Наградите на Concours Mondial de Bruxelles 2024

Наградите на Concours Mondial de Bruxelles 2024

Преди няколко дни в Гуанахуато приключи 31-ото издание на Concours Mondial de Bruxelles. Току-що бяха обявени резултатите, като страната домакин, Мексико, влезе в топ 5 по брой спечелени медали.

Китай също прави силно представяне със значителен напредък, а Южна Африка продължава възходящата си тенденция.
Уругвай и Румъния взеха двете най-големи международни открития съответно с червено и бяло вино. Сред победителите има вина от всичките пет континента, обхващащи както исторически страни-производителки на вино, така и някои по-изненадващи произходи като
Боливия, Казахстан, Ливан и Перу.

Можете да намерите всички награди тук.

От 7 до 9 юни най-големият пътуващ винен конкурс в света събра експерти от целия международен винен сектор в Гуанахуато, Мексико, за да дегустират близо 7500 червени и бели вина от 42 държави. Всички вина бяха дегустирани на сляпо от жури от винени експерти
(баери, журналисти, търговци на вино, енолози и т.н.), внимателно подбрани от Concours Mondial de Bruxelles и представляващи 45 националности. Кристина Иванова от екипа на CASAVINO за поредна година беше част от журито по покана на Concours Mondial de Bruxell и сподели, че това е едно от най-интересните и вълнуващи международни винени събития, на които е присъствала. От всички представени вина само 30% ще получат медал.

"Истинско удовлетворение е, че събрахме толкова много вина за това ново издание въпреки предизвикателния глобален контекст. Това доказва, че производителите все още искат да ни се доверят, а за нас това е чест!", заяви Томас Костенобъл, директор на CMB.

Международни открития

Най-високо оцененото бяло вино в тазгодишния конкурс е Issa Chardonnay Barrique 2022 - румънско бяло вино, произведено в Трансилвания от Crama La Salina.

Най-високо оцененото червено вино е от Уругвай - Balasto 2017, произведено от добре познатите ни Виня Гарзон.

Откровенията "No Low"

Една от новостите в това издание през 2024 г. е създаването на Revelations за най-добрите вина с ниско алкохолно съдържание (напълно или частично деалкохолизирани вина, деалкохолизирани напитки на винена основа и други). Победителите са Divin - Sauvignon Blanc 0,0% 2023 от Divin No-Low в Лоара (Франция) и португалското вино "Lower alcohol" Lagosta от Enopnort Wines.

Organic и wooded Revelations - Трофеят Sylvain, който се присъжда всяка година на вино отлежало в дъб с най-висока оценка, през 2024 г. отива при италианско вино - Starderi 2020 от Collina Serragrilli.

Най-високо оцененото биологично вино е от Испания за втора поредна година: този път това е вино от Навара, Arínzano Merlot Agricultura Biológica 2019, произведено от Arinzano.

Бордо начело

Сред основните френски лозаро-винарски региони Бордо е най-представеният и награждаван регион в конкурса със 189 вина, спечелили медали. Жиронда също така взима наградата за
френско червено вино Revelation с Château Terres Blanches Cuvée Carpe Diem 2022. Друг голям златен медал е за вино от Бордо - Château Le Bonalguet Cosecha 2023 от Bonalgue Saint-Germain.

Китай и Мексико се отличават, Южна Африка напредва

Тези три нации продължават да демонстрират своята динамика в цифрите. От 663 вина, представени от мексикански производители, 152 спечелиха медали (включително 9 големи златни медала), което е рекорд. Качеството на южноафриканските вина продължава да се
подобрява, като броят на големите златни медали (6) и златните медали (35) значително се е увеличил. Що се отнася до Китай, не по малко от 40% от представените вина спечелиха медал, включително 6 големи златни медала и 83 златни медала!

Това създава предпоставки за следващата сесия за червени и бели вина на Concours Mondial de Bruxelles, която ще се проведе през юни 2025 г. в Нинся, Китай. Това ще бъде вторият път, в който Concours ще се проведе в Китай, след изданието през 2018 г.