България
Южен Черноморски
Купаж
Червено
Наситен, дълбок рубинен цвят. Комплексен нос с нотки на сладък червен пипер, череша, какао, землисти нотки, масло с розмарин и мента. Тялото е сочно, плодово и зряло с нотки на масло, черен плод и печена червена чушка в дългия финал. Комбинира се добре със сочни меса.
МАЛКАТА САРА
ОПИСАНИЕ
Малката Сара е вдъхновена от концепцията за женственост, комплексност, многопластовост и прецизна елегантност. След внимателен подбор на най-добрите сортове за създаването на този многолик бленд, мисията на Малката Сара е да вълнува и в същото време да бъде загадъчна като префинена млада дама. Гроздето за Малката Сара 2021 е изцяло от собствени лозя, в района на с. Горица, до черноморския бряг, за които се грижи Евгения Георгиева, а виното е създадено и отгледано под грижите на Калина Дянкова.
ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ
Произход: България, с. Горица, местност Бадемите, района на Поморие
Винен регион: Южно Черноморие
Вид: Качествено червено сухо вино със ЗГУ
Сортов състав: 60% Сира, 10% Малбек, 15% Карменер, 5% Каберне Фран, 5% Каберне Совиньон, 5% Мавруд
Възраст на лозето: 8 години
Площ на парцелите: Сира 1,70 ха, Малбек 0,40 ха, Карменер 0,50 ха, Каберне Фран 1,00 ха, Каберне Совиньон 3,00 ха, Мавруд 1,10 ха
Характеристики на терена по сортове:
Сира
- Наклон: 3º
- Надморска височина: 20 м
- Ориентация: Север-Юг
Малбек
- Наклон: 3º
- Надморска височина: 130 м
- Ориентация: Север-Юг
Карменер
- Наклон: 3º
- Надморска височина: 20 м
- Ориентация: Север-Юг
Каберне Фран
- Наклон: 5-7º
- Надморска височина: 50-120 м
- Ориентация: Югозапад
Каберне Совиньон
- Наклон: 5-15º
- Надморска височина: 20-130 м
- Ориентация: Югозапад; Юг; Изток-Запад
Мавруд
- Наклон: 7º
- Надморска височина: 60 м
- Ориентация: Юг-Югозапад
Гъстота на лозите: 5000 лози/ха
Формировка: Двустранен Гюйо
Почви: Песъкливо-глинести, карбонатни черноземовидни, рендзини
Добив: 5000 кг/ха - 32,5 хл/ха
Гроздобер: Гроздето е селектирано и брано на ръка в касетки по 10 кг, от 25.09 до 15.10.2021
ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ
Алкохол, об.%: 14,50
Титруеми киселини, г/л: 5,20
Захари, г/л: 3,60
Обем бутилка: 750 мл
Година на бутилиране: Август 2022
Произведени бутилки: 5 000 бутилки
Температура на сервиране: Оптимална температура 18ºC (64ºF)
ТЕХНОЛОГИЯ
Винификация
Студена мацерация при 8°C в дървени съдове от френски, немски и австрийски дъб с вместимост 3500 кг, съдове от неръждаема стомана с вместимост 4200 кг и в ротобъчви от австрийски дъб с капацитет от 450 кг, за период от 7 дни. Ферментацията протича в продължение на 3 седмици, последвана от мацерация на 31°C на ферментиралото грозде за 3-4 дни. Малолактичната ферментация протича в дъбови бъчви по 225 л за период от 4 седмици.
Отлежаване
Виното отлежава 6 месеца в използвани френски барици и 4 месеца в съдове от неръждаема стомана.
БЕЛЕЖКИ
Дегустационни бележки
Наситен, дълбок рубинен цвят. Комплексен нос с нотки на сладък червен пипер, череша, какао, землисти нотки, масло с розмарин и мента. Тялото е сочно, плодово и зряло с нотки на масло, черен плод и печена червена чушка в дългия финал.
Съчетание с храна
Комбинира се добре със сочни меса – телешко, агнешко, както и с ризото или паста с манатарки. Може да се консумира и самостоятелно.
101473
Тихо
2021
0.75 л
Санта Сара