-30%

Р дьо Рийосек блан, 0.75 л

R de Rieussec blanc, 0.75L
2021
В наличност
Специална цена 69,99 лв.
Обикновена цена 99,99 лв.
Добави в любими

Франция

Бордо

Купаж

Бяло

Изразителен, сложен нос, подчертан от прекрасна свежест. На небцето атаката е обла и пълна, с фини нотки на прясно масло. Финалът е концентриран и дълъг, балансиран с приятен нюанс на горчивина.

Към пълното описание

Реколтата
Още една, която ще бъде запомнена. Още една година, в която хората казваха: "Никога не съм виждал такова нещо", а тези, които си спомнят, трябва да се върнат 20 или 30 години назад, за да си спомнят реколта, когато е трябвало да се положат такива усилия за защита на лозята.

Никога досега сланата не е засягала толкова сериозно цяла Франция. Тя дойде без предупреждение, нахално, като нежелан гост, който не иска да си тръгне и не се съобразява с никакви правила. В Рийосек, където бяхме засегнати най-много, трябваше да приемем, че при температури от около -9°C мерките за противодействие са безполезни.

Пролетта не бързаше да пристигне, като изглеждаше почти закъсняла след предишните години, които преживяхме напоследък. Началото на растежа на лозята премина гладко, като цъфтежът настъпи в края на май при добри условия.

Това обаче не продължи дълго: с дъждовните юни и юли влажността се повиши... и по лозите започнаха да се появяват петна от плесен. Тази година беше особено чувствителна поради официалното ни преминаване към биологично земеделие. При нестабилно небе véraison (когато гроздето променя цвета си) започна в средата на юли, като продължи до средата на август за непокорните плодове. За щастие, следващите две седмици до началото на септември бяха по-слънчеви и, както понякога се случва в Бордо, промениха гроздето и спасиха реколтата. Сухите бели сортове ще бъдат вкусно свежи и ароматни.

Местоположение
Апелацията Sauternes се простира на левия бряг на река Гарона, на около 50 км южно от Бордо. Естествената влажност на въздуха, идваща от река Сирон, осигурява идеални условия за развитието на Bortrytis Cinerea, известна още като благородно гниене.

Тероар
Château Rieussec се намира на границата между Fargues и Sauternes, като на запад граничи с Château d'Yquem. Rieussec е един от най-големите имоти в Sauternes и Barsac, обхващащ 85 хектара чакъл, разположен върху песъчливо-глинести почви.

Винификация
Гроздето се събира ръчно в малки щайги в парцелите, избрани за R de Rieussec. Совиньонът е бран сравнително рано, за да се запази свежестта и богатите тиолови аромати, а семийонът е бран, когато гроздето е напълно узряло, за да се придаде на виното структура и плътност. Преди пресоването гроздето е охладено, за да се намали окисляването. Пресоването е внимателно, за да се запази ароматната свежест на гроздето.

След студено утаяване голяма част от мъстта Sémillon се винифицира в нови дъбови бъчви и бъчви, в които е имало едно вино. Мъстта от сорта Sauvignon се винифицира основно в съдове от неръждаема стомана при ниска температура и по-малко количество в бъчви, в които е имало едно вино. В края на процеса на ферментация вината в бъчвите отлежават върху утайките в продължение на шест месеца при редовно разбъркване. След отлежаването вината в съдовете от неръждаема стомана (50%) и в бъчвите (50%) са купажирани преди бутилирането.

Грозде
59 % Совиньон блан
41 % Семийон

Дегустация
Изразителен, сложен нос, подчертан от прекрасна свежест, характерна за тази реколта от 2021 г. Някои нотки на тропически плодове в първоначалния нос, предимно маракуя, последвани от флорални нотки с намек за анасон, подсказващи копър и естрагон. Минералността и концентрацията на виното вече са видими в носа.
На небцето атаката е обла и пълна, с фини нотки на прясно масло. Следват превъзходни нотки на прясно отрязана дървесина, които допринасят за концентрацията и чистотата на виното. Усещането за минералност подчертава цялото небце, с топли нотки на кремък, напомнящи за летните разходки по камъчетата на плажа Етрета. Финалът е концентриран и дълъг, балансиран с приятен нюанс на горчивина.

icon-end

Технически данни

102485

Тихо

2021

0.75 л

Грав

Шато Рийосек

Обратно към продукта
Оставете вашето мнение
Оценявате:Р дьо Рийосек блан, 0.75 л
Вашата оценка
Обратно към продукта
Обратно към продукта
Подобни продукти
 1. Шампанско Палмер Блан де Блан Брут NV, 0.75 л -16%
  Шампанско Палмер Блан де Блан Брут NV, 0.75 л

  NV

  Специална цена 164,99 лв. Обикновена цена 196,99 лв.
 2. Бодега Гарзон Резерва Албариньо, 0.75 л -31%
  Бодега Гарзон Резерва Албариньо, 0.75 л

  2022

  Специална цена 23,99 лв. Обикновена цена 34,99 лв.
 3. Йеровасилио Малагузиа, 0.75 л -29%
  Йеровасилио Малагузиа, 0.75 л

  2023

  Специална цена 38,99 лв. Обикновена цена 54,99 лв.
 4. Йеровасилио Вионие, 0.75 л -28%
  Йеровасилио Вионие, 0.75 л

  2022

  Специална цена 49,99 лв. Обикновена цена 69,99 лв.
 5. Шато Авли Каладок, 0.75 л -23%
  Шато Авли Каладок, 0.75 л

  2022

  Специална цена 19,99 лв. Обикновена цена 25,99 лв.
Р дьо Рийосек блан, 0.75 л
Р дьо Рийосек блан, 0.75 л