България
Южен Черноморски
Купаж
Червено
Непрогледен, тъмен пурпурен цвят. Атрактивен нос с изобилие от зрели черни плодове, черен шоколад, ликорис, розмарин, мента и мастило. Обемно, мощно, концентрирано и същевременно сатенено гладко тяло, с пикантен, благороден финал. Комбинира се добре с червени меса, традиционни месни блюда. Може да се консумира и самостоятелно.
ОПИСАНИЕ
Санта Сара БИН 0,375 е бленд от 50% БИН 40 Каберне Совиньон и 50% СС БИН 41 Мерло.
Превърналият се в истинско събитие БИН 40 с реколта 2002 г. печели “Голям почетен диплом” и най-високата оценка по време на една от първите дегустации на български вина от чужди специалисти, сред които е MW Каролайн Гилби. Начело на журито е прочутата Джансис Робинсън. Забележителният БИН 41 с реколта 2008 г. дава сериозна заявка за потенциала на вината от сорта Мерло в България, като печели трофея за “Най-добро вино на Балканите” от Първия Балкански Международен Фестивал през 2012 г. Името на това вино му идва от немския израз „Ich bin“ (аз съм) и показва възрастта на Ивайло в годината, в която е произведено виното за първи път. Гроздето за Санта Сара БИН 0,375 2021 е изцяло от собствени лозя, в района на с. Горица, за които се грижи Невен Бараков, а виното е създадено и отгледано под грижите на Калина Дянкова.
ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ
Произход: България, с. Горица, местност Бадемите, района на Поморие
Винен регион: Южно Черноморие
Вид: Качествено червено сухо вино със ЗГУ
Реколта: 2021
Сортов състав: 48% Каберне Совиньон, 48% Мерло, 4% Каберне Фран
Възраст на лозето: 8 години
Площ на парцелите: Каберне Совиньон 3,00 ха, Мерло 2,40 ха, Каберне Фран 1,00 ха
Характеристики на терена по сортове:
Каберне Совиньон
- Наклон: 5-13º
- Надморска височина: 20-130 м
- Ориентация: Югозапад; Юг; Изток-Запад
Мерло
- Наклон: 5-15º
- Надморска височина: 20-130 м
- Ориентация: Югозапад; Север-Юг
Каберне Фран
- Наклон: 5-7º
- Надморска височина: 50-120 м
- Ориентация: Югозапад
- Гъстота на лозите: 5000 лози/ха
- Формировка: Двустранен Гюйо
- Почви: Песъкливо-глинести, хумусно-карбонатни, рендзини
- Добив: 5000 кг/ха - 32,5 хл/ха
- Гроздобер: Гроздето е селектирано и брано на ръка в касетки по 10 кг, от 20.09 до 15.10.2021
ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ
Алкохол, об.%: 14,50
Титруеми киселини, г/л: 5,50
Захари, г/л: 3,60
Обем бутилка: 375 мл
Година на бутилиране: юли 2022
Произведени бутилки: 8 000 бутилки
Температура на сервиране: оптимална температура 18ºC (64 ºF)
ТЕХНОЛОГИЯ
Винификация
Студена мацерация при 8°C в дървени съдове от френски, немски и австрийски дъб с вместимост 3500 кг, съдове от неръждаема стомана с вместимост 4200 кг и в ротобъчви от австрийски дъб с капацитет от 450 кг, за период от 7 дни. Ферментацията протича в продължение на 3 седмици, последвана от мацерация на 31°C на ферментиралото грозде за 3-4 дни. Малолактичната ферментация протича в дъбови бъчви по 225 л за период от 4 седмици.
Отлежаване
20% от виното отлежава в нови френски барици, а останалите 80% в използвани френски дъбови бъчви за период от 10 месеца.
ДЕГУСТАЦИОННИ БЕЛЕЖКИ
Непрогледен, тъмен пурпурен цвят. Атрактивен нос с изобилие от зрели черни плодове, черен шоколад, ликорис, розмарин, мента и мастило. Обемно, мощно, концентрирано и същевременно сатенено гладко тяло, с пикантен, благороден финал.
СЪЧЕТАНИЕ С ХРАНА
Комбинира се добре с червени меса, традиционни месни блюда от свинско и дивеч, паста и зрели сирена. Може да се консумира и самостоятелно.
101472
Тихо
2022
0.375 л
Санта Сара