България
Дунавска равнина
Купаж
Червено
Пикантен нос на чушка, чер пипер и сладки подправки, допълнен с аромат на къпини и черни горски плодове. Леко стафидиралите зърна на мерлото добавиха аромат на сушени сини сливи, а прекрасните български бъчви обогатиха виното с кадифени танини и мек аромат на дим и тост!
Последни 150 бутилки от лимитирна серия от 504 бутилки само в CASAVINO
Последни 150 бутилки от лимитирна серия от 504 бутилки само в CASAVINO
Сортове: Каберне фран 80%, Мерло 20%
Гроздобер: 15 септември 2021
Характеристики:
Пикантен нос на чушка, чер пипер и сладки подправки, допълнен с аромат на къпини и черни горски плодове. Леко стафидиралите зърна на Мерлото добавиха аромат на сушени сини сливи, а прекрасните български бъчви обогатиха виното с кадифени танини и мек аромат на дим и тост!
Лозето се намира в района на село Глушник, Сливенско, на надморска височина 200 м, с канелено-горски почви, примесени с карбонатни камъни. Отличният дренаж и ориентация на юг позволява максимално огряване от слънцето и бързо оттичане на повърхностните води.
Добивите са не повече от 800 кг от декар. Беритбата е извършена внимателно, на ръка, като подборът на най-доброто грозде е направен още на лозето. Гроздето е транспортирано в малки касетки, охладено за една нощ и е ронкано и смачкано рано сутринта. След студено настойване за 24 часа са добавени селектирани дрожди и е проведена алкохолна ферментация в стоманен съд. Алкохолната ферментация е протекла за 8 дни при температура 19-24°C с цел запазване на плодовите аромати във виното.
В края на алкохолната ферментация виното постъпва в дъбови бъчви за довършване на ферментацията и стареене. Проведена е малолактична ферментация при редовен батонаж (в началото през ден, по-късно веднъж седмично). Следва отлежаване върху фините утайки с и без батонаж. На два пъти виното е отделяно от утайките, като операцията се извършва от бъчва в бъчва, с цел запазване на виното от една и съща бъчва.
Виното е отлежало в бъчвите общо 9 месеца. Бъчви – използвани са три български бъчви на второ и трето зареждане.
ИСТОРИЯТА
"Набрахме гроздето в един ден и решихме да го оставим да ферментира заедно. След като го охладихме за една нощ под звездите на Марянското небе, на сутринта го ронкахме и съвсем деликатно смачкахме зрънцата. Добавихме селектирани дрожди и контролирахме температурата на ферментация да не надвишава 24°C.
След 8 дни настанихме виното още топло и ферментиращо в три български бъчви. Оставихме го в избата и в ръцете на младите мъже, които ежедневно го батонираха. За това вино заслуга имат всички от екипа на Марян – един даде идеята, другите изпълниха точно технологичните стъпки, всички взеха решението колко да отлежи виното и в кои бъчви. След 9 месеца в бъчвите двама от нас взеха решението, че виното е готово за бутилиране. Бутилирахме го в началото на юни и след 4 месеца в бутилка то е готово за Вашето внимание.
101125
Тихо
2021
0.75 л
Марян