България
Южен Черноморски
Купаж
Вино
Червено
#8 в DiVino TOP50 за 2021.
Забележителен 100% Мавруд, който можете да отворите сега или да оставите следващите 5 години при подходяща температура!
Вино от висока класа – концентрирано, пищно и красиво. Създадено е от две дами – Евгения Георгиева и Калина Дянкова, енолози на винарското имение.
70% от гроздето е от 4-годишни лозя на избата в землището на поморийското село Горица, а 30% – от 40-годишни собствени лозя в Пловдивско. В Горица почвите са излужени горски, карбонатни черноземовидни и хумусно-карбонатни. Периодът на гроздобера е между 28 септември и 20 октомври 2017.
Гроздето се бере и селектира на ръка с гравитачна обработка и приемане на мъстите. Проведена е студена мацерация при 8°C в дъбови каци от френски, немски и австрийски дъб с вместимост 3500 кг и ротобъчви от австрийски дъб с вместимост 500 л за период от 7-14 дни. Алкохолната ферментация е продължила 3 седмици при 25-26°C в посочените по-горе съдове, последвана от постферментативно задържане в рамките на седмица и малолактична ферментация изцяло в дъбови бъчви за период от около 4 седмици.
Виното отлежава до 24 месеца в нови (20% от виното) и използвани (80% от виното) френски барици. Следва отлежаване в бутилка за 1 година преди пускане на виното на пазара.
Виното е с наситен тъмно рубинен цвят. Изключителен нос – благороден и сложен, с нотки на печени плодове, сладък червен пипер, какао, землисти нотки, масло с розмарин и сушена мента. Тялото е стегнато, средно като структура, зряло и комплексно с нотки на масло, черен плод и печена червена чушка в дългия финал. Добре развито вино, в отлична кондиция да се пие сега.
#8 в DiVino TOP50 за 2021
101476
Тихо
2021
0.75 л
Санта Сара