Денят на бялото вино

Денят на бялото вино

В света има все повече положителна настройка към виното, но към нито един вид симпатията не е толкова сладка и откровена така, както към белите вина. Не се заблуждавайте, белите вина рядко, ако изобщо, са бели на цвят, обикновено са красиви нюанси на сламено-жълто, златно и жълто-зелено. Денят на бялото вино (3-ти aвгуст) е създаден, за да празнуваме това вино, което толкова ярко се отличава от всички останали.

Научете повече за Деня на бялото вино

Денят на бялото вино е създаден, за да можем да отдадем почит на тази невероятна алкохолна напитка. От много години бялото вино е изборът за все повече хора. От Пино гриджо до Шардоне, има толкова различни сортове, от които да избирате. Независимо дали се наслаждавате на чаша вино вечер или комбинирате различни видове вина с всяко ястие от менюто си, този ден е, за да се отдадете на бялото вино и да не чувствате никаква вина!

Историята на Деня на бялото вино

Най-ранните доказателства, които имаме за производство на вино, сочат, че то е направено още преди 7500 г. в сегашен Иран. Доста сигурни сме, че раждането на виното датира много преди това, но няма такива археологически доказателства, които да го потвърдят. Това, което знаем е, че от създаването си виното заема високо място в обществото, използвало се е за свещени ритуали и се е търгувало сред благородните и богати люде. Смятано е за подарък, достоен за крале и кралици, а неговите реколти са били съхранявани на тъмни, прохладни места като древни съкровища.

Най-голям процент бяло вино се произвежда в Германия и Швейцария, а във северната си част Франция ни предлага огромно разнообразие, в което включваме и вината Шампан. Пенливо бяло вино се произвежда на много места по света, но може би най-известните след Шампан, са Просеко (Италия) и Кава (Каталуня, Испания).

Оказва се, че Шампанското е най-известната „форма“ на бяло вино в света. Да, и ние сме изненадани. Какво повече за него: Масиви с лозя в региона Шампан съществуват от началото на нашата ера и именно римляните стартират отглеждането на грозде по тези земи. Открили са уникалността на тероара в региона, комбинация от богата на варовик почва и океански климат. Въпреки това, шампанското се появява чак 17-ти век, преди това в регионът са се правили червени и розе вина.

През 17-ти век хората започват да овладяват естествения процес при пенливите вина. Шампанското е било вино за царете в онези дни и все още се асоциира с лукс и екстравагантност днес, но вече не е нужно да сте кралска особа, за да го пиете. През 19-ти век Къщите за шампанско са в разцвет и напитката се разпространява към аристократичния елит. Не минават и 100 години докато шампанското е достъпно за всички класове на обществото, най-вече след 1945г.

Как да празнуваме Денят на бялото вино

Най-добрият начин да отпразнувате денят на бялото вино е, като се съберете с приятели и опитате заедно различни и интересни реколти. Освен вината, които познавате, защо не опитате и с няколко непознати, с които да разширите познанията на небцето си? Защо да не ги изненадате с бутилка, която не очакват? Докато всички я опитвате, комбинирайте виното с различни ястия, за да си съставите меню около виното и разбира се, не забравяйте и десерта! Всъщност, денят на бялото вино е ден, който можем да празнуваме всеки ден през годината!

Можете да отбележите деня и като направите свое бяло вино, нещо като луксозна бутилка Шампанско? Няма да ви лъжем, процесът не е лесен, напротив, комплексен е! Основните стъпки са тези:

Избирате кювето – това е базовото вино, от което ще се получи шампанско

Асемблаж – включва блендирането на различни бели вина, в различни проценти. Може да включите различни по възраст вина

Вторична ферментация – специален сироп от дрожди и захар се добавя към базовото вино, което вече е бутилирано в специална бутилка

Отлежаване – след приключване на вторичната ферментация в бутилките, виното трябва да отлежи няколко години, за да увеличи вкусовете и комплексността си

Riddling – Riddling е процесът на утаяване на мъртвите дрожди (да, те умират, в името на виното и създават мътилка в бутилката)

Disgorging –  тази стъпка ви дава сигурност, че имате вече бистро шампанско. Бутилката се държи обърната с тапата надолу и се замразява в частта на гърлото й, където се е събрала утайката от  мъртви дрожди. Тази тапа излита с удар и за съжаление губим част от виното, но път в бутилката остава бистра течност.

Добавяне на „dosage” – захарен сироп и бяло вино се добавят, за да се възстанови количеството на виното и да се регулира сладостта.

Слагане на корк – последно в списъка, виното е затапено!

Ако не искате да се мъчите с всичко това, просто можете да си поръчате готови бутилки с шампанско, изборът при нас е голям.

Още по-приятно е да изберете и поръчате онлайн бяло вино от актуалната ни тема – Совиньон блан, който е не какво да е, а най-любимият и популярен бял сорт по света в последните години!Свързани продукти