено изложение в Европа, Ruggeri отново потвърди своя визионерски подход, който е покорил небцето на над 50 страни по света и е спечелил престижни международни награди.

От 10 до 12 март историческата италианска изба представи за първи път Ladaltempo - максималното изражение на DOGC Valdobbiadene, интерпретирано от Ruggeri.

Проектът

Благодарение на дългото и търпеливо отлежаване върху утайките в продължение на повече от 60 месеца, Ruggeri издига Prosecco Superiore доста над репутацията му на "младо вино с лека
структура". "Ladaltempo е "Изящното вино от следващо поколение": от една страна, то е дълбоко вкоренено в традициите и ноу-хауто на една световноизвестна с винената си култура територия, а от друга, гледа към бъдещето през призмата на експериментите и иновациите", обяснява Лаура Майр, генерален мениджър в Ruggeri.

Първото издание на Ladaltempo е създадено от реколта 2017 г., за да разкрие наградата, която идва с търпението. Желанието да изчакаш перфектния момент, необезпокояван от влиянието на крайните срокове или очакванията на света и неизменния календар. Всъщност Ladaltempo няма да се представя всяка година, нито пък непременно ще следва хронологичния ред на реколтата: то наистина е "Просеко отвъд времето".

Ruggeri е историческа италианска винарна, известна с производството на Prosecco Superiore от внимателно подбрано грозде от Валдоббиадене с неумолима международна визия, насочена към бъдещето. През 2017 г. компанията става част от германската група Rotkäppchen-Mumm Sektkellereien, която не само вярва в Prosecco като висококачествен продукт, но и което е по-важно, споделя ценностите и иновативния подход на Ruggeri от самото начало.

ИСТОРИЯТА ЗАД LADALTEMPO

Вино и време.
От тази дълбока връзка се ражда Ladaltempo, този върховен израз на Prosecco Superiore DOCG от Валдобиадене. Опитвайки се да улови и измери Времето, човечеството винаги е следвало движението на
звездите и сенките, породени от слънчевата светлина. Неслучайно тази земя, толкова подходяща за производство на вино, е осеяна със слънчеви часовници, които от стените на къщите и църквите ни напомнят за неудържимия и непоколебим ход на Времето.

Търпелив и мълчалив свидетел, времето е това, което позволява на това Prosecco Superiore от Валдобиадене да предложи най-доброто от себе си. Вино, което разкрива своята уникалност в името си – Ladaltempo (Отвъд времето). Преоткриване на красотата във виното и хармонията на тези места.

Ladaltempo N°1 започва дългия си път към съвършенството с избора на някои парцела, разположени в привилегировано изложение по хълмовете на Валдобиадене. Сред полегатите склонове на един очарователен пейзаж в точното време се събира ценният плод на малки лозя с дълбоки корени в земя, богата на морски вкаменелости. Няма планове, няма правила.

"Търсим само съвършенство."

Ladaltempo надхвърля всякакви модели и парадигми. Ето защо то не се представя всяка година, нито пък задължително трябва да следва хронологичния ред на реколтата. То ще види бял свят само когато нашите енолози преценят, че е настъпил подходящият момент в развитието му, след дълга почивка в дълбоката тишина на нашата изба. Тук виното се превръща в пенливо вино по време на много дълго и спокойно отлежаване върху утайките, което продължава 60 месеца.

If no one asks me, I know what Time is.
If I am asked to explain it, I no longer know.
- Saint Augustine

Ladaltempo Valdobbiadene Prosecco Superiore D.O.C.G. Brut 2017

Още от първата глътка Ladaltempo N°1 показва перфектен баланс между подчертана мекота, приятна свежест и пикантност, подкрепени от солидна структура, което свидетелства за изключителен характер и голяма изтънченост. Оттенъкът е ярко сламено-жълт с ясни
зеленикави отблясъци и фин, елегантен перлаж, който допринася за пресъздаването на кремообразни нотки в чашата.

В носа ароматът е смесица от бели плодове и сушени кайсии. Плодовият букет се крепи на интензивни усещания за сушени смокини и бяла праскова, отстъпвайки място на флорални нотки на жасмин, зелен чай и деликатни нюанси на цъфтяща лайка. На финала се усещат нотки на ванилия и пудра за лице.

Пикантен и свеж, финалът в устата е приятно дълъг и продължава с широка гама от акценти на зрели плодове.

Сорт: Глера (мин. 85%) и други местни бели сортове грозде (макс. 15%).
Местоположение: Санто Стефано на Валдоббиадене.
Период на прибиране на реколтата: втори десетдневен период през септември 2017 г.
Винификация: извън люспите, т.е. без ципи при контролирана температура. Съхранява се в цистерни до втората ферментация през февруари 2018 г. Бавна реферментация в малък автоклав, при контролирана температура, и оставяне да почива върху утайките до
януари 2023 г.
Налягане в бутилката: 5,5 атм.
Остатъчна захар: 6 g/l.
Алкохол: 11,5%.
Температура на сервиране: 5 - 7 °C, като бутилката се отваря в момента на консумация.

Налейте пенливото вино деликатно към стената на чашата, за да запазите перлажа му.

Комбинации: Ladaltempo е отличен с предястия от тартар риби и крудити от миди. Отлично се съчетава с първи ястия, като ризото с диви билки или скариди на пара. Вкусно е със суха сушена шунка и смокини, тиквени цветове и сирене Casatella.

Намерете го само в CASAVINO в ограничени бройки (по-малко от 20 бутилки) онлайн тук.