Италия
Тоскана
Купаж
Бяло
Оценки от критици:
-
James Suckling дава 99 точки, подчертавайки плътността, фокуса и прецизността на виното, като го определя като може би най-доброто бяло вино от имението досега.
-
Antonio Galloni от Vinous оценява виното с 95 точки, отбелязвайки неговата привлекателност и текстурна богата структура.
-
Wine Advocate също присъжда 95 точки, хвалейки широките рамена и кремообразните цитрусови вкусове на виното.
- Сорт: 100% Совиньон блан
- Алкохол : 13 % vol.
ORNELLAIA BIANCO 2021 - BOLGHERI DOC BIANCO
Ornellaia Bianco е създадено заедно с първото, водещото вино на Ornellaia и претворява същността на тероара на имението в изпълнената със светлина интерпретация на слънцето и морето на Болгери. Лозята се грижат за това равновесие, докато дойде време да се събере гроздето.
ДЕГУСТАЦИОННИ БЕЛЕЖКИ
Това фино бяло вино има сламеножълт оттенък със златисти отблясъци в чашата. На нос се усеща значителна сложност с нотки на кайсии и цветя от акация, както и на печени лешници и подправки. Това освежаващо вино е богато на вкусове и аромати и е едновременно пикантно и плътно, както и с дълъг ароматен финал.
СЕЗОНЪТ НА ОТГЛЕЖДАНЕ ПРЕЗ 2021
2021 започна с мека, но дъждовна зима, която даде възможност за попълване на водните ресурси в почвата. След сухия март, през първите две седмици на април се появиха първите пъпки. Постепенното повишаване на температурите и нормалните валежи позволиха на леторастите да се развият равномерно, преди да цъфнат при превъзходни условия в края на май. Лятото настъпва напълно през юни с температури малко над средните и почти пълно отсъствие на дъжд, което доведе до начало на зреенето през последната седмица на юли. Сухият период продължава и през август и септември, но пролетните дъждове и дълбоките почви на нашето имение позволяват на лозите да избегнат прекомерния воден стрес, създавайки условия за малки, силно концентрирани гроздове с изключителен потенциал по отношение на качеството. Прибирането на бялото грозде започва на 18 август и приключи през втората седмица на септември.
ВИНИФИКАЦИЯ И ОТЛЕЖАВАНЕ
Гроздето е събрано на ръка в 15-килограмови щайги в ранните сутрешни часове и е охладено веднага след
пристигането му в избата, за да се запази целият му ароматен потенциал. След внимателна селекция целите гроздови зърна се подлагат на бавно и меко пресоване, като се обръща максимално внимание на защитата от окисляване. След статична декантация, продължила около 24 часа, мъстта се поставя изцяло в бъчви – 25% нови и 75% използвани, за провеждане на алкохолна ферментация при температура, която е не по-малко от 22°C. В допълнение към 225-литровите бъчви са използвани 320- и 600-литрови бъчви от типа tonneaux и бъчви с форма на пура. Не преминава през ябълчно-млечна (малолактична) ферментация. Отлежаването продължава 10 месеца върху утайките с периодично батониране (разбъркване на утайката) през целия период, а след това в стоманени каци за още 2 месеца. Преди бутилирането е извършено смесване на различните партиди, както и леко финиширане. След това виното отлежава в бутилка още 6 месеца, преди да бъде пуснато на пазара.
200398
Тихо
2021
0.75 л
Болгери
Тенута дел Орнелая