Дзенато
95 хектара от най-добрите лозя в Лугана и "класическата зона" на Валполичела.
Zenato е важен производител в региона Венето в Североизточна Италия, с имения в регионите Lugana и Valpolicella. Той е особено известен със своите вина Amarone della Valpolicella, въпреки че произвежда и редица други вина – от Pinot Grigio и Soave до сортови вина Corvina.
История, която се простира от бреговете на езерото Гарда до хълмовете на близката Валполичела, където червените вина на имението се раждат от слънчевите лозя Corvina и Rondinella в Costalunga в община Sant'Ambrogio.
Вината Amarone Classico се произвеждат в имението Costalunga в Sant'Ambrogio di Valpolicella. В семейното кюве се използва грозде, което се изсушава три до четири месеца преди ферментация и 36 месеца в дъбови бъчви.
Две лица: Едното е бяло, а другото – червено. И двете са емблеми на висококачествени вина, които се раждат благодарение на страст към земята, на уважение към времето, на семейна традиция, която защитава местните сортове грозде повече от 60 години.
Флагманът Riserva Sergio Zenato се произвежда от грозде, което се суши на един слой върху тави, след което отлежава в 7500-литрови славонски бъчви в продължение на 48 месеца. И двете вина са предимно с повече Corvina, с по-малки количества Rondinella и Oseleta.
Cresasso, което също се произвежда в имението Costalunga, е Corvina, който е под наименованието Veronese IGT. Гроздето за това вино се събира на два етапа: първият е сушене в продължение на два месеца, а вторият е презрял на лозата, след което ферментира в неръждаема стомана.
След това двете части се смесват и отлежават в бъчви от френски дъб в продължение на 24 месеца. В имението се произвеждат също Recioto, Ripasso, Valpolicella Classico Superiore и Cormì Veneto IGT, произведено от Corvina и Merlot.
Другото имение на Zenato, Santa Cristina в Сан Бенедето ди Лугана, разполага със 75 хектара (185 акра) лозя. Под знамето на Zenato в имението се произвеждат Pas Dosé и Brut Metodo Classico пенливо вино, както и Lugano San Benedetto от Trebbiano di Lugana (или Verdicchio).
1960 – Сан Бенедето ди Лугана. Тук започва да тупти сърцето на Серджо Зенато. Историята му се състои от страст и упорит труд; дълбока връзка със земята и хората; предприемачески способности и отвореност към иновации и нови техники за винификация и инвестиции в местни сортове грозде.
Гамата на S. Cristina включва също Chardonnay и Cabernet Sauvignon, passito, grappa и зехтин. Lugana Riserva Sergio Zenato, също произведено от Trebbiano di Lugana, е на върха на гамата Lugana.
Компанията произвежда също така Bardolino червено и Bardolino Chiaretto (розе).