Шато Карбоние блан Песак-Леонян, 0.75 л

Chateau Carbonnieux blanc Pessac-Leognan, 0.75L
2021
В наличност
145,99 лв.
Добави в любими

Франция

Бордо

Купаж

Бяло

Бялото Château Carbonnieux е легендарно вино. Твърди се, че през XVIII в. то е било представено в двореца на султана в Константинопол заради прозрачността си и е било наречено "минерална вода от Карбоние", като по този начин е пренебрегнало ислямския закон.

Към пълното описание

Бялото Château Carbonnieux е легендарно вино.

Твърди се, че през XVIII в. то е било представено в двореца на султана в Константинопол заради прозрачността си и е било наречено "минерална вода от Карбоние", като по този начин е пренебрегнало ислямския закон.

От глинесто-варовиковия чакъл на Гарона, който се намира в апелацията Pessac-Léognan, със сигурност се произвеждат най-добрите сухи бели вина в района на Бордо. Когато са млади, белите вина от Carbonnieux са възхитително освежаващи и чисти, с плодов и цветен интензитет. Когато отлежат, те придобиват нотки на сушени и захаросани плодове, което дава възможност за широк спектър от гастрономически съчетания.

Партидите, които ще бъдат част от този "cru classé", ще бъдат купажирани така, че да предизвикат отлично съучастие между сортовете грозде. Избраното грозде от сорта Semillon ще придаде структура на живостта на гроздето от сорта Sauvignon, като му придаде заобленост и обем на небцето.

Температура на сервиране: 12 - 14°C.

Съвети за отлежаване: 4 - 8 години.

Съчетание на вино и храна: сурова или риба на пара, морски дарове, гъши дроб, бяло месо, екзотични ястия, сирене, плодови десерти...

Препоръчваме тези вина да се съхраняват на хладно и тъмно място при постоянна температура и ниво на влажност.

Въпреки грижите, полагани в процеса на винопроизводство, белите вина остават по-крехки от червените.

92 т. The Wine Cellar Insider

Парфюмът съдържа нотки на цветя, зелени ябълки, мандарина, ананас и мед. Богати, маслени бели праскови и жълти цитрусови плодове с щипка тръпчива зелена ябълка се съчетават, за да изпълнят небцето Ви с нотка на натрошени камъни. Виното съчетава 65% Совиньон блан и 35% Семийон. Пийте от 2024 до 2030 г. 92-92 точки.

2021

Данни за климата

Реколтата от 2021 г. ще остави силно чувство на гордост в спомените на нашите лозари поради необходимостта да се осуетят неприятните трикове на майката природа.

Първите пъпки едва се бяха появили, когато Бордо преживя десет ледени нощи между 7 и 18 април, които принудиха екипите ни да стоят будни, за да контролират риска от измръзване на лозята. С помощта на огньове от слама в най-критичните моменти регистрираните загуби бяха минимални. В Carbonnieux най-рисковите нощи бяха на 7 и 8 април (най-ниска температура -5°С).

След тази трудна фаза лозята растяха бавно, но сигурно, благодарение на приятното време в средата на пролетта. В средата на юни времето се влошава с проливни дъждове, които предизвикват нападение от мана, за щастие ограничено до листата на повечето сортове грозде. Само Мерло, отглеждано по биологичен начин и подрязано късно, пострада малко.

Типично океанското лято предпазва лозите от екстремни горещини, но предизвиква непрекъснат силен натиск от болести.

Строгостта на нашите лозарски практики през цялата година, както по отношение на почвата, така и по отношение на лозята, имаше реално значение тази година, защото помогна да се предотврати заразяването с щамове на мана или други. Лозарите събраха много добро грозде с всичко, което може да се желае: захар, киселинност, много интересни ароматни нотки и приличен добив. Напук на всичко 2021 г. се очертава да бъде обещаваща.

Думи на Philibert Perrin

"Всяка година напредваме в екологичния си подход, голяма част от лозята вече се обработват в съответствие с биологичните спецификации или с продукти за биоконтрол, а останалата част от лозята са в устойчиво земеделие. Въпреки трудните метеорологични условия, тази година потвърди, че сме направили правилния избор, защото днес имаме гъвкавостта да използваме най-щадящите и най-подходящите методи за отглеждане за всеки парцел."

Дегустация на виното

Това вино е с красив прозрачен жълт цвят. Първият нос е много чист, хладният месец август отлично е защитил ароматния потенциал. Пълната изява на Совиньон блан върху глинесто-варовикова почва присъства тук, издишвайки нотки на грейпфрут и липов цвят. След разбъркване, винаги необходимо за младите вина, носът се развива в аромати около лимонови цитрусови плодове.

Атаката е жива, изпълнена със свежест, в средата на небцето виното се развива с много интересната масленост на Semillon, отлежал върху утайка, и завършва със свеж и плътен финал. Това продължава в устата със забележителна дължина. Сред ароматите в устата отново откриваме цитрусовите плодове, като бонбони, възприети в носа, както и деликатност, която е едновременно флорална и плодова.

2021 г. е в унисон с линията на много добрите бели реколти от Бордо.

icon-end

Технически данни

102486

Тихо

2021

0.75 л

Грав

Песак - Леонян

Шато Карбоние

Обратно към продукта
Оставете вашето мнение
Оценявате:Шато Карбоние блан Песак-Леонян, 0.75 л
Вашата оценка
Обратно към продукта
Обратно към продукта
Подобни продукти
 1. Льо Клемантен дьо Пап Клемо Песак Леонян, 0.75 л -48%
  Льо Клемантен дьо Пап Клемо Песак Леонян, 0.75 л

  2018

  Специална цена 69,99 лв. Обикновена цена 134,99 лв.
 2. Шато Смит О`Лафит Блан Песак-Леонян, 0.75 л
  Шато Смит О`Лафит Блан Песак-Леонян, 0.75 л

  2017

  449,00 лв.
 3. Шато О`Байи Песак Леонян, 0.75 л
  Шато О`Байи Песак Леонян, 0.75 л

  2019

  529,00 лв.
Шато Карбоние блан Песак-Леонян, 0.75 л
Шато Карбоние блан Песак-Леонян, 0.75 л