Кога доставяме през декември 2024 и януари 2025?

- поръчки, получени между 21.12. и 23.12. до 12:00 ч., ще бъдат доставени на 27.12. или в следващ работен ден..
- поръчки, получени между 23.12. след 12:00 ч. до 26.12. ще бъдат доставени на 27.12. или на 30.12. за София, за страната – между 30.12. и 03.01.
- поръчки, получени между 27.12. и 29.12. ще бъдат доставени на 30.12. или 03.01 за София; за страната – на 03.01.
- поръчки, получени между 30.12. и 02.01 ще бъдат доставени между 03.01. и 06.01

Катаниас

Катаниас

Филтри
Филтри
Цена
-
на страница

9 артикули

  1. Катаниас Оригинал бадем с шоколад 80 гр, 1 бр.
    Катаниас Оригинал бадем с шоколад 80 гр, 1 бр.
    Пенедес Испания
    10,49 лв.
  2. Катаниас бадем с черен шоколад 80 гр, 1 бр.
    Катаниас бадем с черен шоколад 80 гр, 1 бр.
    Пенедес Испания
    10,49 лв.
  3. Катаниас бадем с крем каталан 80 гр, 1 бр.
    Катаниас бадем с крем каталан 80 гр, 1 бр.
    Пенедес Испания
    10,49 лв.
  4. Катаниас Оригинал бадем с шоколад 250 гр, 1 бр.
    Катаниас Оригинал бадем с шоколад 250 гр, 1 бр.
    Пенедес Испания
    31,99 лв.
  5. Катаниас Колекция 5х35 гр, 1 бр.
    Катаниас Колекция 5х35 гр, 1 бр.
    Пенедес Испания
    31,99 лв.
  6. Турон Катаниас гурме пралин 200 гр, 1 бр.
    Турон Катаниас гурме пралин 200 гр, 1 бр.
    Пенедес Испания
    29,99 лв.
  7. Катаниас Дует Оригинал и Крем Брюле 250гр, 1 бр.
    Катаниас Дует Оригинал и Крем Брюле 250гр, 1 бр.
    Пенедес Испания
    31,99 лв.
  8. Катаниас Дует Оригинал и Макадамия 250гр, 1 бр.
    Катаниас Дует Оригинал и Макадамия 250гр, 1 бр.
    Пенедес Испания
    31,99 лв.
  9. Катаниас Дует Оригинал и Хималайска сол 250гр, 1 бр.
    Катаниас Дует Оригинал и Хималайска сол 250гр, 1 бр.
    Пенедес Испания
    31,99 лв.
на страница

9 артикули

КАТАНИАС

През 1949 г., когато сладкарницата, в която Хосеп Кудие работи като главен сладкар в продължение на десетилетие, е затворена, съпругата му Антония Салерас го насърчава да спре да работи за другите и да започне да работи за себе си. „След като вие сте създателят на всички тези шоколадови бонбони“, каза тя, „защо просто не отворите собствен бизнес, като правите шоколадовите бонбони и ги продавате на други сладкарници?“ За щастие той послуша съвета на жена си. Днес Oriol Llopart Cudié, също готвач на сладкиши, е третото поколение, което управлява бизнеса и – което е по-важно – произвежда Catànies, изобретението на неговия дядо. Захаросани бадеми, покрити със специална пралина и горчиво какао на прах, тези кафяви перли сега са едни от най емблематичните бонбони в Каталуния.

Родината на семейство Cudié и Catànies е Vilafranca del Penedès, столицата на винарския регион Alt Penedès, който произвежда 95 процента от испанското кава или пенливо вино. Разположен на един час път от Барселона, този район е известен и с производството на бадеми: много от бадемовите дървета, които осеят пейзажа, отглеждат бадеми Marcona, един от трите местни иберийски сорта. През февруари голите им клони избухват в красиви цветове.

Хосеп използва невероятните съставки, за да създаде своите забележителни малки скъпоценни камъни. За първи път започва да прави шоколадови бонбони през 1940 г., докато работи в Trens, сладкарница във Vilafranca, собственост на Joan Trens i Riba. Магазинът се намирал в стара сграда, наречена Cal Catani, препратка към бивш член на семейството на къщата, който първоначално беше от сицилианския град Катания. През 50-те г-н Тренс умира без потомци, които да поемат бизнеса. Така Хосеп, насърчен от съпругата си, отвори малък obrador (работилница за сладкиши) в голямото партерно пространство под дома им, където заедно с няколко служители той произвеждаше различните си шоколадови творения, които да продава на едро на сладкарниците в Барселона.

