Кастело ди Помино Бенефицио Резерва Бианко, 0.75 л

99,99 лв.
Добави в любими

Италия

Тоскана

Купаж

Бяло

С реколтата от 2021 г. Benefizio за пореден път показва своята изключителна елегантност. Блестящият му сламеножълт цвят с нотки на злато ни въвежда във великолепната му структура. Букетът му се простира от плодов, цветен, пикантен и завършва с деликатни третични нотки. На небцето потвърждава своята ненадмината елегантност, показвайки структурирана, кремообразна и сочна страна и солидния си, дълъг финал.

Към пълното описание

„Винаги, когато съм на път за Помино, обичам да изследвам това уникално кътче на Тоскана: хълмове и кипариси внезапно отстъпват място на стръмни склонове, по-хладни летни температури и снежни зими, както и великолепни вековни ели и секвои, които заобикалят лозята Шардоне, засадени през далечната 1855 г. През 1973 г. е създадено вино Benefizio Cru.“
Lamberto Frescobaldi

700 метра надморска височина – първото бяло вино в Италия, което ферментира и отлежава в барици.

Винификация и отлежаване

Лозето Benefizio е разположено на 700 м надморска височина, има южно изложение и предимно песъчлива почва. Шардонето се бере ръчно в щайги с изключително внимание и грижа. След като бъдат транспортирани до избата, пресоването им е изключително меко и нежно, което позволява правилното извличане на бистрата мъст още в самото начало. След това се подлага на процес на студено избистряне след декантиране. Получената мъст се поставя в бъчви, 50% от които са нови, а 50% от тях се използват за първи път. Тук се извършва алкохолната ферментация и част от ябълчно-млечната ферментация. След това виното отлежава в дървени съдове върху утайките и се разбърква, при необходимост. 

След допълнително отлежаване в бутилка Benefizio Riserva постига максимална вкусово-ароматна изразителност както по отношение на елегантността, така и по отношение на хармонията.

Дегустационни бележки
С реколтата от 2021 г. Benefizio за пореден път показва своята изключителна елегантност. Блестящият му сламеножълт цвят с нотки на злато ни въвежда във великолепната му структура. Букетът му се простира от плодов, цветен, пикантен и завършва с деликатни третични нотки. Първоначалните нотки на цитрусови плодове, които напомнят за захаросана портокалова кора и розов грейпфрут, се смесват с тропичните, като ананас. Цветните нотки, които се появяват впоследствие, напомнят за акация, мимоза и магнолия. Времето носи ванилия, канела, печен лешник и ухание на джинджифил. На небцето потвърждава своята ненадмината елегантност, показвайки структурирана, кремообразна и сочна страна и солидния си, дълъг финал.

icon-end

Технически данни

102189

Тихо

2021

0.75 л

Фрескобалди

Обратно към продукта
Оставете вашето мнение
Оценявате:Кастело ди Помино Бенефицио Резерва Бианко, 0.75 л
Вашата оценка
Обратно към продукта
Обратно към продукта
Кастело ди Помино Бенефицио Резерва Бианко, 0.75 л
Кастело ди Помино Бенефицио Резерва Бианко, 0.75 л