Кога доставяме през майските празници 2024!

Поръчки, получени на 02.05 до 13 ч., ще бъдат доставени съобразно график на куриер на 03.05 или 07.05. Поръчки, получени на 02.05 след 13 ч., ще бъдат доставени на 08.05. Поръчки, получени между 03.05 и 07.05, ще бъдат доставени на 08.05 Не чакайте последния момент! Разгледайте Каталог Пролет 2024!

3 май, петък 10:00 – 20:00 / 4 и 5 май, събота и неделя: 11:00 – 19:00 / 6 и 24 май: всички магазини CASAVINO работят с нормалното си работно време: 10:00 – 21:00

Шато Карбоние

Шато Карбоние

на страница

1 артикул

  1. Шато Карбоние блан Песак-Леонян, 0.75 л
    Шато Карбоние блан Песак-Леонян, 0.75 л

    2021

    Бордо Франция Купаж
    145,99 лв.
на страница

1 артикул

Château Carbonnieux е винарско имение, разположено в апелацията Pessac-Léognan в Бордо, където в съответствие с регионалната си репутация (в района Graves на юг от град Бордо) произвежда червени и бели вина от различни класове – и често с еднакво признание.

Имението е основано през XIII в. и през следващите шест века собствеността му преминава през много от буржоазните фамилии на Франция. Съвременната история на замъка започва в средата на XIX век, когато е закупен от семейство Перин.

След това замъкът и околните имоти са реновирани, като са построени нова ферментационна изба и винарна, а лозята са увеличени от 45 на 92 хектара (111 на 227 акра). През 1959 г. червените и белите вина на Château Carbonnieux са класифицирани като Grand Cru Classé de Graves.

В лозята са засадени типичните за Бордо сортове Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Пти Вердо, Совиньон Блан и Семийон. Лозята са на средна възраст 30 години и са засадени на почви, богати на чакъл, глина, пясък и варовик, които са естествено добре дренирани.

Château Carbonnieux се стреми да практикува биологично и устойчиво земеделие в лозята.

Ферментацията и на червените, и на белите вина се извършва в съдове от неръждаема стомана, след което се местят в бъчви, където се извършва малолактична ферментация и стареене. Grand vin blanc престоява 10 месеца в бъчви, където преминава през няколко кръга на батонаж; Grand vin rouge престоява 18 месеца в дъб.

След купажирането двете вина се финишират, преди да се бутилират, отлежават няколко месеца в избите и след това се пускат на пазара.

La Croix de Carbonnieux е второто вино на имението и има както червен, така и бял образ. Червеното е купаж на Каберне Совиньон и Мерло, докато La Croix de Carbonnieux blanc е купаж на Совиньон Блан и Семийон – гроздето на всички тези сортове идва от лозя на приблизителна възраст от 15 години.

След като гроздето се обере на ръка, то преминава през същия процес като при grand vin. Вината обаче отлежават по-малко време в дъб и се бутилират по-рано. Тези вина се пускат на пазара млади и в стил, подходящ за ранна консумация.

ИСТОРИЯ

Първите лозя в Бордо се раждат южно от града в района на Грав и се развиват през Средновековието с подкрепата на религиозни общности, а след това и чрез търговията с Англия и Севера. Ето как дългата история на Château Carbonnieux се преплита тясно с тази на града, едни и същи периоди на криза, едни и същи часове на слава, а днес, като предизвикателство към времето, и двете сякаш са изправени пред младостта на нова ера.

Произходът (1234 - 1519 г.)

Твърди се, че името Carbonnieux произлиза от семейство, наречено "Carbonius" или Carbonnieu, което в началото на XIII в. разчиства и обработва земя близо до Léognan. Името на Рамон Карбоние, собственик на лозя в Леонян през 1234 г., наистина се споменава в архивите на Бордо. Средновековният произход на имението е потвърден с договор за замяна от 2 април 1292 г., подписан от двама монаси от могъщото абатство Sainte-Croix в Бордо. През 1152 г. Елеонора Аквитанска се омъжва за Хенри II и така Аквитания става част от английското кралство и се нарича Гиен. Търговията процъфтява, продажбите на вино се увеличават и Бордо процъфтява до Стогодишната война (1337-1453 г.). След този дълъг и неспокоен период, който довежда до недостиг, съсипани реколти и епидемии, бенедиктинските монаси са принудени да се откажат от лозето си в Карбоние.

Династията Ферон (1519-1740 г.)

През 1519 г., след трудностите на Стогодишната война, бенедиктинските монаси от Сен Кроа продават земите на Карбоние на Жан дьо Ферон. Жан дьо Ферон, произхождащ от влиятелно буржоазно семейство от Бордо, което вече притежавало лозя, наскоро бил облагодетелстван и за да прослави ранга си, трябвало да притежава голямо лозе в региона Грав. Като нов господар на Карбоние той започва политика на закупуване и окрупняване на земи, която продължава при неговите наследници в продължение на два века и половина. Оформена като укрепена ферма, благородническата къща Ferron постепенно се превръща в днешното голямо владение с вътрешен двор, високи кули, пристройки, обработваема земя и голямо лозе. По време на управлението на Луи XIV, след няколко поколения Ферон, Карбоние достига своя първи разцвет.