През 90-те години майката на Ориол пое волана, трансформирайки занаятчийския бизнес в малка семейна фабрика и го въвежда в 21-ви век. Тя се съсредоточи върху производството на Catànies, преминавайки от насипни пратки към подходящо професионално опаковане, с регистрирана марка за продукта и бизнеса Bombons Cudié. Ориол, вече професионален готвач на сладкиши, получил образование в Швейцария, се присъедини през 1995 г., когато започна да създава нови вкусове Catànies и други вариации на бонбоните. Неговата работа в разработването на продукти се разпростира и върху други шоколадови бонбони на марката като техните Mediterranean Tiles, Catànies nougat и Macadamia walnut шоколади. През 2002 г. той се премества на мениджърска позиция и компанията за бонбони процъфтява под негово ръководство: в момента се продават 100 тона бонбони на година, както на национално, така и на международно ниво, докато по времето на Хосеп годишното производство е било някъде между 250-500 кг. Както често се случва, Catànies се развиха с течение на времето. Предшественикът на сегашния бонбон беше по-скромна сладост – Хосеп лично го наричаше „картофа“ – от пралина, увита около карамелизирана захар, която след това беше покрита с много горчив шоколад. Тъй като „картофът“ не беше особено успешен, Хосеп реши да го подобри през 40-те години на миналия век, като въведе захаросани бадеми Marcona, на испански almendra garrapiñada, в пралината. Ново чудо, първо наречено Cro-Crem, беше създадено и веднага пожъна успех. Клиентите и съседите на Trens бързо ги кръстиха Catànies, след името на сградата, в която се намираше сладкарницата, и новото име 2000.

Класическият Catània е основно бадем Marcona, който е захаросан, т.е. покрит с кафява, хрупкава захар и след това покрит с пралина (Oriol също го нарича "шоколад"), направен от какаово масло, бадеми, лешници, мляко, захар и ароматно тайно докосване (което според Ориол придава характерния аромат на бонбона). И накрая, още един слой висококачествено какао на прах. За другите варианти Cudié създава всеки един от нулата със специално адаптирана рецепта: кафените зърна от Африка се изпичат вътре, а киселото мляко също се прави на място. Всяка пралина или вътрешен шоколад също се адаптират към крайния вкус. Catànies е центърът, около който се върти Cudié – дори и да не е единственият продукт, той все още е най-емблематичният. Сегашната оригинална версия е направена по същата точна рецепта, която Josep е създал през 40-те години. И все пак бонбоните се умножиха, благодарение на многото варианти, които Oriol разработи през последните години: версията на кафето, с неговата топла интензивност; „йогулатът“, с кремообразно и освежаващо докосване на кисело мляко; силно киселата версия със зелен лимон, единствената плодова опция засега; и сочните от черен шоколад, за да назовем само няколко. Има и нова линия Bio, която включва всички органични Catànies.

Когато Ориол тества тези нови варианти, неговият дядо – пенсиониран и на 90 години – все още по някакъв начин контролира крайните резултати. „Донесох нова пробна партида кафе и кисело мляко Catànies в къщата на дядо ми“, ни казва той. „Той гледаше Tour de France и аз влязох с Tupperware, пълен с тези нови Catàni. „Виж“, казах му, „това е, върху което работя напоследък.“ Той ги опита и веднага каза: „Слагай повече от това и по-малко от онова.“ Този човек! И разбира се – беше прав – след повече от 70 години на работа той наистина знаеше какво говори!“

От Oriol ни разкриват, че са на път да пуснат три нови версии: шоколад с хималайска сол, крема каталана (крем брюле) и кокос. Докато бизнесът се разширява, вкусът все още е от първостепенно значение. „Дядо ми никога не е използвал каквато и да е маркетингова стратегия“, обяснява Ориол. „Той смяташе, че хората трябва да обичат продукта, когато го опитат за първи път, толкова много, че веднага да искат друг. Той щеше да остави мостра и да изчака да види дали клиентът ще я завърши бързо.

Catànies е центърът, около който се върти Cudié – дори и да не е единственият продукт, той все още е най-емблематичният. Сегашната оригинална версия е направена по същата точна рецепта, която Josep е създал през 40-те години. И все пак бонбоните се умножиха, благодарение на многото варианти, които Oriol разработи през последните години: версията на кафето, с неговата топла интензивност; „йогулатът“, с кремообразно и освежаващо докосване на кисело мляко; силно киселата версия със зелен лимон, единствената плодова опция за сега; и сочните от черен шоколад, за да назовем само няколко. Има и нова линия Bio, която включва всички органични Catànies.

icon-end