България
Дунавска равнина
Купаж
Червено
Селектирано в DiVino ТОП 50 за 2021.
Плътно, непрогледно, с много тъничък гранатов пръстен по края и изумително богатство на ароматите. Вкусът е гладък, мек, сочен, свеж,
Червено сухо вино
Категория/Регион: Вино без ЗГУ/ЗНП
Сортов състав: 60% Каберне Совиньон, 30% Каберне Фран, 10% Мерло
Алкохол: 14.0% об.
Винификация: 24 часа студена мацерация. Отточване на около 30% от сока за производството на розе, като това концентрира цвета и ароматите. 7 дни бурна алкохолна ферментация в съд от неръждаема стомана. На всеки три часа по време на ферментацията обливане и разбиване на „шапката“. Пълна малолактична ферментация, проведена в дъбовите бъчви преди отлежаване.
Отлежаване: 24 месеца в дъбови бъчви тип барик.
Дегустационни бележки
Плътно, непрогледно, с много тъничък гранатов пръстен по края и изумително богатство на ароматите. Цветисти теменуженопарфюмени тонове, последвани от черни сушени плодове – вишна, арония и касис, придружени с леко опушен карамел. Вкусът е гладък, мек, сочен, свеж, силен, концентриран и пикантен. Финалът е доминиран от вишнева свежест и усещане за отлично интегриран дъб.
Сервиране: Температура на сервиране 18°C.
Подходящо за консумация до 2030, декантиране – да.
Комбиниране с храна: Червени меса, дивеч, меки сирена, десерти с черен шоколад.
Допълнителни бележки: Виното е създадено с цел отлежаване.
Награди:
- реколта 2012 – Вино номер 1 в DiVino Top 50 2014
- реколта 2013 – Вино номер 7 в DiVino Top 50 2015
- реколта 2013 – Бронзов медал от Decanter 2016
****
Енолозите, вложили знания и умения в този съблазнителен и комплексен бленд с дълъг потенциал за стареене, са Стефан Чоранов и Петър Иванов. Гроздето е от единичен 20-годишен лозов масив в землището на село Асеновец, Новозагорско, засаден върху канелено-горски почви, примесени с карбонатни камъни. Гроздоберът се извършва изцяло на ръка, като внимателно се подбира само най-доброто грозде, което се транспортира в малки касетки по 10 кг. Беритбата е в периода 8-14 септември в поредност Мерло, Каберне Фран, Каберне Совиньон.
Извършва се концентрация на трите сорта чрез отточване на около 20-25% от сока. След период на студено настойване се добавят специално селектирани дрожди за алкохолна ферментация – бурната ферментация протича в стоманени съдове от 4 тона, при контрол на температурата до 26°С и с редовно разбиване и обливане на шапката. Тихата и малолактична ферментация протича в дъбови бъчви от 225 литра при редовен батонаж.
Виното ферментира и отлежава общо 2 години в дъбови бъчви. До деветия месец сортовете отлежават поотделно. След внимателна дегустация се определя купажът и виното се връща в бъчвите за допълнително отлежаване до 24 месеца. След още 12 месеца в бутилка то показва своя характер.
В Марян обичат и владеят внимателната работа с дъб и дървесината е обогатила и облагородила виното. А ниската температура на ферментация е позволила то да запази плодовия си характер.
Селектирано в DiVino ТОП 50 за 2021
101126
Тихо
2019
0.75 л
Марян