Новата реколта НОВЕЛО е тук!

Новата реколта НОВЕЛО е тук!

Виното НОВЕЛО (Novello) и защо косът е с черни пера?

Новело (Novello) е младото италианско вино без танини, направено да се изпие докато е младо и свежо! Обикновено е с по-ниско алкохолно съдържание (11%-12%) и сочни, плодови аромати и вкус! Италианците казват, че новелото трябва да се изпие преди “I Giorni della Merla” или последните 3 дни на Януари.

Тези дни те наричат „дните на черния кос“. А легендата защо косът е с черни пера е следната: „Косът някога бил с прекрасно бяло оперение. Той бил редовно тормозен от Януари, студен и мразовит месец, който дебнел кога косът ще излезе от гнездото в търсене на храна, за да хвърли студ и скреж по земята. Уморен от постоянните преследвания, една година косът решил да си натрупа достатъчно запаси за целия януари и се затворил без да излиза от дома си. Януари тогава имал само двадесет и осем дни и в последния ден на месеца косът, мислейки, че е измамил лошия Януари, излязъл от скривалището си и започнал да му пее, за да му се подиграе.

Януари бил толкова засегнат, че поискал три дни от февруари и се развилнял със снежни бури, вятър и ужасно ниски температури. Косът се скрил в един комин на топло и останал там през тези три дни. И когато излязъл отново, красивото му оперение почерняло от саждите и останал завинаги с черни пера.“ Най-младото вино идва рано! Novello по вкус, тяло и цвят е подобно на своя френски братовчед Beaujolais Nouveau, но се произвежда от над 60 различни сорта грозде!

Отново се прилага въглекисела ферментация, но с по-либерален минимален процент 30%. След промяната през 2012 годината, датата на която младото вино може да се предлага на нетърпеливите вино любители беше променена от 6-и ноември на 30-и октомври!

В CASAVINO можете да намерите младото Beddu lu Novello от Негроамаро и Мерло, вино от областта Саленто, в регион Пулия, топлата и слънчева Южна Италия.

Италианците обичат да посрещат младото си вино с цялата фамилия, на хубава голяма маса, с топла и вкусна скара. А произходът на думата ЛУКАНКА, и връзката с област с името Лукания, както и техните обитатели Луканите, сме сигурни, че можете сами да разберете.
Ако не можете, пишете ни! НАЗДРАВЕ!


https://youtu.be/SJSmwkrvl9g (2022)Свързани продукти