Санта Сара Шардоне, 0.75 л

Santa Sarah Chardonnay, 0.75L
2022
В наличност
37,99 лв.
Добави в любими

България

Южен Черноморски

Шардоне

Бяло

Ярък слaменожълт цвят с леки зеленикави оттенъци. Многопластов нос, леко загатнати маслени тонове, препечен хляб с масло и сочни жълти, зрели плодове. Заоблено, стегнато тяло с меки киселини, соленовато и благородно до края на вкуса. Комбинира се добре със сурови морски деликатеси, ястия от птичи меса, зрели сирена. Може да се консумира и самостоятелно.

Към пълното описание

ОПИСАНИЕ
Първото Шардоне на „Санта Сара“ е реколта 2005г. По това време вината от сорта Шардоне се радват на голям интерес в световен мащаб. Екипът на „Санта Сара“ приема предизвикателството да създаде
Шардоне, което приютява традициите на ферментация и отлежаване в нови френски барици и в същото време оставя своя модерен отпечатък, запазвайки забележителна свежест и интензивен плод. Недалеч от черноморския бряг, „Санта Сара“ приема ново предизвикателство, засаждайки свои собствени лозя и отглеждайки грозде с устойчиви практики. И създава Шардоне, което намира своя индивидуален израз на земята, от която произлиза - ярко и фокусирано, с целувка от дъб, прегръдка от стоманобетонно „Яйце“ и чисти, интензивни плодове.

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Произход: България, с.Горица, местност Бадемите, района на Поморие

Винен регион: Южно Черноморие

Вид: Качествено бяло сухо вино със ЗГУ

Реколта: 2021

Сортов състав: 85% Шардоне, 15% Верментино

Възраст на лозето: 7 години

Площ на парцелите: Шардоне 0,75 ха, Верментино 0,80 ха

Характеристики на терена по сортове:

Шардоне

  • Наклон 2º
  • Надморска височина 20 м
  • Ориентация Север-Юг

Верментино

  • Наклон 2º
  • Надморска височина 20 м
  • Ориентация Север-Юг


Гъстота на лозите: 5000 лози/ха

Формировка: Двустранен Гюйо

Почви: Песъкливо-глинести, карбонатни, хумусно-карбонатни, рендзини

Добив: 5000 кг/ха - 32,5 хл/ха

Гроздобер: Гроздето е селектирано и брано на ръка в касетки по 10 кг, от 25.08 до 08.09.2021

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ

Алкохол, об.%: 13,50

Титруеми киселини, г/л: 5,40

Захари, г/л: 2,00

Обем бутилка: 750 мл

Затваряне: DIAM 5

Година на бутилиране: Юли 2022

Произведени бутилки: 4 000 бутилки

Температура на сервиране: Оптимална температура 10-12ºC (50-54ºF)

ТЕХНОЛОГИЯ

Винификация
Ферментацията на 50% от мъстта се извършва в стоманобетонен съд тип Яйце. Останалите 50% от мъстта ферментира в нови и използвани дъбови бъчви, с вместимост 225 л и 500 л за период от 4 седмици. Частична малолактична ферментация, при строг температурен контрол.

Отлежаване
Отлежаване на виното в дъбови бъчви и в съдове от неръждаема стомана върху финате утайки за период от 4-6 месеца, с периодичен батонаж. Около 6 месеца отлежаване в бутилка преди виното да бъде пуснато на пазара.

БЕЛЕЖКИ

Дегустационни бележки
Ярък слaменожълт цвят с леки зеленикави оттенъци. Многопластов нос, леко загатнати маслени тонове, препечен хляб с масло и сочни жълти, зрели плодове. Заоблено, стегнато тяло с меки киселини, соленовато и благородно до края на вкуса.

Съчетание с храна
Комбинира се добре със сурови морски деликатеси, миди с леки сосове, зеленчукови терини и предястия, леки риби на скара, ястия от птичи меса с леки сосове и деликатни подправки, зрели сирена. Може да се консумира и самостоятелно.

icon-end

Технически данни

101481

Тихо

2022

0.75 л

Санта Сара

Обратно към продукта
Оставете вашето мнение
Оценявате:Санта Сара Шардоне, 0.75 л
Вашата оценка
Обратно към продукта
Обратно към продукта
Подобни продукти
Санта Сара Шардоне, 0.75 л
Санта Сара Шардоне, 0.75 л