Кога доставяме през майските празници 2024!

Поръчки, получени на 02.05 до 13 ч., ще бъдат доставени съобразно график на куриер на 03.05 или 07.05. Поръчки, получени на 02.05 след 13 ч., ще бъдат доставени на 08.05. Поръчки, получени между 03.05 и 07.05, ще бъдат доставени на 08.05 Не чакайте последния момент! Разгледайте Каталог Пролет 2024!

3 май, петък 10:00 – 20:00 / 4 и 5 май, събота и неделя: 11:00 – 19:00 / 6 и 24 май: всички магазини CASAVINO работят с нормалното си работно време: 10:00 – 21:00

Шато Сюдиро

Шато Сюдиро

на страница

1 артикул

  1. Шато Сюдиро Сотерн, 0.375 л
    Шато Сюдиро Сотерн, 0.375 л

    2020

    Бордо Франция Купаж
    99,99 лв.
на страница

1 артикул

Château Suduiraut, Premier Cru Classé от 1855 г., е едно от най-големите исторически лозя на Sauternes.

Строгата селекция на лозето и в избите гарантира производството на вината на Château Suduiraut, които са завършен израз на този изключителен тероар.

Château Suduiraut се намира в Sauternes, Бордо, и е известно с високо ценените си сладки вина, произведени предимно от Sémillon. През 1855 г. то е класифицирано като производител на Premier Cru в Класификацията на Sauternes и Barsac от 1855 г. Днес лозята са засадени предимно със Sémillon, заедно с малки парцели Sauvignon Blanc и Sauvignon Gris.

Имотът, който граничи с най-големия имот в апелацията – Château d'Yquem, има над 90 хектара (220 акра) лозя, разположени върху чакълести, песъчливи почви близо до бреговете на Жиронда, чиято влажност (и тази на близките потоци, захранващи реката) спомага за развитието на ботритис в края на вегетационния период.

Както често се случва в най-добрите винарски изби в Sauternes, беритбата се извършва на "опити" (последователни преминавания през лозето), за да се гарантира, че при брането всички гроздове са с оптимално ниво на ботритис, и само най-доброто грозде, засегнато от ботритис, се превръща в Château Suduiraut grand vin.

Гранд виното отлежава върху утайките си в 50% нов френски дъб за период до 24 месеца. Процесът се контролира бъчва по бъчва, за да се направи по-лесно разграничение между най-доброто вино и вината, които ще станат второ и трето вино на имението.

Второто вино, Castelnau de Suduiraut, е направено от грозде, което обикновено е по-изразително в началото на сезона, а самото вино е достъпно в младостта си. През 2011 г. Château Suduiraut прави трето вино – Lions de Suduiraut.

Името на шатото произлиза от името на бившия му собственик – благородника от XVI век Леонар дьо Сюдуиро. Историята на имението е изпълнена с превратности – от разграбването му по време на Фрондовите въстания през XVII в. до проектирането на декоративните му градини от Льо Нотр (прочутият градинар, проектирал градините на двореца Версай край Париж).

През 1992 г. имотът е придобит от инвестиционната компания AXA Millésimes. Акциите на AXA включват Château Pichon Baron в Медок, Domaine de l'Arlot в Nuits Saint-Georges и Quinta do Noval в Дору.

Повече история
Château Suduiraut's

Основаване на имението

Имението получава името Судуиро през 1580 г. при брака на Никол д'Алар с Леонар дьо Судуиро. Замъкът е разграбен и опожарен по време на Фрондското въстание, след което е възстановен през XVII век. Преименуван е на Cru du Roy в края на XVIII в., когато е завладян от племенника на фамилията Судуиро, Жан Жозеф Дюроа, барон на Ноаян. Тогава семейният дом се сдобива с картуш с гербовете на Судуиро и Дюроа, от който се ражда есктрасето, използвано днес от Château Suduiraut. Имотът е засаден с великолепни официални градини, проектирани от Льо Нотр, прочутия градинар на крал Луи XIV.

На 18 април 1855 г. имението е класифицирано като Premier Cru по време на официалната програма за класификация на вината в лозаро-винарския район Жиронда.

AXA Millésimes придобива Château Suduiraut през 1992 г. с цел да запази и увековечи забележителните традиции на имението в управлението на лозята и винопроизводството. Вдъхновено от великите вина на Suduiraut от миналото, новото управление позволи на това голямо лозе да разгърне пълния си потенциал през последните години.

Раждането на Sauternes
Въпреки че лозарството в региона води началото си от римско време, за появата на тези вина безспорно има холандско влияние. През XVII в. холандски търговци са се установили в лозята на Barsac, където произвеждат сладки бели вина, без да използват благородното гниене. Едва в началото на XVIII в. се въвежда практиката да се събира „заразено“ грозде чрез процес на последователни селекции.

icon-end