България
Южен Черноморски
Каберне совиньон
Червено
Непрогледен, тъмен пурпурен цвят. Атрактивен нос с изобилие от зрели черни плодове, черен шоколад, ликорис, розмарин, мента и мастило. Обемно, мощно, концентрирано и същевременно сатенено гладко тяло, с пикантен, благороден финал.
Подходящи храни:
Червени меса Твърди сирена Дивеч Зрели сирена Паста и ризото Пикантни ястияОПИСАНИЕ
Големият пробив на “Санта Сара” идва само година след началото на приключението на винените гаражисти “на колела”. Превърналият се в истинско събитие БИН 40 с реколта 2002 г. е от сорта Каберне Совиньон. Името му идва от немския израз „Ich bin“ (аз съм) и показва възрастта на Ивайло в годината, в която е произведено виното за първи път. БИН 40 2002 г. печели “Голям почетен диплом” и най-високата оценка по време на една от първите дегустации на български вина от чужди специалисти, сред които е MW Каролайн Гилби. Начело на журито е прочутата Джансис Робинсън. Гроздето за Санта Сара БИН 40 2021 е изцяло от собствени лозя, в района на с. Горица, за които се грижи Евгения Георгиева, а виното е създадено и отгледано под грижите на Калина Дянкова. Виното БИН 40 също така е основа на купажа Санта Сара БИН 0,375, където съставлява 50% от него.
ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ
- Произход: България, с. Горица, местност Бадемите, района на Поморие
- Винен регион: Южно Черноморие
- Вид: Качествено червено сухо вино със ЗГУ
- Сортов състав: 85% Каберне Совиньон, 10% Мерло, 5% Каберне Фран
- Възраст на лозето: 8 години
- Площ на парцелите: Каберне Совиньон 3,00 ха, Мерло 2,40 ха, Каберне Фран 1,00 ха
Характеристики на терена по сортове:
Каберне Совиньон
- Наклон 5-13º
- Надморска височина: 20-130 м
- Ориентация Югозапад; Юг; Изток-Запад
Мерло
- Наклон 5-15º
- Надморска височина 20-130 м
- Ориентация Югозапад; Север-Юг
Каберне Фран
- Наклон 5-7º
- Надморска височина 50-120 м
- Ориентация Югозапад
- Гъстота на лозите: 5000 лози/ха
- Формировка: Двустранен Гюйо
- Почви: Песъкливо-глинести, хумусно-карбонатни, рендзини
- Добив: 5000 кг/ха - 32,5 хл/ха
- Гроздобер: Гроздето е селектирано и брано на ръка в касетки по 10 кг, от 20.09 до 15.10.2021
ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ
- Алкохол, об.%: 14,50
- Титруеми киселини, г/л: 5,80
- Захари, г/л: 3,80
- Година на бутилиране: Юли 2022
- Произведени бутилки: 8 000 бутилки
- Температура на сервиране: Оптимална температура 18ºC/64ºF
ТЕХНОЛОГИЯ
Винификация
Студена мацерация при 8°C в дървени съдове от френски, немски и австрийски дъб с вместимост 3500 кг, съдове от неръждаема стомана с вместимост 4200 кг и в ротобъчви от австрийски дъб с капацитет от 450 кг, за период от 7 дни.
Ферментацията протича в продължение на 3 седмици, последвана от мацерация на 31°C на ферментиралото грозде за 3-4 дни. Малолактичната ферментация протича в дъбови бъчви по 225 л за период от 4 седмици.
Отлежаване
20 % от виното отлежава в нови френски барици, а останалите 80 % в използвани френски дъбови бъчви за период от 10 месеца.
ДЕГУСТАЦИОННИ БЕЛЕЖКИ
Непрогледен, тъмен пурпурен цвят. Атрактивен нос с изобилие от зрели черни плодове, черен шоколад, ликорис, розмарин, мента и мастило. Обемно, мощно, концентрирано и същевременно сатенено гладко тяло, с пикантен, благороден финал.
Съчетание с храна
Комбинира се добре с червени меса, традиционни месни блюда от свинско и дивеч, паста и зрели сирена. Може да се консумира и самостоятелно.
Плодов интензитет
Дъбов интензитет
Тяло
Киселинност
Танини
101469
Тихо
2022
0.75 л
14,50 %
Санта Сара