Катена Запата

Катена Запата

Филтри
Филтри
Цена
-
на страница

10 артикули

 1. Катена Адриана Винярд Ривър Малбек, 0.75 л
  Катена Адриана Винярд Ривър Малбек, 0.75 л

  2019

  Мендоса Аржентина Малбек
  349,00 лв.
 2. Катена Шардоне, 0.75 л
  Катена Шардоне, 0.75 л

  2021

  Мендоса Аржентина Шардоне
  35,99 лв.
 3. Катена Алта Каберне совиньон, 0.75 л
  Катена Алта Каберне совиньон, 0.75 л

  2015

  Мендоса Аржентина Каберне совиньон
  74,99 лв.
 4. Катена Алта Шардоне, 0.75 л
  Катена Алта Шардоне, 0.75 л

  2020

  Мендоса Аржентина Шардоне
  74,99 лв.
 5. Катена Малбек, 0.75 л
  Катена Малбек, 0.75 л

  2021

  Мендоса Аржентина Малбек
  39,99 лв.
 6. Катена Лунлунта Малбек, 0.75 л
  Катена Лунлунта Малбек, 0.75 л

  2021

  Мендоса Аржентина Малбек
  39,99 лв.
 7. Катена Алта Малбек, 0.75 л
  Катена Алта Малбек, 0.75 л

  2018

  Мендоса Аржентина Малбек
  98,99 лв.
 8. Катена Адриана Винярд Уайт Боунс Шардоне, 0.75 л
  Катена Адриана Винярд Уайт Боунс Шардоне, 0.75 л

  2021

  Мендоса Аржентина Шардоне
  249,00 лв.
  Изчерпан
 9. Катена Никасия Винярд Малбек, 0.75 л
  Катена Никасия Винярд Малбек, 0.75 л

  2020

  Мендоса Аржентина Малбек
  179,00 лв.
  Изчерпан
 10. Катена Сан Карлос Каберне Фран, 0.75 л
  Катена Сан Карлос Каберне Фран, 0.75 л

  2020

  Мендоса Аржентина Каберне фран
  36,99 лв.
  Изчерпан
на страница

10 артикули

През 1898 от Италия в Аржентина пристига прадядото на сегашния Никола – Никола Катена. Описват го като голям оптимист, който вярва, че е намерил обетованата земя в Мендоса и през 1902г. Засажда първото си лозе с малбек /този сорт произлиза от Бордо/. Неговият син Доминго, превръща винарната в една от най-големите винарни в Мендоса.

До 1960год. винарта се бори, за да оцелее поради лошата икономика на Аржентина. В един момент се оказва, че е по-изгодно да не берат грозде изобщо, отколкото да произвеждат вино на загуба. Никола Катена е тихият революционер във фамилията, който всъщност успява да вдигне винарната до нивото, в което е тя в момента. Той поема семейния бизнес през 1960год. И се концентрира върху увеличаването на пазара в Аржентина през смутнита времена на 1970г.

През 80-те той става гостуващ професор по икономика в Калифорнийския университет и бива вдъхновен от Напа Вали. Прави дълги разходки със съпругата и дъщеря си Адриана из лозята – към този момент никой не си и помисля, че Новия свят може да бъде съперник на Франция. Когато се връща в Аржентина той продава винарните си, които произвеждат трапезни вина, за което го обявяват за луд /защото към този момент това са силните вина от Аржентина/ и запазва само винарна Есмералда, в която се винифицират най-добрите брандове на фамилията.

През 1980г. Никола се подготвя да търси най-добрите места за засаждане на лозя. Започва да сади шардоне и малбек на много висока надморска височина, защото само така според него може да бъде конкуренция, като поема рискове и притиска до последно границите на издържливост на насажденията си. Той открива, че земята, която е изоставена от европейските заселници поради нисктата си плодовитост, е всъщност доста подходяща за отглеждане на лозя. Пустинният климат му позволява да контролира качеството и да осъществява стриктно контролирано напояване.

Семейство е отдадено на отключването на тайните на тяхната земя и са горди да представят вината на Мендоса на света. Те превръщат една пустиня в едни от най-уникалните и красиви лозя в света. Те предават знанията си от поколение на поколение. Историята на винарната е история за това как се поемат рискове, как се влага много воля, разчита се на малко късмет по пътя, за да превърнат съкровището, което им дава тероара в извор за вина, които носят името им.

За 20 години Никола засажда почти непроброими сортове както и различни клонове в своите планински лозови масиви. Открива, че микроклимата на различните части дори и в едно лозе може да се различава доста една от друга. Една разновидност от сорт, дори и един и същ клон предоставят различни аромати и вкусове благодарение на тези уникални микроклимати.

Лозята, засадени със шардоне, са клонове на тези от Франция и дават доста добри резултати в този микроклимат.

Тогава идва въпросът – какво да прави със сорта малбек, според баща му Доминик – достоен да съперничи на този от Бордо. Не е бил сигурен, че ще може да отлежава. Баща му умира през 1989г. Никола решава да вложи всичките си усилия, за да докаже тезата на баща си. Работи 5г. над 60 годишното си лозе Анджелика и през 1994г. произвежда първото Катена Малбек, което задоволява желанието му за качество.

За да избере какви клонове на малбек да засади в новите си лозя – остава разочарован от тези от Франция, той засажда 145 клона в лозята на Пирамидата, от които избира 5 и те биват засадени в отделни зони в лозето Алтамида – от там се раждаи най-добрия малбек за 2003г.

Раждането на Катена Алта и Николас Катена Запата.

През 1995 Хосе Галанте/уайнмейкър от 1975г/ бутилира първото шардоне от региона с по-хладен климат Тупунгато, с набрано грозде от зона 4 на лозето Доминго за Катена Алта Шардоне.

През 1994 година Никола Катена създава първото премиумно сортово аржентинско вино от малбек, експортирано в целия винен свят. Това му струва 15 години винени проучвания и три години експерименти във винарната преди фамилията да покажат на света първият Катена Малбек. В следващите две години енологът Хосе Галанте уточнява най-добрите лозя, раждащи каберне совиньон, шардоне и малбек и винифицира първата реколта Катена Алта вина в много малки количества. Тези вина продължават да бъдат малки партиди вино от конкретни лозя на фамилията. Бъчвите със специалните вина се подлагат на допълнителен много строг избор в избата. Вината Катена Алта са подходящи за пиене три години след самата реколта.

През 1997 година реколта от каберне совиньон е била със забележително качество и Никола и Хосе започват да планират раждането на едно кюве, което да изпълни мечтите им за вино от 1980г. Така се ражда Николас Катена Запата, което е блед от 95%Каберне и 5% Малбек.