Тенута дел Орнелая
Ornellaia е един от най-значимите производители в района на Болгери на брега на Тоскана. Той е особено познат с производството на едно от най-известните и скъпи вина в Италия, носещо същото име.
Лозето, което се намира в съседство със Sassacaia в крайбрежния регион Маремма в Тоскана, се радва на лек морски бриз, който смекчава летните горещини, и е защитено от съседните хълмове от студените зимни ветрове. Почвите са сложна смесица от алувиални, вулканични и морски елементи, което осигурява добра основа за засадените тук Бордо сортове.
След ръчно бране и внимателна селекция – първо по чепки, а след това грозд по грозд – всеки сорт и всеки лозов блок се винифицират поотделно в резервоари от неръждаема стомана. Ornellaia отлежава около 18 месеца в дъб, 70% от който е нов.
Гроздето, което не се класира за най-доброто вино (предимно от по-младите лозя на имението), се пренасочва към Le Serre Nuove dell'Ornellaia, второто вино на имението. Обикновено то съдържа повече Мерло и престоява по-малко време в дъб.
През 2015 г. е изразена увереност в пригодността на тероара за производство на чудесно бяло вино, като е пусната първата реколта (2013 г.) Ornellaia Bianco. Това е купаж с преобладаващо съдържание на Совиньон блан, добит от три малки лозя, определени като даващи особено изразителни плодове.
Портфолиото на Ornellaia включва още Le Volte dell'Ornellaia, което е базирано на Merlot, Poggio alla Gazze dell'Ornellaia, бяло вино на базата на Sauvignon Blanc. И накрая, Ornus dell'Ornellaia, късна реколта Petit Manseng.
Дружеството е основано през 1981 г. от маркграф Лодовико Антинори, като първата реколта е от 1985 г. От 2002 г. до 2005 г. имението е съсобственост на Robert Mondavi и Marchesi De Frescobaldi, но от 2005 г. Frescobaldi е негов пряк собственик. От 1991 г. насам Мишел Ролан е консултант-винар.