Франция
Бордо
Купаж
Благородно сладко
Ярък златистожълт цвят. Носът се отваря с аромати на тропически плодове като личи, манго и ананас, които водят до нотки на захаросани плодове, жълта праскова. Атаката е богата, а небцето е пищно.
1er Cru Classé. Premier Cru Classe през 1855 г.
Понякога се нарича "Ancien Cru du Roy", както е посочено на по-старите етикети
Класификация Premier Cru
Château Suduiraut, класифицирано като Premier Cru през 1855 г., произвежда от грозде, подбрано от най-добрите тероари на имението.
Това вино е ръчно изработено на всеки етап от производството си и разкрива забележителен финес и комплексност и златист цвят, напомнящ за слънцето, което го е направило възможно. С възрастта яркото злато преминава в тъмен кехлибарен цвят. С дълъг живот, то мощно и хармонично съчетава плодови и флорални аромати с печени и захаросани нотки.
- Купаж: 100% Семийон
- Отлежаване: 50% в нови бъчви, 50% от бъчви от една реколта, за 16 до 20 месеца, в зависимост от развитието на виното
- Алкохолно съдържание: 14°
- Обща киселинност: 3,8
- Остатъчна захар: 137 г/л
Дегустационна бележка
"Château Suduiraut 2020 разкрива ярък златистожълт цвят. Носът се отваря с аромати на тропически плодове като личи, манго и ананас, които водят до нотки на захаросани плодове, жълта праскова, след това джинджифил и деликатни дървесни нотки. Атаката е богата, а небцето е пищно, но подкрепено от голяма стегнатост. Нотките на жълта праскова и захаросана кайсия все още са налице. Жълтият плод се появява в кадифения, пикантен финал. Цялостният характер е богат и елегантен – отличителен белег на едно чудесно Suduiraut." Пиер Монтегю, технически директор, септември 2022 г.
Условия на реколтата
Есента и зимата на 2019-2020 г. са много влажни. Общото количество на валежите достига 519 мм през март, което е повече от половината от средното за годината. Те бяха придружени от меки температури, което доведе до разпукване на пъпките с повече от две седмици по-рано от обичайното. Този аванс се запазва дори при значително по-хладно време в края на месеца и мразовит ден на 27 март. Цъфтежът, въпреки че е ранен, е протекъл при неспокойно време, което е довело до кулура. Въздействието е много неравномерно и варира в зависимост от тероара, ранното развитие на парцела и възрастта на лозите. Хубавото време се завръща през юли, когато условията стават много сухи и най-вече много горещи. Запасите от вода позволиха на лозята да издържат на последователните горещини, а малко дъжд в средата на август върна зреенето на гроздето в правилната посока. Процесът на зреене приключва около десет дни по-рано от предвиденото при много благоприятни климатични условия: горещи дни и хладни нощи, които запазват разнообразието от аромати.
Събирането на реколтата започва на 16 септември и приключва на 5 ноември, като са проведени общо четири селективни беритби. При първата чиста беритба, продължила четири дни от 16 септември, събрахме основно грозде passerillés. Събраното количество беше много малко. Първият период на неспокойно време донесе 68 мм дъжд за 10 дни.
В края на септември надеждите ни се увеличиха, тъй като Botrytis Cinerea обхвана цялото лозе, но за съжаление вторият период на неустойчиво време донесе значителни валежи.
Преди това бързо проведохме още едно селективно бране в най-добрите тероари на лозето на 29 и 30 септември. Второто селективно бране възобновихме едва на 12 и 15 октомври.
На 19 октомври решението ни да изчакаме по-слънчев и по-стабилен период даде отлични резултати с изобилна трета селективна беритба, която донесе добре ботритизирано грозде с високо качество и задоволително количество (350 hl). Третата селективна беритба приключи на 24 октомври. Друг дъждовен период спря прибирането на реколтата. При 30 мм повече валежи захарността рязко спадна и ние поехме нов риск, изчаквайки да се възползваме напълно от прогнозираното слънце. Четвъртото и последно бране започна на 2 ноември. Резултатът отново беше успешен. Събрахме обилни, здрави партиди, достойни за нашето Grand Vin. Берачите старателно подбираха само гроздето, засегнато от подходящия вид гниене.
В крайна сметка добивът беше 8,5 хектолитра от хектар, а партидите бяха с изключително високо качество, отразяващо профила на Château Suduiraut 2020.
Дата на бутилиране: 22 юли 2022 г.
Château Suduiraut, Premier Cru Classé от 1855 г., е едно от най-големите исторически лозя на Sauternes. Строгата селекция на лозето и в избите гарантира производството на вината на Château Suduiraut, които са завършен израз на този изключителен тероар.
Château Suduiraut се намира в Sauternes, Бордо, и е известно с високо ценените си сладки вина, произведени предимно от Sémillon. През 1855 г. то е класифицирано като производител на Premier Cru в Класификацията на Sauternes и Barsac от 1855 г. Днес лозята са засадени предимно със Sémillon, заедно с малки парцели Sauvignon Blanc и Sauvignon Gris.
102481
Десертно
2020
0.375 л
Грав
Сотерн - Барсак
Шато Сюдиро