Монасите от абатството Sainte-Croix (1740 - 1791)

Велики винопроизводители...

Въпреки че е издигнато в ранг на "господари на Карбоние", семейство Ферон изпада в дългове и продава имението на монасите от абатството Sainte-Croix в Бордо. След два века и половина във владение на семейство Ферон започва нова ера за Карбоние. Първоначално закупено, за да бъде "земя-майка" за абатството, имението Carbonnieux скоро се превръща в основна инвестиция на бенедиктинските монаси, които не се колебаят да заемат огромни суми пари, за да изведат растежа на Carbonnieux до самия връх на класацията на белите вина Graves. Дон Галеас е един от първите, които смесват сортове и бутилират вино, което улеснява транспортирането му и съхранението му за по-дълго време, преди да бъде изпито. Методите му за винификация и избите му са едни от най-модерните в региона. В класацията на "Guyenne Intendance", публикувана през 1776 г., белите вина на "Aux Bénédictins de Carbonnieux" са оценени много високо. Въпреки че по онова време "premier cru de Pontac" (Haut-Brion) е бил еталон за червените вина, Carbonnieux далеч не отстъпва в класацията на белите вина от Гиен.

...И също така износители

Благодарение на таланта и предприемчивостта на бенедиктинските монаси от абатството Sainte-Croix в продължение на половин век областта процъфтява, а прочутата бутилка с черупката на мида Сен Жак придобива световна известност – от Константинопол до Съединените щати. Всъщност през XVIII в., когато времената са особено благоприятни за пристанището на Бордо, монасите успяват да внесат бистрите бели вина от Карбоние с блед цвят в двореца на османския султан и ги наричат "минералната вода от Карбоние". Трикът проработил, защото една от любимките му била жена от Бордо, която била пленена от пирати и дадена на принца в харема. Легендата дори стига дотам, че принцът попитал: "Защо французите правят вино, след като имат толкова вкусна минерална вода?".

Посещение на Томас Джеферсън

През 1786 г. Томас Джеферсън, бъдещият президент на Съединените щати, гастроном и голям любител на виното, се отправя на голяма обиколка из Франция, за да открие нейните лозя. В Бордо той избира няколко прочути имения, а от дневника му става ясно, че е дошъл в Карбоние, за да опита "Виното на одалиските", както го наричат тогава в САЩ. Томас Джеферсън също оставя своя отпечатък, като засажда американски пекан в парка на замъка. Това дърво, което е на повече от два века, и до днес заема достойно място във вътрешния двор.

От фамилията Bouchereau до фамилията Perrin (1791 - 1956 г.)

По време на Френската революция (1789 г.) държавата конфискува всички духовни имоти През януари 1791 г., след ожесточен търг, Карбоние е продаден като "национална собственост" на Ели дьо Бушеро за 366 000 ливри, което е със 170 000 ливри над оценената му стойност. Върнало се от Индия, семейство Бушеро се установява в замъка Карбоние в продължение на 87 години. Преди нападението на филоксерата през 1871 г. имението се състои от 137 хектара, половината от които са засадени с благородни сортове грозде от Бордо, внимателно подбрани благодарение на ампелографските изследвания, извършени от братята Bouchereau. Между 1828 г. и 1871 г. Хенри-Ксавие Бушеро създава в Carbonnieux уникална колекция от френски и европейски сортове грозде, която включва до 1242 различни екземпляра. Подобно на повечето собственици на земя по време на "кризата с болестите", семейство Бушеро трябва да продаде имението си през 1878 г. В зората на XX в. и до 1956 г. имението сменя многократно собственика си, преди в крайна сметка да го придобие семейство Перин.

Нов връх за Carbonnieux (от 1956 г. до наши дни)

След страданията на двете световни войни лозарството в Бордо достига най-ниската си точка. През зимата на 1956 г. настъпва ужасен студ и през същата година Марк Перин, който купува имението, започва работа по обновяването на замъка и лозето. С помощта на сина си той започва значителна кампания за презасаждане, която довежда до 45 хектара през 1970 г., след това до 70 хектара през 1980 г., за да достигне почти 95 хектара днес. Когато баща му умира, Антони поема управлението, построява нова ферментационна изба и модернизира избите, за да се адаптира към новите методи на винификация. Той продължава възстановяването на замъка и лозята и се съсредоточава върху увеличаването на известността на Carbonnieux и вината от Бордо по света. Бил е президент на "Union of Grands Crus de Bordeaux", президент на "Crus Classés de Graves", както и един от предшествениците на апелацията Pessac-Léognan, създадено през 1987 г. През годините той предава семейното винарско наследство и уменията си на своите деца Ерик, Кристин и Филибер Перин. Днес факелът е предаден на тях и за пореден път имението е достигнало своя връх. По стъпките на баща си Ерик заема поста президент на "crus classés de Graves" между 2012 и 2015 г., а от 2017 г. Филибер е президент на апелацията Pessac-Léognan. През 2019 г. семейството се разраства, най-големите синове на Ерик се присъединяват към работните екипи. Марк в търговската част, а Андреа – като енолог, отговарящ за винопроизводството.

icon-end