Ле Сере Нуове дел Орнелая Болгери DOC, 0.75 л

Le Serre Nuove dell’Ornellaia Bolgheri DOC, 0.75L
2021
В наличност
194,99 лв.
Добави в любими

Италия

Тоскана

Купаж

Червено

Виното с рубиненочервен цвят с обичайните лилави отблясъци в чашата. Освежаващо на нос с аромати на розов пипер и кипарисови плодове, които напомнят за средиземноморски храст. При дегустация виното е елегантно, с прекрасна киселинност и траен и пикантен финал, който примамва към по-нататъшна наслада.

Към пълното описание

LE SERRE NUOVE DELL'ORNELLAIA 2021 - BOLGHERI DOC ROSSO

Произведено от същите сортове, под същото небе, от същата философия: Le Serre Nuove dell'Ornellaia е гордо второ вино, което има способността да предсказва личността на водещото вино на имението. Заедно, вината предоставят свои собствени отличителни гледни точки.

Удоволствието от отпиването на Le Serre Nuove dell'Ornellaia се развива с течение на времето, добавяйки очарованието на зрелостта към енергията на младостта.

Сортов състав: 50% Мерло, 28% Каберне Совиньон, 11% Каберне Фран, 11% Пти Вердо

Aлкохол. : 14,5% vol.

ДЕГУСТАЦИОННИ БЕЛЕЖКИ на производител
"Продукт на реколта, която се оказа висококачествена и дълбоко удовлетворяваща, Le Serre Nuove dell'Ornellaia 2021 позволява да изпъкнат таниновите качества и балансираната концентрация. Виното показва ярко рубиненочервен цвят с обичайните лилави отблясъци в чашата. Освежаващо на нос с аромати на розов пипер и кипарисови плодове, които напомнят за средиземноморски храст. При дегустация виното е елегантно, с прекрасна киселинност и траен и пикантен финал, който примамва към по-нататъшна наслада." Олга Фусари – винопроизводител – април 2023 г.

РЕКОЛТА 2021

2021 г. започна с мека, но дъждовна зима, която позволи да се попълнят водните ресурси в почвата. След сухия март пъпките се разпукват през първите две седмици на април. Постепенното повишаване на температурите и нормалните валежи позволиха на леторастите да се развият равномерно, преди да цъфнат при превъзходни условия в края на май. Лятото настъпва напълно през юни с температури малко над средните и почти пълно отсъствие на дъжд. Сухият период продължава и през август и септември, но пролетните дъждове и дълбоките почви на нашето имение позволяват на лозите да избегнат прекалено интензивен воден стрес, създавайки условия за малки, силно концентрирани гроздове с изключителен потенциал по отношение на качеството. Септември беше горещ и слънчев, лишен от валежи, което даде възможност за събиране на реколтата по метода "à la carte", за да се предаде максималният качествен потенциал на всяко лозе. Червеното грозде е събрано предимно през септември, като Мерло е събрано през първите две седмици, а останалите сортове в имението – от 13 септември и до 1 октомври.

ВИНИФИЦИРАНЕ И СТАРЕНЕ

"Гроздето е събрано на ръка в кошници от 15 кг. Гроздето се подбира ръчно на двойна сортировъчна маса преди и след почистването от чепките, след което се пресова меко. В допълнение към ръчното бране, през 2016 г. въведохме оптичен подбор, за да повишим още повече качеството на селекцията на зърната. Всеки сорт и всеки парцел земя бяха винифицирани поотделно. Алкохолната ферментация се проведе отчасти в резервоари от неръждаема стомана и отчасти – в бетонни съдове при температури между 22 и 28°C в продължение на две седмици, последвани от мацерация с обща продължителност около 10-15 дни. Ябълково-млечната ферментация се провежда в съдове от неръждаема стомана, след което вината се местят в барици (25% нови и 75% използвани веднъж). Виното престоява в барици в избите на Ornellaia с контролирана температура в продължение на около 15 месеца. След първите 12 месеца виното се купажира и след това се връща в бариците за още три месеца отлежаване. Преди да бъде пуснато на пазара, виното отлежава в бутилка още шест месеца." Аксел Хайнц - директор на имението

icon-end

Технически данни

102359

Тихо

2021

0.75 л

Болгери

Тенута дел Орнелая

Обратно към продукта
Оставете вашето мнение
Оценявате:Ле Сере Нуове дел Орнелая Болгери DOC, 0.75 л
Вашата оценка
Обратно към продукта
Обратно към продукта
Ле Сере Нуове дел Орнелая Болгери DOC, 0.75 л
Ле Сере Нуове дел Орнелая Болгери DOC, 0.75 л